Πολιτική|10.03.2021 13:46

Νέα Σμύρνη: «Πόλεμος» Μαξίμου - ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια και τον ξυλοδαρμό αστυνομικού

Αλέξανδρος Διαμάντης

Δριμύ «κατηγορώ» της κυβέρνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τα εκτεταμένα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη. Θεωρεί υπευθύνους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΜΕ και τους αναρχικούς επειδή καλούσαν σε συγκέντρωση. «Ο Τσίπρας να αναλογιστεί τις ευθύνες του».

Οξύνεται η κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη. Το Μέγαρο Μαξίμου απευθύνει δριμύ κατηγορώ στην Κουμουνδούρου για τα θλιβερά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας αστυνομικός.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και η εικόνα του αιμόφυρτου αστυνομικού «δεν ήρθαν από το πουθενά» και ότι «το έδαφος στρώθηκε από το κλίμα μίσους» που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή το επεισόδιο της Κυριακής και την εικόνα αστυνομικών να δέρνουν πολίτη.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Στη στρατηγική της έντασης επένδυσε ο Μητσοτάκης

Μάλιστα, για την καλλιέργεια αυτού του κλίματος παραπέμπουν ευθέως στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΜΕ και αναρχικές «συλλογικότητες». «Οταν γίνεται κάλεσμα σε συγκέντρωση υπάρχει και πολιτική ευθύνη” σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά»

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του επέλεξε να αναφερθεί με έμμεσο τρόπο στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως με γραπτή του δήλωση είχε απευθύνει έκκληση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην παρακινεί τους πολίτες να κατέβουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Είχε μιλήσει για πράξη ανευθυνότητας ενώ είχε καλέσει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να «αναλογιστεί τις ευθύνες του».

Το γεγονός ότι το βράδυ της Τρίτης, μετά τα επεισόδια, δεν στοχοποίησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του, ερμηνεύεται από κάποιους ως προσπάθεια να μην ταυτίσει τους πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν – κουρασμένοι από τους περιορισμούς 13 μηνών στη ζωή τους λόγω της πανδημίας – με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι πλέον προφανές πως τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και η εικόνα του αιμόφυρτου αστυνομικού δεν ήρθαν από το πουθενά. Το έδαφος είχε καλλιεργηθεί από το κλίμα μίσους που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες μέρες με αφορμή το επεισόδιο της Κυριακής και την εικόνα αστυνομικών να δέρνουν πολίτη», λένε χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα φωτογραφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «υποκινητή» των διαδηλώσεων εναντίον μιας «δήθεν» αστυνομοκρατίας.

«Τη στιγμή που οι πολίτες δίνουν σκληρή μάχη και το Σύστημα Υγείας υφίσταται πίεση ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν στις πλατείες των "νεοαγανακτισμένων" κι από την άλλη κραυγάζουν ότι «η Ελλάδα θα γίνει Μπέργκαμο», τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο οποίος και την προσεχή Παρασκευή θα πετάξει το μπαλάκι στον Αλέξη Τσίπρα. «Είδαμε εικόνες βίας που δεν προέρχονταν από την πλευρά της Αστυνομίας, η οποία δέχθηκε επίθεση με καπνογόνα, ρόπαλα και πέτρες με αποτέλεσμα να δούμε, ένα νέο παιδί, έναν αστυνομικό αιμόφυρτο στο δρόμο. Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για «πογκρόμ βίας και αυταρχισμού σε οικογένειες και νέους ανθρώπους», όπως ισχυρίζεται. Θα λάβει στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό τις απαντήσεις του», λένε χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου, με τις εικόνες ουσιαστικά από τη Νέα Σμύρνη να γίνονται επιχείρημα από τον πρωθυπουργό.

«Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω” δήλωσε με έμφαση στο τηλεοπτικό μήνυμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συστήνοντας “αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία” σε όλους.

Την Παρασκευή Μητσοτάκης και Τσίπρας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης για την αστυνομική βία που κατέθεσε για το θέμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Διαβάστε επίσης: Το άγριο ξύλο 2,5 λεπτών στον αστυνομικό και τα πρώτα λόγια του από το νοσοκομείο

ξυλοδαρμόςΣΥΡΙΖΑεπεισόδιαΝέα ΣμύρνηαστυνομικόςΝέα Δημοκρατία