Πολιτική|30.03.2021 21:58

Τσίπρας στη Βουλή: «Τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο και τα ρίχνει η δημοκρατία»

Βούλα Κεχαγιά

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση με φόντο την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά προμηνύει η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή με την οποία υπέδειξε ευθέως τον πρωθυπουργό ως εμπνευστή και σκηνοθέτη αυτού του σχεδίου. 

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο ανέβασε τους τόνους αλλά μίλησε για «καθεστώς» σχολιάζοντας ότι τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο κι ότι συνήθως δεν τα ρίχνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά η δημοκρατία. Έκανε λόγο για «πράξεις πολιτικής αντεκδίκησης» την ώρα που η κυβέρνηση έχει βάλει την χώρα στον αυτόματο πιλότο μίας ατελέσφορης και αναποτελεσματικής καραντίνας και σχολίασε : «Αν η απάντηση στο δράμα των νοσοκομείων και στην εκατόμβη νεκρών είναι η δίωξη του Νίκου Παππά και του ΣΥΡΙΖΑ επειδή έβαλε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τότε ο πρωθυπουργός είναι διχαστικός». Αναρωτήθηκε δε δίνοντας στίγμα για το τί θα μπορούσε να συμβεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας: «Εμείς άραγε πόσες προανακριτικές επιτροπές πρέπει να προκαλέσουμε όταν έρθουμε στη διακυβέρνηση; Δεν θα ξέρουμε από πού να το πιάσουμε και πού να το αφήσουμε».

Διαβάστε επίσης: Παππάς: Είμαι περήφανος, έκανα το καθήκον μου - Πρόταση εθελοδουλίας από ΝΔ

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε την εικόνα των άδειων κυβερνητικών εδράνων λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης δεν βρίσκεται στη Βουλή «όχι γιατί δεν είναι πολιτική του επιλογή, είναι προσωπικά δική του η δίωξη, αλλά από προσωπική δειλία καθώς δεν έχει επιχειρήματα και φοβάται την αντιπαράθεση». Ανέφερε πως μοναδικό του σχέδιο είναι «πώς θα σπιλώσει και ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή στοχεύοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους» και τόνισε πως εάν ο πρωθυπουργός ήταν παρών θα τού απηύθυνε ενώπιος ενωπίω τα ερωτήματα που βρίσκονται στα χείλη κάθε υπεύθυνου ανθρώπου: «Σοβαρά τώρα κύριε Μητσοτάκη με 70 νεκρούς την ημέρα, τον φόβο να σκιάζει την κοινωνία και το μόνο που σκέφτεστε είναι πώς θα στήσετε πολιτικά ικριώματα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους; Σοβαρά με τους γιατρούς να υψώνουν φωνή απόγνωσης, εσείς μηχανορραφείτε για να εκδικηθείτε και να εξουδετερώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους; Με την οικονομία να βουλιάζει, τη μεσαία τάξη σε κλοιό φόβου, τους νέους σε κλίμα οργής και εκατομμύρια εργαζόμενους σε κατάσταση πολιορκίας το μόνο που ονειρεύεστε είναι ειδικά δικαστήρια, εδώλια και πόλωση;». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατρέψει τη Βουλή και την δικαιοσύνη σε πλυντήρια της πολιτικής της και εργαλεία σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων και ανέφερε πως ούτε οι πολίτες που ψήφισαν τη ΝΔ δεν ανέμεναν τέτοιου είδους ανικανότητα και κυνισμό . Κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό πως έχει δομικό πρόβλημα «δείχνει προς τα έξω ότι ζει σε παράλληλο σύμπαν και ότι έχει παντελή έλλειψη της αίσθησης για το τί συμβαίνει στον κόσμο, αφού ζει σε έναν δικό του».

Μίλησε για την «γενναία επιχορήγηση στα ΜΜΕ για να λιβανίζουν» και σχολίασε ότι στην κυβέρνηση φαίνονται φυσιολογικές οι απευθείας αναθέσεις ακόμη και της «πρωταθλήτριας» κυρίας Νικολάου που ανέθεσε σε μίνι μάρκετ δεκάδες χιλιάδες ευρώ για χλωρίνες, όπως και οι ανέμελες βόλτες του κ. Μητσοτάκη με τσαμπούνες, αλλά και η παραπομπή του πολιτικού αντιπάλου της κυβέρνησης την ώρα που η χώρα έχει το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. 

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οι πράξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη να στήσει δύο δικαστήρια για δύο περιπτώσεις (Παπαγγελόπουλος, Παππάς) δείχνει πως το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι «όποιος ερευνά συστημικά σκάνδαλα και εφαρμόζει το σύστημα και τον Νόμο θα διώκεται». Εξ αυτού του λόγου σχολίασε ότι πρόκειται για καθεστωτικό μήνυμα και παρατήρησε πως «θέλετε να στήνετε ειδικά δικαστήρια χωρίς να υπάρχει ζήτημα ζημίας του ελληνικού δημοσίου, κάτι που συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτές οι επιλογές που δημιουργούν διχαστικό και τοξικό κλίμα οφείλονται είτε στο ότι η κυβέρνηση έχει να ξεπληρώσει γραμμάτια στη διαπλοκή είτε γιατί πιστεύει ότι κάνει αντιπερισπασμό από τα βαθιά αδιέξοδά της. Διερωτήθηκε «ποιο ακριβώς είναι το σκάνδαλο στην προκειμένη περίπτωση» και έκανε λόγο για γενναία προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που επί 30 συναπτά έτη όλες οι κυβερνήσεις είχαν αφήσει αρρύθμιστο. Θύμισε μάλιστα πως ο Κώστας Καραμανλής είχε μιλήσει στο παρελθόν για «καθεστώς νταβατζήδων» και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προηγούμενα είχε υιοθετήσει τον όρο «διαπλοκή». 

Σημείωσε για τον εαυτό του πως «αν για κάτι αισθάνομαι περήφανος και δυνατός πολιτικά είναι ότι δεν χρωστάω σε κανέναν» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να στήσει ειδικό δικαστήριο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με το καλημέρα είπε στους καναλάρχες να πληρώσουν ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει συνεχώς. Προειδοποίησε την κυβέρνηση «να προσέχετε γιατί θέλετε να πάτε για μαλλί και θα βγείτε κουρεμένοι» αναφέροντας πως ο δρόμος που ακολουθεί είναι ολισθηρός κι επικίνδυνος. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι στην κοινωνία έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα και τόνισε πως «όσες δίκες και να τάξετε στην διαπλοκή που σάς υποστηρίζει όσους αντιπερισπασμούς και να στήσετε σε λίγο δεν θα μπορείτε να αναχαιτίσετε την οργή». Κατέληξε με την επισήμανση πως όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει αυτό η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τον τόπο που χρειάζεται μία δημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση με σχέδιο, μία κυβέρνηση που δεν θα εξοντώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Διαβάστε επίσης: Χαμός στη Βουλή με Πολάκη - Πλεύρη: «Γουρούνια», «χουντικοί» και εκφράσεις πεζοδρομίου

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος ΠαππάςΝέα Δημοκρατία