Πολιτική|11.01.2019 09:08

«Πιρουέτες» της κυβέρνησης βλέπει η ΝΔ

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

«Ο κ. Τσίπρας κάνει διαχείριση του τέλους της κυβέρνησής του µέσα από αλλεπάλληλες πιρουέτες».

Αυτή είναι η πολιτική ανάγνωση του ηγετικού πυρήνα της Νέας ∆ηµοκρατίας αναφορικά µε τα όσα παρασκηνιακά συµβαίνουν τα τελευταία 24ωρα ανάµεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στην προχθεσινή συνέντευξή του στο Open και την Ελλη Στάη, για τα στελέχη της ΝΔ επιβεβαιώνουν πως «µοναδική πυξίδα του Μεγάρου Μαξίµου είναι η παράταση της παραµονής στην εξουσία, αδιαφορώντας πλήρως για τη ζηµιά που προξενείται στη χώρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο από το βήµα της Πολιτικής Επιτροπής του κόµµατός του για κυβέρνηση κουρελού, επιθυµώντας να υπογραµµίσει πως οποιαδήποτε εκδοχή του «151» και εάν προκύψει στο αµέσως προσεχές διάστηµα θα είναι µη βιώσιµη, θνησιγενής, θα βρίσκεται σε πλήρη δυσαρµονία µε το λαϊκό αίσθηµα και δεν µπορεί επ’ ουδενί να ανταποκριθεί στις απαιτητικές προκλήσεις στα εθνικά θέµατα και στην οικονοµία.

«Γαλάζιες» επιτελικές πηγές ξεκαθαρίζουν, δε, πως το Μέγαρο Μαξίµου οφείλει να αποκαλύψει άµεσα ποιοι είναι οι βουλευτές άλλων κοµµάτων που συνθέτουν τη νέα πλειοψηφία, την οποία διακηρύττει εδώ και ηµέρες ότι διαθέτει, και µε ποια ανταλλάγµατα, όπως λένε τα ίδια πρόσωπα, προστρέχουν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους µήνες της κυβερνητικής θητείας του.

Πρόταση δυσπιστίας

Οι επόµενες κινήσεις του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα υπαγορευθούν εν µέρει από τις εξελίξεις, ωστόσο στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόµµατος διαµηνύουν πως το... όπλο της πρότασης δυσπιστίας βρίσκεται πάντα πάνω στο τραπέζι. Εφόσον, σηµειώνουν τα ίδια στελέχη, ο Πάνος Καµµένος δεν άρει την εµπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση και καταψηφίσει τη Συµφωνία των Πρεσπών, τότε θεωρείται πολύ πιθανό να καταθέσει η Ν∆ πρόταση δυσπιστίας.

Πιθανότητες να ενεργοποιήσει το συγκεκριµένο όπλο υπάρχουν, υποστηρίζουν στην Πειραιώς, και στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας καταφύγει στη λύση της ψήφου εµπιστοσύνης, ωστόσο είναι κάτι που σταθµίζεται και θα αποφασιστεί τις προσεχείς ηµέρες.

Την ηµέρα της συµπλήρωσης τριών ετών από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν∆ και την παραµονή του ραντεβού µε τη Γερµανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η Πειραιώς δηµοσιοποίησε βίντεο µε τα όσα καταµαρτυρούσαν οι κ. Τσίπρας και Καµµένος στη Γερµανίδα ηγέτιδα προτού ανέλθουν στην εξουσία.

Ούτως ή άλλως, ο πρόεδρος της Ν∆ αναµένεται να επαναλάβει σήµερα στην κυρία Μέρκελ τις πάγιες θέσεις του κόµµατος για το Σκοπιανό, ήτοι ότι δεν θα κυρώσει τη Συµφωνία των Πρεσπών ούτε στην παρούσα ούτε στην επόµενη Βουλή.

Εξάλλου, πηγές της ΝΔ λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι βαθύτατα προβληµατισµένος για την «αφωνία ορισµένων Ευρωπαίων αξιωµατούχων έναντι των εξόφθαλµων κυβερνητικών παρεµβάσεων στη ∆ικαιοσύνη, µε τελευταίο κρούσµα τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis».

Τέλος, σαφές µήνυµα ότι απόλυτη προτεραιότητα της Ν∆ αποτελεί η µείωση του κόστους δανεισµού της χώρας, προϋποτιθέµενη συνθήκη της οποίας είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και η ανάκτηση της πιστοληπτικής της ικανότητας, εξέπεµψε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνάντηση µε τα µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης