Πολιτική|11.01.2019 09:00

Στήριξη στον Τσίπρα, ψυχρολουσία στη ΝΔ

Βούλα Κεχαγιά

Πολυεπίπεδη στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα µε επίκεντρο το «Μακεδονικό» και την οικονοµία προσέφερε η Ανγκελα Μέρκελ κατά την πρώτη της ηµέρα στην Αθήνα.

Συγχρόνως όµως επεφύλαξε... ψυχρολουσία για τη Ν∆, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την τακτική της στο θέµα του ονοµατολογικού της ΠΓ∆Μ.

Μάλιστα τη στάση της Ν∆ για τη Συµφωνία των Πρεσπών θέτει ως ζήτηµα στον Κ. Μητσοτάκη σήµερα, αφού προηγουµένως χθες αιφνιδίασε ακόµη και το Μαξίµου εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τους ισχυρισµούς του περί συναλλαγής της ελληνικής κυβέρνησης µε τους εταίρους της, ώστε να σώσει τις συντάξεις προσφέροντας το «Μακεδονικό».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ανγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου µε τον Αλέξη Τσίπρα ρωτήθηκε από γερµανικό µέσο ενηµέρωσης για τα όσα έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της Ν∆ περί ανταλλαγµάτων. Η ίδια τόνισε ότι δεν υπάρχει καµία σχέση µεταξύ των δραστηριοτήτων ως προς το ονοµατολογικό της ΠΓ∆Μ και του ζητήµατος των οικονοµικών µεταρρυθµίσεων. Προχώρησε µάλιστα ακόµη περισσότερο σχολιάζοντας πως «αυτό είναι απαγορευτικό και πραγµατικά µε αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα πρέπει να απαντήσω για κάτι τέτοιο».

«Θα µιλήσω µε τον κ. Μητσοτάκη»

Μάλιστα προϊδέασε πως στη σηµερινή της συνάντηση µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης «θα µιλήσω µε τον κ. Μητσοτάκη, αν και δεν θα εµπλακώ σε σχέδια των πολιτικών κοµµάτων στην Ελλάδα». Παρατήρησε, πάντως, πως αν και οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική, «θα πρέπει όταν υπάρχουν µεγάλα εθνικά θέµατα να τηρούν σωστή στάση», για να καταλήξει πως «δεν νοµίζω ότι θα µπορέσω να τον επηρεάσω και ότι θα αλλάξω την κατάσταση».

Αυτός είναι ο ένας λόγος για τον οποίο το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έκρυβε χθες το βράδυ την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις της Γερµανίδας καγκελαρίου. Ο δεύτερος λόγος είναι πως µεσούσης της κυβερνητικής κρίσης, µε αφορµή τη Συµφωνία των Πρεσπών, η κυρία Μέρκελ τόνισε πως είναι «ευγνώµων» προς τον Ελληνα πρωθυπουργό αλλά και προς τον πρωθυπουργό της «Βόρειας Μακεδονίας», όπως αποκάλεσε την ΠΓ∆Μ, για την προσπάθειά τους να διευθετήσουν το ονοµατολογικό, µε µια λύση που ανέφερε πως είναι προς το συµφέρον των δύο χωρών αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.

Για την οικονοµία

Η Ανγκελα Μέρκελ µίλησε όµως µε θετικά λόγια και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας λίγους µήνες µετά την έξοδο της χώρας από τα προγράµµατα στήριξης. Είναι ενδεικτικό πως απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους» εάν η επίσκεψή της στην Αθήνα αποτελεί και ένα µήνυµα στήριξης της οικονοµίας και ενθάρρυνσης των προσπαθειών της χώρας για έξοδό της στις αγορές, απάντησε καταφατικά. Είπε ειδικότερα πως η επίσκεψή της αποσκοπεί στο να µπορέσει η Ελλάδα να καταφέρει να χρηµατοδοτηθεί από τις αγορές και να µειωθεί η ανεργία. Προσέθεσε πως «η Ελλάδα µάς ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και γι’ αυτό εκπονούµε µια ευρωπαϊκή ατζέντα, ενώ και οι µεγάλες γερµανικές επενδύσεις δείχνουν εµπιστοσύνη».

Γενικώς η καγκελάριος έδωσε έµφαση στο γεγονός ότι αναπτύχθηκε εµπιστοσύνη ανάµεσα στην ίδια και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναγνώρισε το γεγονός πως ο ελληνικός λαός πέρασε µια δύ-σκολη περίοδο, αφού έπρεπε να υποστεί επώδυνες µεταρρυθµίσεις. Προσέθεσε ότι δεν είναι το τέλος µιας µεταρρυθµιστικής περιόδου, αλλά η αρχή µιας νέας κατάστασης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός µίλησε για εξαιρετικές σχέσεις ανάµεσα στις δύο χώρες και ανακοίνωσε ότι η Γερµανία θα είναι η τιµώµενη χώρα στη ΔΕΘ για το έτος 2020.

Οταν ρωτήθηκε τι άλλαξε από το 2014, όταν ο ίδιος υποστήριζε διαδηλώσεις διαµαρτυρίας για την κυρία Μέρκελ, απάντησε: «Οταν είσαι πρωθυπουργός είσαι υποχρεωµένος να εκπροσωπείς όλους τους πολίτες της χώρας, είσαι υποχρεωµένος εκτός από το να διεκδικείς το δίκιο, να βρεις και τον ρεαλιστικό δρόµο, ώστε η συνισταµένη να είναι επωφελής για όλους και αυτή είναι µία δύσκολη συνθήκη».

Στην εισαγωγή του τόνισε πως η Ελλάδα δεν ξεχνάει τις δύσκολες, αλλά απαράγραπτες εκκρεµότητες της Ιστορίας, επαναφέροντας το ζήτηµα των γερµανικών επανορθώσεων και του κατοχικού αναγκαστικού δανείου.

Άνγκελα ΜέρκελΑλέξης Τσίπρας