Πολιτική|19.03.2021 15:14

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι μισθοί των βουλευτών

Σοφία Φασουλάκη

Για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οδηγείται το θέμα της μισθολογικής εξίσωσης βουλευτών και δικαστών και ειδικότερα το εάν πρέπει να καταβληθεί ή όχι η διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης (αποδοχές βουλευτών) και των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες αναβαθμίστηκαν με απόφαση του Μισθοδικείου στο ύψος των αποδοχών του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την τριετία 2004-2007.

Το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με αφορμή την προσφυγή του πρώην βουλευτή Αρκαδίας της ΝΔ, Πέτρου Τατούλη, ο οποίος ζητάει να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε αγωγή του.

Διαβάστε επίσης: Παρέλαση 25 Μαρτίου: Απών ο Μακρόν λόγω καραντίνας στο Παρίσι

Στην αγωγή του ζητούσε διαφορές ύψους 281.924 ευρώ, ποσό που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αναβαθμισμένων αποδοχών των δικαστικών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με απόφαση του Μισθοδικείου, στο ύψος των αποδοχών του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για το χρονικό διάστημα 1.1.2004 έως 31.12.2007.

Σε διαφορετική περίπτωση εάν δηλαδή δεν γίνει από το ΣτΕ δεκτό το πρώτο σκέλος του αιτήματος του, ζητάει το ποσό των 165.516 ευρώ, ως διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αποδοχών των δικαστών, όπως αυτές προσαυξήθηκαν με την «έκτακτη παροχή» του άρθρου 5 του νόμου 3620/2007 και της από 30.1.2008 κοινής υπουργικής απόφασης.

Ακόμη, ζητεί και το ποσό των 10.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την παράλειψη του Δημοσίου να αναβαθμίσει την βουλευτική αποζημίωσή του.

Παρόμοια αιτήματα εκκρεμούν και από λίγους ακόμη βουλευτές. Τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό η Δικαιοσύνη έχει απορρίψει τις προσφυγές του κ. Τατούλη με το αιτιολογικό ότι η μη αναπροσαρμογή της βουλευτικής αποζημίωσης δεν παραβιάζει καμία Συνταγματική διάταξη.

Διαβάστε επίσης: Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Μπακογιάννης και Ιμάμογλου - Παρών κι ο Βαρθολομαίος

δικαστέςβουλευτέςμισθοίΣυμβούλιο της Επικρατείας