Πολιτική|18.03.2021 14:05

Πελώνη: Δεν πρόκειται για άνοιγμα αλλά για εργαλεία εκτόνωσης

Newsroom

«Δεν πρόκειται για άνοιγμα αλλά για εργαλεία που θα βοηθήσουν στην εκτόνωση του κόσμου. Εργαλεία που δεν θα βάλουν σε κίνδυνο την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τις αλλαγές των μέτρων αναφορικά με τον κορονοϊό που επεξεργάζεται η επιτροπή λοιμωξιολόγων και οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα χαλάρωμα του lockdown.

«Η επιδημιολογική εικόνα ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο, παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση. Αντέχει όμως και θα αντέξει. Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που θα καταθέσει τις εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Διαβάστε επίσης: Πέτσας για κορονοϊό: Δεν έχει χαθεί η μπάλα, είναι στα πόδια μας

«Ήδη συνεργάζεται ο ιδιωτικός τομέας και το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας που αφορούν περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», γνωστοποίησε η Αριστοτελία Πελώνη.

«Στόχος είναι να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας», συνέχισε.

Την ίδια στιγμή, όπως επισήμανε, η κυβέρνηση κάνει ακόμα ένα βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές, το «Λητώ» και το Ιατρικό Περιστερίου, νοσηλεύουν Covid περιστατικά, ενώ το «Ερρίκος Ντυνάν» έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. για non Covid περιστατικά. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non Covid νοσοκομείο και το «Ωνάσειο» εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος, απαρίθμησε.

Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο, για ακόμα μια φορά όλη η Ελλάδα λειτουργεί ως μία Υγειονομική Περιφέρεια. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο ΥΠΕ της Αττικής άλλες 550 κλίνες, εκ των οποίων οι 450 non Covid και οι 100 Covid.

Επιπλέον, το Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες. Το ΙΑΣΩ Group 100 κλίνες, ο Όμιλος Αθηνών 50, ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών έξι κι ο Όμιλος Βιοϊατρική 40.

Επίσης, το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid, το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251 μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για non Covid περιστατικά, ενώ και το «Σισμανόγλειο» θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ Covid. Τέλος, παραδίδονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, η Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε πως προχωρούν με ασφάλεια, γρήγορους ρυθμούς και υποδειγματικό τρόπο, ανάλογα και με τις ροές εμβολίων που φθάνουν στη χώρα. Ήδη έχουν ξεπεράσει το 1.345.000 και περισσότεροι από 915.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. 

Από αύριο, όπως υπενθύμισε, ανοίγει η πλατφόρμα για περίπου 250.000 πολίτες με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε επίσης: Πελώνη: Τι ζητεί ο Τσίπρας, να σταματήσει να νομοθετεί η Βουλή;

lockdownμέτραΚορονοϊόςΑριστοτελία Πελώνη