Πολιτική|03.03.2021 14:47

Αποστάσεις Τσίπρα από Δρίτσα μετά τον σάλο

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αποστάσεις, αν και… αργοπορημένα, πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ από την προκλητική δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα, με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να την χαρακτηρίζει ατυχή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο. «Την Αριστερά και την προοδευτική παράταξη τις χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με την τρομοκρατία. Γιατί για εμάς υπέρτατη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Και σε αυτό δεν χωράει δεύτερη κουβέντα», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων.

«Χρειάστηκε να περάσει μια μέρα από τις προσβλητικές για τα θύματα της 17 Νοέμβρη και τις οικογένειές τους και ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος δηλώσεις του κ. Δρίτσα, προκειμένου να υπάρξει κάποια ανακοίνωση για αυτήν από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έχει πάθει αφωνία και εξακολουθεί να καλεί την Πολιτεία να επιφυλάξει ειδική μεταχείριση στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Την ίδια στιγμή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν σε διαδηλώσεις υπερ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες - εν μέσω πανδημίας μάλιστα - κι όλοι θυμούνται τις ειδικές συνθήκες κράτησης σε αγροτικές φυλακές για τον πολυισοβίτη επί διακυβέρνησης Τσίπρα. Η δήλωση του κ. Δρίτσα δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι συνέχεια όλων των παραπάνω», απάντησε η Νέα Δημοκρατία.

Νωρίτερα σάλος είχε προκληθεί όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης του ο Θοδωρής Δρίτσας ισχυρίστηκε ότι κανένας δεν έχει τρομοκρατηθεί από οργανώσεις όπως η 17 Νοέμβρη. «Με αυτό που κάνει η κυβέρνηση θα αναβιώσει μια συζήτηση για τη δράση του ένοπλου και της τρομοκρατίας, όπως λέγεται, αν και κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τις δράσεις αυτών των οργανώσεων, όπως τις 17 Νοέμβρη», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσηςΜπακογιάννης: Να προσέχει τα λόγια του ο Θοδωρής Δρίτσας

Παράλληλα, ο κ. Δρίτσας εξαπέλυσε τα πυρά του προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση της υπόθεσης του Δημήτρη Κουφοντίνα ενώ δήλωσε πως αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ένας θυμός, μια αγανάκτηση στη Νέα Δημοκρατία διότι τα περισσότερα θύματα «ήταν δεξιοί και άνηκαν σε αυτή την παράταξη»! «Για κάποιους λόγους, τους οποίους ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει όπως θέλει, τα περισσότερα θύματα της δράσης της 17 Νοέμβρη, είτε εκδότες είτε πολιτικά πρόσωπα είτε οτιδήποτε άλλο - αν και ο Μπακογιάννης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δεξιός - ανήκαν σε αυτή την πολιτική παράταξη, επομένως μπορώ να καταλάβω έναν θυμό, μια αγανάκτηση. Αλλά δεν πρόκειται γι' αυτό. Πρόκειται για μια πολιτική παράταξη, μια Πολιτεία, μια κυβέρνηση, ένα κράτος που δεν μπορεί να δρα εκδικητικά. Και εδώ δρα εκδικητικά και παράνομα… Για να μην συζητάμε άλλα καίρια ζητήματα της περιόδου για τα οποία έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση για την ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων και Ελληνίδων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στο OPEN TV, επανέλαβε ότι κανένας δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη. «Είπα κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί. Διατύπωσα αυτό που πιστεύω. Ότι δεν πέρασε η τρομοκρατία της 17 Νοέμβρη στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό είναι το αληθές νόημα όχι των όσων είπα ή δεν είπα ή να το ανασκευάσω αλλά της αξιολόγησής μου ή της άποψής μου. Επίσης, δεν προσέλαβα τη μνήμη των νεκρών». Ο κ. Δρίτσας υποστήριξε: «Εγώ αγανακτώ και εξίσταμαι για κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αυτή είναι η παράδοσή μου. Έχω αγανακτήσει όταν συνέβαιναν τα γεγονότα, έχω θυμώσει. Τιμώντας τα θύματα και τιμώντας και κατανοώντας τους συγγενείς και φίλους τους. Κατανοώ και τον θυμό και την αγανάκτηση και σήμερα θα προσθέσω την αίσθηση μιας ανάγκης δικαίωσης».

«Κατανοητό δεν είναι μία κυβέρνηση ένα κράτος να λειτουργεί εκδικητικά. Αν αυτό δείχνει ασέβεια προς τα θύματα, δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Η 17 Νοέμβρη δεν τρομοκράτησε την κοινωνία. Στην όλη μου ανθρώπινη συγκρότηση αλλά και στην πολιτική μου συγκρότηση θεωρώ αδιανόητο κάποιος να χρήζει τον εαυτό του τιμωρό», σημειώνει ο κ. Δρίτσας, προσθέτοντας: «Πολιτική και ηθική η αντίθεσή μου στην τρομοκρατία».

Σφοδρές αντιδράσεις και μερική αναδίπλωση

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας καθώς επίσης και του Κινήματος Αλλαγής. «Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, ότι κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη, προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των 23 ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί από την οργάνωση και δείχνουν πλήρη περιφρόνηση στον πόνο των οικογενειών που θρηνούν τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι δε χυδαίο να επικαλείται την πολιτική ταυτότητα των θυμάτων, λες κι έχει κάποιος το δικαίωμα να καταδικάζει σε θάνατο και να δολοφονεί όποιον θέλει», σημείωσε η Νέα Δημοκρατία και προσέθεσε: «Οι δηλώσεις του κ. Δρίτσα, είναι ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος και υπερβαίνουν ακόμη και τα όρια της καμπάνιας υπεράσπισης του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα, στην οποία έχει επιδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα».

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να λάβει αποστάσεις από τα λεγόμενα Δρίτσα. «Όσα είπε ο κ. Δρίτσας, είναι απαράδεκτα, ανιστόρητα και προκλητικά. Η τρομοκρατία είναι εχθρός της Δημοκρατίας. Πληρώσαμε πολύ ακριβά, ως χώρα, τη δράση της 17Ν, ώσπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την εξαρθρώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει θέση και να αποδοκιμάσει, καθαρά, τις δηλώσεις του βουλευτή του», τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης.

Ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε την αποπομπή του κ. Δρίτσα, τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να είσαι μέλος της αστικής δημοκρατίας αν επαινείς την τρομοκρατία, ο λόγος που στον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την απεργία πείνας του Κουφοντίνα είναι γιατί πιστεύουν τα ίδια με αυτόν». «Είναι η πιο σοκαριστική δήλωση που έχει γίνει ποτέ από βουλευτή της μεταπολίτευση», προσέθεσε ο ίδιο.

17 ΝοέμβρηΣΥΡΙΖΑΔημήτρης ΚουφοντίναςΑλέξης ΤσίπραςΘοδωρής Δρίτσας