Πολιτική|05.03.2021 22:27

Προς νομοθέτηση στην Ευρώπη η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αλέξανδρος Διαμάντης

Το πρώτο βήμα για την υιοθέτησης του Ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επιστολή της προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτείνει την νομοθέτησης της σχετικής πρότασης στις 17 Μαρτίου 2021.

Στην επιστολή της η κυρία φον ντερ Λάιεν υπενθυμίζει ότι στην τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου «συμφωνήσαμε σε μια κοινή προσέγγιση με στόχο να διευκολύνουμε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Συμφωνήθηκε η θέσπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός τυποποιημένου, διαλειτουργικού και κοινώς αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα πιστοποιεί την κατάσταση του κατόχου του πιστοποιητικού σε σχέση με τον κορονοϊό, και πιο συγκεκριμένα εάν έχει εμβολιαστεί, εάν έχει προσκομίσει αρνητικό τεστ ή εάν έχει αναρρώσει ήδη» αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν και σημειώνει ότι στόχος είναι οι πολίτες να «συνεχίσουν να απολαμβάνουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης τους, χωρίς όμως να τίθεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».

Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει, τι αλλάζει και διευκρινίσεις για τους κωδικούς 2, 4 και 6 στο SMS 13033

Ταυτόχρονα, «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπούν διακρίσεις εις βάρος όσων δεν δύνανται να εμβολιαστούν, πιθανότατα για ιατρικούς λόγους ή λόγω του ότι ανήκουν σε ηλικιακή κατηγορία που ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί», τονίζει η ίδια και κάλει τα κράτη μέλη να καταρτιστούν και να δημοσιοποιηθούν εθνικές λίστες πιστοποιημένων εκδοτικών αρχών και εθνικών μητρώων με τις πιστοποιημένες εκδοτικές αρχές προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες διασφαλίσεις ότι όντως ο εκάστοτε πολίτης έχει λάβει το εμβόλιο.

«Για να είναι αποτελεσματικό το ευρωπαϊκό σύστημα, θα πρέπει να οι αποφάσεις να μεταφραστούν σε δράσεις σε εθνικό επίπεδο. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν τα επιμέρους στοιχεία και να υιοθετηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο. Βασίζομαι σε εσάς και τη συνεργασία σας. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα», καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ σε εργαζόμενους και 3.000 σε επιχειρήσεις - Για ποιες περιοχές

Κυριάκος Μητσοτάκηςπιστοποιητικό εμβολιασμούΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚορονοϊός