Πολιτική|18.03.2021 15:32

Τα μηνύματα του Τσίπρα από την εφ' όλης συνέντευξή του στο Open TV

Βούλα Κεχαγιά

Για πλήρη αποτυχία του μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας που ακολουθεί η κυβέρνηση έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το πρωί στην «Ωρα Ελλάδος» στο Οpen TV ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την ευθύνη, να βγει ενώπιον του ελληνικού λαού και να πει: «Συμπολίτες μου αποτύχαμε». 

Διευκρίνισε πάντως ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ζητάει εκλογές «γιατί είμαι σοβαρός άνθρωπος και είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη, έχουμε πάνω από 7.500 νεκρούς, εμείς δεν ζητάμε εξουσία για την εξουσία δεν υπήρξαμε ποτέ τυχοδιωκτική δύναμη και δεν επιχαίρουμε με την καταστροφή».

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Θα καταργήσω το νόμο Κεραμέως - Αποτυχία κυβέρνησης στην πανδημία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης έχει αρνηθεί πολλές φορές την συναίνεση που τού πρότεινε ο ίδιος (ορισμός υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών) επαναλαμβάνοντας πως ακόμη και χθες στη Βούλη κατέθεσε πρόταση για «πολιτική ανακωχή, για ένα πολιτικό μορατόριουμ για να δούμε εάν σώζεται κάτι». Εξήγησε πως η στρατηγική του κόμματος τού είναι «λογικής προσέγγισης, συναινετική» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρεώνει τις ευθύνες στους άλλους διχάζοντας τον ελληνικό λαό. «Ο κ. Μητσοτάκης κουνάει το δάχτυλο στον ελληνικό λαό και ο ίδιος πηγαίνει στην Ικαρία και τρώει και πίνει με τις τσαμπούνες και πηγαίνει στην Πάρνηθα και κάνει μοτοκρός» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει χάσει την συναίσθηση τού τί περνάει η ελληνική οικογένεια.

Σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις και το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τους πολίτες σε κινητοποιήσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως «αν το οποιοδήποτε κόμμα είχε τη δυνατότητα με ένα νεύμα να κατεβάζει χιλιάδες ανθρώπους στις γειτονιές της χώρας θα ήταν κόμμα παντοδύναμο και μία αντιπολίτευση που θα είχε ρίξει την κυβέρνηση». Ανέφερε ότι όπου στον πλανήτη υπήρξαν φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίες υπήρξαν τεράστιες διαδηλώσεις πχ «είδαμε τους δημοκρατικούς του Τζο Μπάιντεν να αγκαλιάζουν τις διαδηλώσεις» και σημείωσε: «Ο κόσμος αισθάνεται ότι έχουν περισταλεί οι ελευθερίες του. Λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες τί θα πει ο Τσίπρας για να βγεί ή να μη βγει στον δρόμο».

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε σε σχέση με τον κίνδυνο διασποράς του ιού από τις διαδηλώσεις: «Εγώ να δεχτώ ότι υπάρχει θέμα και πρέπει να το κουβεντιάσουμε. Με ποιανού πρωτοβουλία πρέπει να γίνει αυτό; των διαδηλωτών; Είδαν αστυνομικούς να ξυλοφορτώνουν νέους και παιδιά. Δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση να πει αλλάζω την τακτική και δεν πυροδοτώ κοινωνική ένταση;»

Αναφερόμενος στα μέτρα που οφείλει να πάρει η κυβέρνηση για να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης της πανδημικής κρίσης-χαρακτήρισε τα «έξυπνα» μέτρα της κυβέρνησης «βλακώδη», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι χρειάζονται μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης, χιλιάδες τεστ από το κράτος, τεστ στους εργαζόμενους όταν σχολάνε, αυστηρή ιχνηλάτηση, άνοιγμα ξενοδοχείων καραντίνας για όσους μένουν σε μικρά σπίτια, διπλοβάρδιες στα σχολεία μόνο για φέτος, κάτι που απαιτεί προσλήψεις καθηγητών, τεστ στους μαθητές με κάλυψη του κράτους, εμβολιασμούς στους καθηγητές, ενίσχυση της τηλεργασίας στο 70%, αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μεταφοράς. «Αν δεν γίνουν αυτά φοβάμαι πως θα βρισκόμαστε στον ίδιο παρανομαστή. Έχουμε ένα αποτυχημένο ακορντεόν που το χειριζόμαστε λάθος” είπε χαρακτηριστικά. Σε σχέση με τον τουρισμό ανέφερε ότι απαιτείται το αρνητικό τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και τόνισε πως “το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μία ανοησία όταν έχεις μόνο 7% εμβολιασμένους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις ανέφερε ότι τα ευρήματά τους (αναφορικά με την πρόθεση ψήφου) δεν τον προβληματίζουν αυτήν την ώρα, ούτε ο πολίτης σκέφτεται με όρους εκλογών, σημείωσε όμως με νόημα: «Επιτρέψτε μου να έχουμε κι εμείς μία εικόνα των δημοσκοπήσεων και μία εικόνα διαφορετική από αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Διότι κι αυτό το ανέκδοτο κάθε φορά που είναι δύσκολη στιγμή να δίνουν στην κυβέρνηση 30 μονάδες διαφορά είναι ανέκδοτο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Δρίτσα για τη 17Ν είπε ότι «ήταν λάθος, ατυχής και παρερμηνεύσιμη», τόνισε όμως πως «δεν θα δεχτώ την διαστρέβλωση πως πίσω από το πανό στο οποίο αναγραφόταν “γεννήθηκα 17 Ν» ήταν η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε αλληλέγγυους από πίσω.

Σε σχέση με τον Κουφοντίνα τόνισε πως «λυπάμαι που έχουμε αναγάγει έναν τρομοκράτη σε ρυθμιστικό παράγοντα της πολιτικής ζωής. Είναι θλιβερή η κατάντια» και εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε για τον κίνδυνο ηρωοποίησης του και για να ισχύσουν οι κανόνες του κράτους δικαίου. “Οι αξίες της αριστεράς δεν έχουν καμία σχέση με αξίες που καταπατήθηκαν. Η αριστερά έδινε πάντα αγώνα χωρίς κουκούλες” είπε ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την ανησυχία του για μία στρεβλή ριζοσπαστικοποίηση της νέας γενιάς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι μία νέα κυβέρνησή του θα καταργήσει τον νόμο Κεραμέως για τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ για την βάφτιση στην οποία συμμετείχε ως νονός ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ζήτησε να δώσει ο υπουργός εξηγήσεις: «Εδώ ο κόσμος χάνεται και η κυβέρνηση και οι υπουργοί βρίσκονται σε άλλον κόσμο».

ΣΥΡΙΖΑαστυνομική βίαΑλέξης ΤσίπραςlockdownΚορονοϊόςμέτρα