Πολιτική|08.03.2021 17:41

Αστυνομική βία: Οι βουλευτές παίρνουν θέση για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Πολιτικό σεισμό προκαλούν τα γεγονότα που συνέβησαν την Κυριακή, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Η αντιπολίτευση ήδη εξαπέλυσε πυρά προς την κυβέρνηση για τα περιστατικά αστυνομικής βίας, τη στιγμή που και οι ίδιοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταδικάζουν το περιστατικό, αναμένοντας βέβαια την διερεύνηση της υπόθεσης από τα αρμόδια όργανα της Ελληνική Αστυνομίας αλλά και την δικαιοσύνη.

Μιλώντας στο ethnos.gr o γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μπούγας τονίζει πως είναι αυτονόητο ότι τα αστυνομικά όργανα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα καταστολής μόνο όπου επιβάλλονται από τις συνθήκες και στο βαθμό που είναι αναγκαία για την διατήρηση της έννομης τάξης. «Το ίδιο αυτονόητο θα έπρεπε να είναι ότι σε μια δύσκολη για την χώρα περίοδο, που η Κυβέρνηση προσπαθεί ν΄ αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, η αντιπολίτευση δεν πρέπει να επενδύει στην όξυνση και να προκαλεί κοινωνικές αναταραχές για να καταγγείλει για αστυνομοκρατία, όπως δυστυχώς έκανε χθες ο κ. Τσίπρας», προσθέτει στη δήλωσή του.  

Διαβάστε επίσης: Αστυνομική βία διαρκείας: Κάνουν ΕΔΕ και τους βγάζουν... λάδι

Γιάννης Ραγκούσης: Το μοντέλο τρόμος και πάταξη του Κυριάκου Μητστοτάκη 

Την ίδια ώρα, δριμεία επίθεση στη κυβέρνηση εξαπολύει μέσω του ethnos.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το αυταρχικό μοντέλο «τρόμος και πάταξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται ως ομολογία της πολιτικής του αδυναμίας.

«Η χθεσινή επίθεση μελών της ομάδας «Δίας» κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη, προστίθεται στο μωσαϊκό βίας και συστηματικής αυθαιρεσίας, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης επενδύει το όποιο «πολιτικό κεφάλαιο» του έχει απομείνει.

Η ψευδαίσθηση ελέγχου και δημόσιας ασφάλειας, με πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αποτελεί τον «διάφανο μανδύα» κάτω από τον οποίο ανεπιτυχώς προσπαθεί να αποκρύψει τη απώλεια κάθε ελέγχου μπροστά στην υγειονομική κρίση και την επερχόμενη οικονομική κατάρρευση.

Είναι κοινή παραδοχή πλέον πως οι τραμπουκισμοί και οι αναίτιες επιθέσεις κατά πολιτών που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα στις γειτονιές της Αθήνας, όχι μόνο δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά όσο διευρύνονται οι οικονομικές ανισότητες και εντείνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις στην κυβερνητική αδυναμία διαχείρισης της πολυεπίπεδης κρίσης, θα γίνουν κεντρική πολιτική επιλογή του μοντέλου διακυβέρνησης Μητσοτάκη «Τρόμος και Πάταξη», καθώς στερείται παντελώς θετικών πολιτικών για την κοινωνία ακόμη και την ύστατη αυτή ώρα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ραγκούσης

Γιώργος Καμίνης: Αδικαιολόγητο και εξοργιστικό

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης επισημαίνει ότι το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη είναι όχι μόνο αδικαιολόγητο αλλά και εξοργιστικό. «Έχουμε καλέσει εδώ και μήνες, ως Κίνημα Αλλαγής, τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη να έλθει στη Βουλή για να συζητηθεί το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία και αρνείται πεισματικά να παρευρεθεί, παρότι το πόρισμα έχει παραδοθεί στο Υπουργείο του από τον περασμένο Μάιο. Σήμερα το πρωί επαναλάβαμε το αίτημα. Η συζήτηση είναι σήμερα ακόμη πιο αναγκαία», υπογραμμίζει μέσω του ethnos.gr ο αρμόδιος τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής. 

Γιάννης Γκιόκας: Συνειδητή επιλογή της κυβέρνηση η κλιμάκωση της αστυνομικής βίας 

Συνειδητή επιλογή της κυβέρνηση χαρακτηρίζει την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και της καταστολής ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι ούτε μεμονωμένο περιστατικό, που θα λυθεί με κάποιες «ψευτό-ΕΔΕ», ούτε εμμονή μόνο ενός υπουργού. «Είναι συνειδητή κυβερνητική επιλογή. Συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική, επιδιώκει να ενοχοποιήσει το λαό για την εξέλιξη της πανδημίας και σχεδιάζει να νομιμοποιήσει τέτοιες πρακτικές, με πρόσχημα τον κορονοϊό», τονίζει και προσθέτει στο ethnos.gr πως «δεν είναι τυχαίο ότι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βγαίνουν και δημοσιοποιούν προσωπικά στοιχεία διαδηλωτών ή θυμάτων βίας, με το επιχείρημα ότι ανήκουν σε κάποιο πολιτικό κόμμα ή μαζικό φορέα, λες κι αυτό νομιμοποιεί τη βία σε βάρος τους. «Η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες. 

Το ΚΚΕ, εδώ και 1 χρόνο, παλεύει έτσι ώστε απέναντι στον αυταρχισμό να εκφραστεί μια οργανωμένη λαϊκή “απειθαρχία”. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει, γιατί στο δρόμο τελικά θα κριθεί η αναμέτρηση με αυτή την πολιτική και εκεί θα μετρηθεί και η κάθε πολιτική δύναμη», καταλήγει στη δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ. 

Μαρία Απατζίδη: Η κυβέρνηση επιλέγει τον αυταρχισμό για να κρύψει τα αδιέξοδα σε οικονομία και πανδημία 

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει, με την σειρά της, η βουλευτής του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιλέγει για άλλη μια φορά  όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε να κρύψει τα αδιέξοδα στην πανδημία και στην οικονομία. Όπως προσθέτει, «μια εξουσία μπορεί να είναι αδύναμη αν χαρακτηρίζεται από ανυπαρξία συναίνεσης, έλλειμα νομιμοποίησης, απώλεια αξιοπιστίας, αποδυνάμωση της ισχύος της πειθούς ή παρακμή του κύρους της». Σύμφωνα, δε, με την ίδια «οι ένστολοι που σάπισαν στο ξύλο τον κόσμο, στη Νέα Σμύρνη και όλοι είδαμε με τα μάτια μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν αγανάκτηση σε όλο τον ελληνικό λαό» ενώ παράλληλα κάνει λόγο για φιλοκυβερνητικά μέσα που διαστρεβλώνουν την αλήθεια. «Το ΜέΡΑ25 ζήτησε πρώτο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «Να προστατεύσουμε την Δημοκρατία και τους πολίτες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη», υπενθυμίζει κλείνοντας. 

Διαβάστε επίσης: Νέα Σμύρνη: «Αστυνομικοί χτυπούσαν ένα παιδί χωρίς λόγο» - Μαρτυρίες αυτοπτών

αστυνομική βίαΜέΡΑ25ΚΚΕαστυνομίαΝέα ΣμύρνηΝέα ΔημοκρατίαΚΙΝΑΛΣΥΡΙΖΑ