Πολιτική|11.01.2019 18:38

πΓΔΜ: Βρέθηκαν και επίσημα οι «80» για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Newsroom

O Ζόραν Ζάεφ, όπως όλα δείχνουν, βρήκε τους 80 βουλευτές που χρειαζόταν για περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών. Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε ότι βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα το μεσημέρι ο Ζόραν Ζαάεφ συναντήθηκε με τον αρχηγό του «BESA» Μπιλάλ Κασάμι για να του αποσπάσει τη στήριξη των δύο βουλευτών που διαθέτει το κόμμα του. 

Η συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας ξεκίνησε στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Τι ζητά το «ΒESA»

«Αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.

Από την άλλη πλευρά η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκόοτητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" και στα αγγλικά ως "Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia»

Συμφωνία των Πρεσπών