Πολιτική|25.03.2021 15:57

Σύνοδος Κορυφής: Aλλαξε το κείμενο για την Τουρκία - Ικανοποίηση σε Ελλάδα

Newsroom

Τροποποίηση έχει υποστεί το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Διαβάστε επίσης: 25η Μαρτίου 1821: 10 στιγμές που συγκίνησαν την Ελλάδα στις εκδηλώσεις για την Επανάσταση

Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά. Οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει. Το σχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου τελούσε υπό διαπραγμάτευση ως την τελευταία στιγμή καθώς η Κύπρος και η Ελλάδα έκριναν πως το αρχικό κείμενο περιείχε «υπερβολικά πολλά καρότα και όχι αρκετό μαστίγιο», κατά τη διατύπωση άλλου Eυρωπαίου διπλωμάτη.

Η Τουρκία θα τεθεί υπό στενότερη παρακολούθηση «τους επόμενους μήνες, προκειμένου να προσδιοριστεί τον Ιούνιο εάν εκπληρώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις» ώστε οι Βρυξέλλες να μπουν σε διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων, τόνισε διπλωμάτης.

Mπορέλ: Εύθραυστη παραμένει η κατάσταση

«Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία.

«Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση», συμπλήρωσε.

Στην Σύνοδο Κορυφής ο Τζο Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών θα συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης: Σχιστό: Τρεις νέοι νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα - Μόνο η συνοδηγός επέζησε

ΤουρκίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣύνοδος ΚορυφήςΚύπρος