Πολιτική|26.02.2021 12:47

Ο Ακάρ επιμένει να βλέπει «παρενόχληση» από την Ελλάδα στο Τσεσμέ

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη και άξια να υπερασπιστεί τη «Γαλάζια πατρίδα» της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι η άσκηση με την ίδια επωνυμία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται με επιτυχία.

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στη φερόμενη παρενόχληση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά F16, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Διαβάστε ακόμα: Τουρκία: Σχεδιάζει να καταγγείλει την Ελλάδα διεθνώς για εχθρική στάση

«Ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το πλοίο μας Τσεσμέ που έκανε επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο. Φυσικά οι στρατιωτικές μας δυνάμεις έδωσαν την απαραίτητη απάντηση. Θα ήθελα να δηλώσω για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επίσης, η Ελλάδα τα προβλήματά της με την Τουρκία προσπαθεί να τα αναγάγει σε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ ή Τουρκίας-ΗΠΑ κι αυτή η στάση δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ηθική, ούτε έχει κάποια πρακτική αξία. Επιμένουμε να δηλώνουμε ότι δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα, το δίκαιο, το έδαφος και το ύδωρ κανενός. Αλλά ούτε και θα σταματήσουμε ποτέ να διεκδικούμε τα δικά μας δικαιώματα. Είμαστε αποφασισμένοι και –δόξα τον Αλάχ- άξιοι να προστατεύσουμε με πείσμα τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.Σε αυτό το πλαίσιο, η σχεδιασμένη άσκηση Γαλάζια Πατρίδα που πραγματοποιείται για εντελώς εκπαιδευτικούς λόγους, συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με μεγάλη επιτυχία», δήλωσε.

Ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Τουρκία ενεργεί όχι μόνο για τον εαυτό της αλλά για την προστασία και άλλων κρατών, όπως η Λιβύη.

«Ενεργούμε όχι μόνο για τη δική μας ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια των φιλικών και αδελφικών χωρών βάσει της ευθύνης που απορρέει από τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε τις ενέργειές μας στη Λιβύη, με την οποία μας συνδέει μία ιστορία 500 χρόνων. Στόχος είναι η Λιβύη να ανήκει στους Λίβυους».

Επιμένει στο «μοντέλο Κρήτης» ο Ακάρ

Για τους S-400, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για εθνικό ζήτημα της Τουρκίας και πως η Τουρκία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα, επαναφέροντας την πρόταση προς τις ΗΠΑ για χρήση του συστήματος μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και επίθεσης. 

«Στις ΗΠΑ το είπαμε πολλές φορές και επιμείναμε για να μην υπάρχει ανησυχία σε τεχνικό επίπεδο ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το αερο-αμυντικό σύστημα S-400 μόνο απέναντι σε απειλές και κινδύνους κι όταν υπάρξει ανάγκη ή επίθεσης κατά της Τουρκίας, διαφορετικά δεν βλάπτει κανέναν.

Για δέκα χρόνια δεν πήραμε καμιά απάντηση από τις ΗΠΑ στις προτάσεις μας για τεχνολογική συνεργασία και προσφορά λογικής τιμής. Η επιβολή μια σειρά περιορισμών ενάντια στην χώρα μας για το θέμα των S400, ειδικά επί των F35 δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Διαβάστε ακόμα: Toυρκία: Έντονη αντίδραση Iμπραχίμ Καλίν στις δηλώσεις Στάνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΑιγαίοΤουρκίαΤσεσμέ