Πολιτική|10.01.2019 07:48

Επίσκεψη Μέρκελ: Τι γυρεύει στην Αθήνα-Φρούριο το κέντρο

Γιώργος Καπόπουλος

Υπογραµµίζει το σταθερό ενδιαφέρον του Βερολίνου για τα Βαλκάνια και µάλιστα σε µία στιγµή όπου στην περιοχή τείνει να κυριαρχήσει ο γεωπολιτικός ανταγωνισµός ΗΠΑ και Ρωσίας. Η σταθεροποίηση των Βαλκανίων είναι ίσως αυτή τη στιγµή το µόνο ευρωπαϊκό µέτωπο που θέλει και µπορεί η Γερµανία να ηγηθεί µιας ευρύτερης ευρωπαϊκής περιφερειακής θεώρησης. Παρόλο που οι  προσχωρήσεις στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ των χωρών των ∆υτικών Βαλκανίων αντιµετωπίζονται ως 2 συνιστώσες µιας κοινής ευρωατλαντικής διαδικασίας, είναι φανερό ότι η επιθετική πολιτική Τραµπ απέναντι στην ΕΕ και κυρίως στη Γερµανία παράγει έναν ανταγωνισµό Ουάσιγκτον-Βερολίνου για τη συνολική επιρροή στα ∆υτικά Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο βλέπουν και αναλύουν στο Βερολίνο τη Συµφωνία των Πρεσπών ως υποδειγµατική επιλογή εκκαθάρισης διµερών εκκρεµοτήτων την ώρα που επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα για τα υπόλοιπα ανοικτά µέτωπα αστάθειας της πρώην Γιουγκοσλαβίας:

Κατά κύριο λόγο, για τη δύσκολη αναζήτηση εξοµάλυνσης ανάµεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο, που έχει φέρει στην επιφάνεια ακόµα και προτάσεις για αλλαγή συνόρων ανάµεσα στις δύο χώρες µε στόχο την εθνική οµογενοποίηση, πρόταση που έχει προκαλέσει τις αντιρρήσεις και την ανησυχία της γερµανικής κυβέρνησης. Με τη στήριξη της Συµφωνίας των Πρεσπών στο Βερολίνο θεωρούν ότι δεν επιβραβεύουν απλώς την υπέρβαση 
µιας διαµάχης δεκαετιών, αλλά στέλνουν και µια προειδοποίηση για τους κινδύνους αναδίπλωσης στον εθνικισµό και στον αλυτρωτισµό, δύο απειλές που σκιάζουν τον ορίζοντα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ετσι κατά παράδοξο τρόπο τα Βαλκάνια στις αρχές του 2019 γίνονται για τη Γερµανία το κατ’ εξοχήν, αν όχι το µόνο, πεδίο θετικής ευρωπαϊκής δραστηριοποίησης αλλά και προώθησης των εθνικών συµφερόντων του Βερολίνου. Είναι προφανές ότι η Γερµανία µε την επανενεργοποίηση της παρουσίας της στα Βαλκάνια, επενδύει σε κυρίαρχη περιφερειακή επιρροή, και όχι µόνο:

Παρούσα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Γερµανία επιδιώκει να διαδραµατίσει τον ρόλο του ενδιάµεσου ανάµεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, που ανταγωνίζονται για τη δηµιουργία δικών τους ζωνών επιρροής.

Ετσι από µια ειρωνεία της Ιστορίας τα Βαλκάνια βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της γερµανικής εξωτερικής πολιτικής, ως καθυστερηµένη διάψευση της γνωστής φράσης του καγκελαρίου Βίσµαρκ ότι «τα Βαλκάνια δεν αξίζουν τα κόκαλα ούτε ενός Ποµερανού γρεναδιέρου (Γερµανού Στρατιώτη)».

Οµως είναι σαφές επίσης ότι η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα, κύριο στίγµα της οποίας είναι η στήριξη και η επιβράβευση της Συµφωνίας των Πρεσπών, εντάσσεται στο πλαίσιο µιας σειράς πρωτοβουλιών στην ευρωπαϊκή και εξωτερική πολιτική µε τις οποίες η αποχωρούσα καγκελάριος θέλει να εξασφαλίσει την ιστορική της υστεροφηµία, καθώς δεν είναι δεδοµένο ότι θα µπορέσει να ολοκληρώσει τη θητεία της στην καγκελαρία µέχρι τη λήξη της, τον Σεπτέµβριο του 2021.

Προστασία από 2.000 αστυνοµικούς

∆ρακόντεια θα είναι τα µέτρα ασφαλείας σήµερα στην Αθήνα εν όψει της επίσκεψης της Γερµανίδας καγκελάριου, Ανγκελα Μέρκελ. Επειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις ανώτατων και ανώτερων αξιωµατικών της ΕΛ.ΑΣ. στη Γενική Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Αττικής, οριστικοποιήθηκε αργά χθες το απόγευµα το σχέδιο που θα εφαρµόσουν οι Αρχές, το οποίο περιλαµβάνει την κινητοποίηση 2.000 αστυνοµικών από διάφορες υπηρεσίες.

Σε εγρήγορση βρίσκονται υπηρεσίες όπως η Αντιτροµοκρατική, η Κρατική Ασφάλεια και το Τµήµα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισµών. Η καγκελάριος της Γερµανίας θα φτάσει στο αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» µε πολυάριθµη φρουρά, ενώ εδώ και ηµέρες βρίσκονται στην Αθήνα στελέχη «ειδικών» γερµανικών υπηρεσιών που βρίσκονται σε ανοιχτή γραµµή επικοινωνίας  µε τους αρµόδιους αξιωµατικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Πλέγµα ασφαλείας

Τόσο οι Γερµανοί όσο και οι Ελληνες αστυνοµικοί θα δηµιουργήσουν, εκτός των άλλων, ηλεκτρονικό πλέγµα ασφαλείας στα σηµεία όπου θα βρεθεί η Μέρκελ, προκειµένου να αποτραπεί οποιαδήποτε απόπειρα προσέγγισης ύποπτου αντικειµένου από αέρος. Σήµερα η Αστυνοµία θα «αποστειρώσει» όλους τους δρόµους από τους οποίους θα περάσει η αυτοκινητοποµπή της καγκελαρίου και ολόκληρη την περιοχή γύρω από το Μέγαρο Μαξίµου, όπου θα βρεθεί το µεσηµέρι.

Δρακόντεια είναι ήδη από χθες και τα µέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο όπου θα διαµείνει η καγκελάριος στα νότια προάστια της Αθήνας, όπως και στη γερµανική πρεσβεία και στις µεγάλες εταιρείες γερµανικού ενδιαφέροντος. Αστυνοµικές πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι οι Αρχές δεν φοβούνται τόσο κάποια τροµοκρατική επίθεση, όσο κάποια αιφνιδιαστική καταδροµική ενέργεια από οµάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Παράλληλα, αναµένεται να απαγορευτούν µε απόφαση της ΓΑ∆Α οι πορείες και οι συγκεντρώσεις σε διάφορα σηµεία του κέντρου των Αθηνών.

Συνάντηση με Τσίπρα

Με τη συνάντησή της µε τον Αλέξη Τσίπρα ξεκινά σήµερα το απόγευµα την επίσκεψή της στην Αθήνα η Ανγκελα Μέρκελ. Η Γερµανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί στις 18.10 µε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίµου.

Αύριο το πρωί (9.45) η κυρία Μέρκελ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνηµείο του Αγνωστου Στρατιώτη και στις 10.00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Στις δύο το µεσηµέρι θα έχει τετ α τετ µε τον αρχηγό της Ν∆, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρεσβευτική κατοικία της Γερµανίας στο Χαλάνδρι, απ’ όπου θα αναχωρήσει στη συνέχεια για το «Ελ. Βενιζέλος ».

Αλέξης ΤσίπραςΆνγκελα Μέρκελ