Πολιτική|29.10.2018 20:15

ΚΙΝΑΛ: Η Κεντροαριστερά για την αναθεώρηση

Φώφη Γιωτάκη

Το Κίνηµα Αλλαγής αλλά και το Ποτάµι, που έχουν εγκαίρως καταθέσει σαφή «δείγµατα γραφής» για την ολοκληρωµένη πρότασή τους για τις συνταγµατικές αλλαγές, σηµειώνουν ότι ο επίσηµος διάλογος µε ευρεία ατζέντα θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα – «µε ευθύνη όµως της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο διάλογος αφέθηκε, και όχι τυχαία, για την τελική ευθεία προς τις κάλπες» τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος του Κινήµατος Αλλαγής.

Είναι αλήθεια ότι το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάµι, διά των ηγεσιών τους αλλά και των έµπειρων στελεχών τους, ανέλαβαν δύο χρόνια πριν να συγκροτήσουν ολοκληρωµένη πρόταση για τις αναγκαίες αλλαγές. Μάλιστα τον περασµένο Μάρτιο, ως γνωστόν, η Φώφη Γεννηµατά απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κοµµάτων για να τους προσκαλέσει σε έναν ανοιχτό διάλογο µε συγκεκριµένη όµως ατζέντα. Το «ναι» της Φώφης Γεννηµατά στην εκκίνηση της συζήτησης, λοιπόν, θα εστιάσει σε όλες τις καθοριστικού χαρακτήρα ρυθµίσεις και δεν θα περιοριστεί στις προτάσεις που η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε µετά το ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ.

Οι πληροφορίες λένε ότι την προσεχή Πέµπτη η κυρία Γεννηµατά έχει ζητήσει από τους συνεργάτες να προγραµµατίσουν ειδική συνεδρίαση µε ειδικούς και στελέχη για την επικαιροποίηση της πρότασής της. Αναµένοντας δε τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, λέγεται ότι έχει φροντίσει να αµπαλάρει τα επιχειρήµατα για την αποδοχή ή την απόρριψη των εισηγήσεων που θα ακούσει από τον πρωθυπουργό. Το σίγουρο είναι ότι εκτός από την κυρία Γεννηµατά, υπέρ της συζήτησης τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία της κεντροαριστερής παράταξης. Ωστόσο, κάποια κορυφαία στελέχη, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχουν προαναγγείλει τη διαφωνία τους για τον «εδώ και τώρα διάλογο».

«Δεν συντρέχουν οι απαραίτητες πολιτικές προϋποθέσεις λόγω της σηµερινής κυβέρνησης» είχε δηλώσει πρόσφατα κάνοντας επίθεση στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και αφήνοντας αιχµές προς τον συνταγµατολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος ήταν σε ανοιχτή γραµµή τόσο µε την κυρία Γεννηµατά όσο και µε τον Σταύρο Θεοδωράκη: «Εγκριτοι επιστήµονες το αντιλαµβάνονται αυτό και προτείνουν µια “mini” αναθεώρηση για λίγα αλλά maxi θέµατα που βρίσκονται στην καρδιά του πολιτεύµατος. ∆εν είναι αυτή η λύση. Λύση είναι να διαµορφωθούν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις µιας σοβαρής αναθεωρητικής διαδικασίας».

Είναι πασιφανές ότι η συζήτηση που θα ξεκινήσει, εντός και εκτός Βουλής, παραπέµπει αναµφίβολα και σε ερωτήµατα για το προοδευτικό ή το συντηρητικό πρόσηµο των συνταγµατικών µεταρρυθµίσεων. Αν και το Κίνηµα Αλλαγής υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα προσέλθει στον διάλογο µε προτάσεις απαλλαγµένες από χρονίζουσες αγκυλώσεις, όπως για τη δηµιουργία µη κρατικών ΑΕΙ.

ΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά