Πολιτική|08.03.2021 18:50

Σακελλαροπούλου: Να προσφέρουμε στα σημερινά κορίτσια την θέση που τους αξίζει

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ισχυρό μήνυμα έστειλε από το βήμα της Βουλής, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ημέρας της Γυναίκας. Συγκεκριμένα, ειδική μνεία έκανε στο ελληνικό #metoo τονίζοντας ότι αποκάλυψε μια ανεπούλωτη και ανομολόγητη κοινωνική πληγή: τις ενδοοικογενειακές, ενδοεπαγγελματικές, ενδοσυντεχνιακές μορφές αυταρχισμού που καταλήγουν στη χρόνια υποτίμηση, εκμετάλλευση και βία εναντίον των γυναικών. Παροτρύναμε τα θύματα του σεξισμού, της κακοποίησης, της κατάχρησης εξουσίας να μιλήσουν. Τα διαβεβαιώσαμε ότι η καταφυγή στη δικαιοσύνη αποτελεί δικαίωμα και ταυτόχρονα ασπίδα προστασίας τους.

«Ωστόσο, όσο αυστηρό και αν γίνει το νομοθετικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα, ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν αν δεν αναδιοργανωθούν οι σχέσεις της οικογενειακής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής μας οικειότητας. Αν δεν ανατραπούν νοοτροπίες και αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία μας. Αν μέσω της συστηματικής διαπαιδαγώγησης δεν καταλυθούν τα στερεότυπα και οι έμφυλες διακρίσεις που ακυρώνουν προσωπικότητες, αλλοιώνουν τις σχέσεις και δημιουργούν άγονη και οδυνηρή αντιπαλότητα ανάμεσα στα φύλα», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Κοινό μήνυμα Μητσοτάκη - Ευρωπαίων ηγετών

Παράλληλα, κάλεσε τους πάντες να «εργαστούμε για να προσφέρουμε στα σημερινά κορίτσια τη θέση που τους αξίζει, καταπολεμώντας τις ανισορροπίες μεταξύ των φύλων που γεννούν ανισότητες και αποκλεισμούς, ας αξιοποιήσουμε τις πολλές δυνατότητές τους, γκρεμίζοντας τα θεσμικά εμπόδια και τα κοινωνικά στερεότυπα που κατασκευάζουν προδιαγεγραμμένους ρόλους για τα φύλα». Όπως είπε οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη ισότιμη πρόσβασή τους στην καινοτομία και την επιστήμη, την συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, την προώθησή τους σε θέσεις ευθύνης, με δυο λόγια την ενεργό παρουσία τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021: Το doodle της Google και ο αγώνας κατά του κορονοϊού

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚατερίνα ΣακελλαροπούλουΠαγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας