Πολιτική|23.03.2021 17:39

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητεί πλήρη ενημέρωση για τα έργα υποδομών στο Ταμείο Ανάκαμψης

Newsroom

Πλήρη ενημέρωση για τα έργα υποδομών που έχουν ενταχθεί στις προτάσεις για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από τις πληροφορίες που θέλουν σημαντικά οδικά έργα μεταξύ των οποίων η επέκταση της Αττικής Οδού, το βόρειο τμήμα του Ε65 ή ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη να είναι απορριπτέα.

Για το ζήτημα υπέβαλαν χθες ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία των τομεαρχών Υποδομών Νίκου Παππά και Χρήστου Γιαννούλη.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ για τηλεκπαίδευση μέσω Webex: «Δωρεά» αντί αναθέσεων εκατ. ευρώ

Οι βουλευτές αφού επικρίνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη μη διαβούλευση και δημοσιοποίηση των προτάσεων της χώρας για το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνουν πως, βάσει δημοσιευμάτων, «σε ό,τι αφορά στον τομέα των Υποδομών, η Ελλάδα έχει καταθέσει μια αρχική πρόταση με περίπου 200 δημόσια έργα εθνικής σημασίας, προϋπολογισμού 28 δισ. ευρώ, έναντι δεσμευμένων επιχορηγήσεων για την Ελλάδα ύψους 16,4 δισ. του σχεδίου του Εθνικού Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Συμπληρώνουν, δε, ότι φαίνεται να «έχουν προκύψει προβλήματα που αφορούν στη συμβατότητα οδικών και σιδηροδρομικών έργων μεγάλου προϋπολογισμού, τα οποία δεν έγιναν κατ’ αρχήν δεκτά από την Ε.Ε., καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια της Επιτροπής».

Στα έργα που αναφέρουν ως απορριπτέα περιλαμβάνονται:

  • η επέκταση της Αττικής Οδού,
  • η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος,
  • το βόρειο τμήμα του Ε65,
  • τα τρία τμήματα του ΒΟΑΚ και
  • ο δυτικός άξονας της Ιόνιας οδού έως την Κακαβιά.

«Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα, η αρχική πρόταση της κυβέρνησης έχει γνωστοποιηθεί, εκτός από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, και σε τρίτα πρόσωπα, όπως ευρωβουλευτές άλλων χωρών, αλλά όχι στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και τους εγχώριους επαγγελματικούς, τεχνικούς και κοινωνικούς φορείς», σημειώνουν οι βουλευτές προσθέτοντας ότι όλα αυτά συμβαίνουν «παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια, το χρονικό εύρος και οι ανάγκες που θα καλύψει το ως άνω, υπερβαίνουν κατά πολύ τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης».

Μέσω της ερώτησής τους οι βουλευτές ρωτούν συγκεκριμένα τον κ. Καραμανλή:

  • Ποια έργα περιλαμβάνει η ελληνική λίστα με τα 200 και πλέον έργα υποδομών; Ποια απορρίφθηκαν και για ποιους λόγους; Ποιες οι επιπτώσεις στο χρόνο ολοκλήρωσής τους;
  • Ποια είναι η επιλογή της κυβέρνησης σε σχέση με τη χρηματοδότηση των έργων που φέρεται να απορρίφθηκαν;
  • Είχε ενημερώσει ο τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου (εταιρεία συμβούλων Grant Thornton) για τα ανελαστικά κριτήρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία απέκλειαν τα προαναφερθέντα έργα; Υπήρξε προειδοποίηση που αγνοήθηκε;

Επιπλέον ζητούν από την κυβέρνηση να καταθέσει τη λίστα με τα δημόσια έργα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση, την αλληλογραφία και κάθε σχετικό έγγραφο επικοινωνίας μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών σε σχέση με την κατάθεση και κρίση της ελληνικής πρότασης και την επίσημη λίστα με τις δεσμεύσεις πολιτικής, οι οποίες συνοδεύουν την άντληση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας προς κυβέρνηση: Κάνει το λιοντάρι με ιδιώτες γιατρούς, την πάπια με κλινικάρχες

Νίκος ΠαππάςΣΥΡΙΖΑΥπουργείο Υποδομών και ΜεταφορώναυτοκινητόδρομοιΚώστας ΚαραμανλήςΤαμείο Ανάκαμψης