Πολιτική|12.03.2021 13:44

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ξεκινήσατε για Ελληνας Μακρόν και γίνατε Ελληνας Σαρκοζί

Βούλα Κεχαγιά

«Ως εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει» χαρακτήρισε το περιεχόμενο της πρωτολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας πως επρόκειτο για την πιο αμήχανη και ασυνάρτητη ομιλία που έχει κάνει από αυτό το βήμα.

«Ήρθατε με διχαστικό λόγο απέναντι στην δημοκρατική παράταξη του τόπου που έχει βαθιά ιστορία, έχει δώσει αγώνες για την ελευθερία και τη Δημοκρατία με ανοιχτό το πρόσωπο κ. Μητσοτάκη και όχι με κουκούλες, ούτε στο μπλόκο της Κοκκινιάς, ούτε της Καισαριανής, στην  παράταξη του Λαμπράκη, του Πέτρουλα, του Τεμπονέρα, της Κανελλοπούλου, του Μανόλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία απαντώντας και στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην τρομοκρατία και την υπόθεση Κουφοντίνα

Διαβάστε επίσης: Τσακωμός Τσίπρα- Γεραπετρίτη: «Τα άνθρωπέ μου αλλού» - «Δεν είστε καν εκλεγμένος»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέχισε λέγοντας πως «σέβομαι την οικογένεια Μπακογιάννη και την κυρία Μπακογιάννη ακόμη κι όταν μας ασκεί κριτική» καλώντας τον πρωθυπουργό να σταματήσει να ταυτίζει όλους όσοι έχουν αγωνία για το κράτος δικαίου «όσοι δεν θέλουν να γίνει ήρωας ένας τρομοκράτης δολοφόνος πεθαίνοντας στη φυλακή» με την τρομοκρατία. Μάλιστα θύμισε όσα έγραφαν οι εφημερίδες της παράταξής σας το 1988 /1989 ταυτίζοντας την τρομοκρατία τότε με το ΠΑΣΟΚ. «Τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε και σημείωσε: «Και δεν σάς επιτρέπω κύριε Μητσοτάκη να το συνεχίσετε αυτό». Η χώρα δεν μπορεί να γυρνάει σε εποχή μίσους και διχασμού». Στην αρχή της δευτερολογίας του σχολίασε πως η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν αμήχανη:

«Μιλήσατε 59 λεπτά, αλλά τα 22 ολόκληρα λεπτά τα διαθέσατε για να πείτε τί θαυμάσια είναι η κυβέρνησή σας και πόσο καταπληκτικά τα έχετε καταφέρει στην πανδημία», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διερωτώμενος: «Αλήθεια αυτοί οι επικοινωνιολόγοι δεν σάς λένε ότι δεν μπορείτε να έχετε τόσο μεγάλη απόσταση από το συναίσθημα του πολίτη;»

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την ομάδα «Δίας» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει στην αλλαγή του τρόπου της ηγεσίας της ΕΛΑΣ μέσα από μία επιτροπή που θα αξιολογεί τα πρόσωπα με αξιοκρατικά κριτήρια. Ανέφερε δε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα 4 από τα συνολικά 4,5 χρόνια επέλεξε ως αρχηγό της ΕΛΑΣ τον κ. Τσουβάλα από την ιεραρχία ανεξάρτητα από την κομματική του προτίμηση που αποδείχτηκε «ότι αξιοποίησε τη θέση του για να δουλεύει για εσάς». 

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στα όσα είχε σχολιάσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά με αφορμή τα «κατηγορώ» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Μας κάνατε ακόμη μια φορά επίδειξη της ιστορικής σας άγνοιας. Το κατηγορώ του Ζολά ήταν όμως  ο υπέρτατος λόγος υπέρ της δικαιοσύνης όχι υπέρ της υποκρισίας. Ενδεχομένως εάν ζούσε σήμερα ο Ζολά θα τον μηνύατε και θα του επιφυλάσσατε την αντιμετώπιση που τού επεφύλαξε το γαλλικό κράτος. Κρίμα είστε και άριστοι». «Ξεκινήσατε για Έλληνας Μακρόν και γίνατε Ελληνας Σαρκοζί και βάλε. Δεν αναφέρομαι στα θέματα διαφθοράς, για την πολιτική μιλάω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι η μόνη καλή στιγμή στο κείμενό του πρωθυπουργού ήταν «αυτό που σάς γράψανε να ζητήσετε μία συγγνώμη». Όμως, συνέχισε ακόμη κι αυτήν την στιγμή «την εκφυλίσατε με την στάση του σώματός σας, με χαμόγελο και απαξιωτική αναφορά στα περιστατικά της προηγούμενης κυβέρνησης», για να προσθέσει: «Δεν μπορούσατε να ζητήσετε συγγνώμη γι’ αυτά που έγιναν την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη και όλους τους τελευταίους μήνες»;

Στην αρχή της δευτερολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την πανδημία καθώς «είμαστε στο κόκκινο, αλλά δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ εδώ και έναν χρόνο», τονίζοντας πως αυτήν την στιγμή που μιλάμε 100 πολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι με πρόχειρους αναπνευστήρες.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Σας επιστρέφω το κατηγορώ γιατί ενσαρκώνετε την υποκρισία

Κυριάκος Μητσοτάκηςαστυνομική βίαΒουλήΑλέξης Τσίπρας