Πολιτική|18.03.2021 19:15

Επανάσταση 1821: Μακρόν, Κάρολος, Αναστασιάδης και Μισούστιν στην Αθήνα για τα 200 χρόνια

Newsroom

Υψηλές επισκέψεις περιμένει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της 25ης Μαρτίου. Η φετινή εθνική γιορτή άλλωστε σηματοδοτεί το κλείσιμο 200 χρονών από την έναρξη της επανάστασης του 1821 και παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού περιορίζει την δυνατότητα ενός μεγάλου κυβερνητικού event, στο πλαίσιο του εφικτού έχει σχεδιαστεί μια μίνι γιορτή.

Συγκεκριμένα, στις 24 Μαρτίου πρόκειται να γίνουν τα εγκαίνια της ανανεωμένης Εθνικής Πινακοθήκης, ενός έργου που διαχρονικά θεωρείται διαφήμιση αναφορικά με την διεθνή εικόνας της πρωτεύουσας. Και σε αυτά τα εγκαίνια οι καλεσμένοι μπορεί να είναι μόλις 40, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων λόγω πανδημίας, αλλά ανάμεσά τους θα βρίσκονται εξαιρετικά υψηλοί προσκεκλημένοι.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΤΑ: Τα πρώτα γραμματόσημα του 2021 για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να υποδεχθούν στην Εθνική Πινακοθήκη τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μαζί με τη σύζυγό του, Μπριζίτ, τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Κάρολο μαζί με με τη σύζυγό του, Καμίλα, τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν αλλά και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη

Η σύνθεση των εκπροσώπων των χωρών που θα δώσουν το «παρών» στα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, εμπεριέχει μεγάλο συμβολισμό καθώς πρόκειται για τις τρεις χώρας που καταναυμάχησαν τον στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Ναυαρίνο το 1827, ανοίγοντας σε καθοριστικό βαθμό τον δρόμο για την νίκη της ελληνικής επανάστασης. 

Οι εν λόγω τρεις χώρες -Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία- θα είναι και οι τιμώμενες χώρες της στρατιωτικής παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί μια μέρα αργότερα. Πρόσφατα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ανακοίνωσή της πως φέτος θα πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση, είχε τονίσει πως «το θέαμα θα γεμίσει με υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες», δήλωση που δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης για μια εντυπωσιακή εικόνα της παρέλασης.

Όλα τα παραπάνω βέβαια θα ισχύσουν εκτός κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου, αφού λόγω πανδημίας τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν σε περίπτωση απροόπτων εξελίξεων. 

Διαβάστε επίσης: To Πολεμικό Μουσείο επισκέφτηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Επανάσταση 1821Κυριάκος Μητσοτάκηςελληνική επανάστασηΕθνική ΠινακοθήκηΑικατερίνη Σακελλαροπούλου1821