Πολιτική|24.03.2021 19:06

Προανακριτική για Καλογρίτσα: Σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Βούλα Κεχαγιά

Για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Καλογρίτσα και τους ισχυρισμούς του για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες.

Η Κουμουνδούρου καθιστά σαφές πως αντιλαμβάνεται την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσταση προανακριτικής ως μία προσπάθεια να πλήξει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ -ει δυνατόν και να τον εξαφανίσει- ακολουθώντας το δόγμα Βορίδη ότι πρέπει να ηττηθεί οριστικά η Αριστερά και ότι πρέπει να χάσει την ιδεολογική της ηγεμονία. 

Διαβάστε επίσης: Προανακριτική για Παππά: Μεθόδευση με σχέδιο δίωξης βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όταν αναφερόμενος στη Βουλή στο «σκάνδαλο» όπως το χαρακτήρισε που συνδέεται με την δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς προειδοποίησε με σαφήνεια την κυβέρνηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα φροντίσει όλες οι ευθύνες σας, πολιτικές και ποινικές, να έρθουν στο φως» λέγοντας προηγουμένως: «Να το έχετε υπόψη σας, εσείς που στήνετε ειδικά δικαστήρια για να κάνετε πολιτικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων».

Κύκλοι της Κουμουνδούρου διακρίνουν σ’ αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης πανικό εξηγώντας ότι έχει σημασία «όχι μόνο ότι το κάνει, δηλαδή συγκροτεί προανακριτική αλλά και πότε το κάνει με τον κόσμο να δίνει μάχη για τη ζωή του εκτός ΜΕΘ» κι αυτό πιστεύοντας ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στον πολιτικό της αντίπαλο.” Η συνεδρίαση για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ήδη μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που αποκαλύφθηκε σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Διάσκεψη των Προέδρων όπου η πλειοψηφία αποφάσισε την διαδικασία της επιστολικής ψήφου για τους βουλευτές. Κάτι που καταλύει την μυστικότητα της ψηφοφορίας για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής αφού ως γνωστόν οι βουλευτές δηλώνουν την ψήφο τους στις γραμματείες.

Οι πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξηγούν ότι η απόφαση προβλέπει μεν την φυσική παρουσία των βουλευτών κατά 50αδες σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει στη Βουλή, αλλά και την αποστολή της επιστολικής ψήφου για όσους βουλευτές το επιλέγουν. Χωρίς τους όρους που διασφαλίζουν τη μυστικότητα, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη μίλησε ανοιχτά για σχέδιο δίωξης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης λέγοντας μεταξύ άλλων: Έχετε καταλύσει τα πάντα εν μέσω πανδημίας, έχετε καταλύσει τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού και τώρα καταλύετε τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Επειδή προφανώς έχετε εσωκομματικό πρόβλημα, θέλετε να ελέγξετε την ψήφο των βουλευτών σας, φοβούμενοι διαρροές” συμπλήρωσε. Πράγματι, σύμφωνα με παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης και ορισμένοι του ΚΙΝΑΛ είναι απρόθυμοι στην προοπτική συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έγινε και πάλι εν μέσω πανδημίας, αλλά με φυσική παρουσία. Μάλιστα τότε, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας είχε δηλώσει ότι “σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες όταν απαιτείται η διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας, αυτή θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών και όχι με επιστολή ψήφο (14/05/2020).

Κατά τις πληροφορίες στην Προανακριτική Επιτροπή από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Παύλος Πολάκης, Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Γιαννούλης, Δώρα Αυγέρη.

Διαβάστε ακόμα: Κόντρα Γεωργιάδη- Πολάκη για την επένδυση στο Ελληνικό

Χρήστος ΚαλογρίτσαςΝέα ΔημοκρατίαΒουλήΣΥΡΙΖΑ