Πολιτική|08.03.2021 11:25

Πλεύρης σε Τσιάρα: Να τροποποιηθεί διάταξη που επιτρέπει γάμο με ανήλικο

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την τροποποίηση διάταξης που επιτρέπει τον γάμο με ανήλικο ζητεί από τον Κώστα Τσιάρα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, μέσω σχετικής ερώτησης που κατάθεσε. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, με βάση το αρ. 1350, ο ορισμός είναι ότι ο µελλόνυµφος θα πρέπει να είναι ενήλικος, αλλά δίνεται δυνατότητα και για γάµο µε µελλόνυµφο ανήλικο άτοµο εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος.

Συγκεκριμένα το αρ. 1350 ορίζει «Για τη σύναψη γάµου απαιτείται συµφωνία των µελλονύµφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσµία. Οι µελλόνυµφοι πρέπει να έχουν συµπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο µπορεί, αφού ακούσει τους µελλονύµφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιµέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάµο και πριν από τη συµπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο».

«Αυτή η πρόβλεψη, ωστόσο, αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο εκµετάλλευσης της ανηλικότητας και σύναψης γάµων µεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων µάλιστα χωρίς κανένα ηλικιακό περιορισµό, η δε επίκληση σπουδαίου λόγου είναι πολύ γενική. Δεν πρέπει, µάλιστα, να παραγνωρίζεται ότι µελλόνυµφοι είναι πρωτίστως γυναίκες ανήλικες που µπορεί να υποχρεωθούν σε δήλωση λόγω πιέσεων της οικογένειάς τους ή του κοινωνικού περιβάλλοντος ειδικά σε συγκεκριµένες πληθυσµιακές οµάδες ή κλειστές κοινωνίες», αναφέρει χαρακτηριστικά και ρωτά αν προτίθεται η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να τροποποιήσει το αρ. 1350 ΑΚ µε στόχο η δυνατότητα γάµου να υπάρχει µόνο µε τη συµπλήρωση του 18ου έτους για να προστατευθεί πληρέστερα η ανηλικότητα.

Κώστας ΤσιάραςΘάνος Πλεύρηςγάμοςανήλικοι