Πολιτική|06.04.2021 10:29

Γιαβούζ Μπαϊντάρ στο ethnos.gr: Ο Ερντογάν δεν θα ρισκάρει με την Ελλάδα λόγω Μπάιντεν

Τίμος Φακαλής

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να «απαντήσουν» στον Ερντογάν, προκαλώντας ένταση στο Αιγαίο, αν κλιμακώσει ο Τούρκος Πρόεδρος τις ενέργειές του μετά και τη σύλληψη 14 απόστρατων ναυάρχων, ανάμεσά στους οποίους κι ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιουρντενίζ, αφήνει ο Τούρκος αναλυτής και αρχισυντάκτης της Άχβαλ Νιουζ Γιαβούζ Μπαϊντάρ. Συνολικά 103 απόστρατοι ναύαρχοι με επιστολή τους ζητούν από την κυβέρνηση της Τουρκίας να μην αγγίξει τη συνθήκη του Μοντρέ για τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση περί κατάργησή της. Παράλληλα, εκφράζουν ανησυχία για προσπάθεια εξισλαμισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ποιος είναι ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας που συνέλαβε ο Ερντογάν

Μιλώντας στο ethnos.gr o γνωστός Τούρκος πολιτικός αναλυτής εκτιμά ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται καθώς μία μερίδα των αξιωματικών που συνδέονται με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» Mavi Vatan») βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τους αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας. «Αν ο Ερντογάν κλιμακώσει τη στάση του με νέες συλλήψεις και φυλακίσεις δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να απαντήσουν ως αντίποινα, προκαλώντας κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο». Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί ο κ. Μπαϊντάρ, αν και ο Ερντογάν «ξεφορτώθηκε» κάποιους από τους οποίους βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» που αποτυπώνει μια σειρά από γεωγραφικά γιγαντωμένες τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική ως δαμόκλεια σπάθη πάνω από τις σχέσεις Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περιμένει τις κινήσεις Μπάιντεν

Διαβάζοντας τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν, αν και ξεκαθαρίζει ότι είναι απρόβλεπτος ο τελευταίος, εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά για κάποιο διάστημα μέχρι η προεδρία Μπάιντεν εκδηλώσει τις προθέσεις της και κάνει την επόμενη κίνησή της δεδομένου ότι δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών.

Η κίνηση των απόστρατων είναι δώρο στον Ερντογάν για να εδραιώσει τη δύναμή του 

Και μπορεί ο Ιμπραήμ Καλίν, να σχολίασε σε ανακοίνωσή του ότι η επίμαχη επιστολή των «103» μοιάζει με συνωμοσία του στρατού για την ανατροπή της κυβέρνησης, ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ εκτιμά ότι «δεν υπάρχει πραξικόπημα. Πρόκειται για ένα αφήγημα και μια γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν και το κόμμα του». Σύμφωνα με τον ίδιο στερείται στρατηγικής και δεν είναι ξεκάθαρο που στόχευαν, τι περίμεναν και τι ήθελαν οι 103 απόστρατοι ναύαρχοι. «Οι εξελίξεις αυτές αφήνουν τον Ερντογάν να κινηθεί ελεύθερα και να εδραιώσει την δύναμή του».

«Όλοι αυτοί οι αξιωματικοί ήταν αποκλειστικά από το ναυτικό και κανείς μιλώντας, αντικειμενικά, δεν έχει ικανότητες και δυνατότητες να οργανώσει μια εξέγερση. Η επιστολή των 104 απόστρατων έγινε σε μια περίεργη χρονική περίοδο και ήρθε ξανά ως δώρο στον Ερντογάν όπως έγινε στη Μαρμαρίδα το 2016 όπου επέστρεψε ενισχυμένος στην Άγκυρα. Έτσι και τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος θα εκμεταλλευτεί αυτή την επιστολή για να "καθαρίσει" τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις». Ούτε όμως και από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπήρξε σθεναρή αντίδραση στις τελευταίες εξελίξεις. Την ίδια ώρα «η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση χωρίς έλεγχο και αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη αλλαγή σε ότι αφορά την πολιτική πληθωρισμού ή την νομισματική πολιτική. 

Το ραντεβού Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με Ερντογάν 

Σχολιάζοντας τις κινήσεις Ερντογάν στην ευρωπαϊκή σκακιέρα με αφορμή και την σημερινή επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο κ Μπαϊντάρ υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν παίζει ένα πολύ προσεχτικό παιχνίδι με τις Βρυξέλλες. «Ο Τούρκος Πρόεδρος θα δώσει την εντύπωση ότι δεν σκοπεύει να αναποδογυρίσει ένα σκάφος στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο αρκεί να μείνει μόνος του και να συνεχίσει να παίρνει βοήθεια όσον αφορά τη χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες από την Ε.Ε.». Από την πλευρά της, η ΕΕ αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι αναγνωρίζει τη νομιμοποίησή του, αδιαφορώντας για τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αρκεί να μην διαταράσσει τα ενδιαφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν προκαλεί εντάσεις με την Ελλάδα. 

Οι επόμενες κινήσεις 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ, η εισαγγελία εξετάζει τις σχέσεις των υπογραφόντων με την οργάνωση του ιμάμη Γκιουλέν FETÖ («Φετουλαχική Τρομοκρατική Οργάνωση», όπως την αποκαλεί το τουρκικό κράτος) και στο πλαίσιο αυτό να κληθούν όλοι -ένας προς έναν- οι υπογράφοντες τη δήλωση για ανάκριση. Οι ναύαρχοι είναι ύποπτοι ότι συνωμότησαν εναντίον της κρατικής ασφάλειας και της συνταγματικής τάξης, μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» είναι το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αεροδρόμια, γέφυρες, οδικοί άξονες και σήραγγες) τα τελευταία 18 χρόνια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη Διώρυγα αυτή, η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει έναν νέο "πόλο έλξης", ενώ θα χαλαρώσει και η πίεση στον Βόσπορο. Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι, εκτός από τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, το άνοιγμα αυτής της Διώρυγας θα υπονόμευε τη Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Οι Ένοπλες Δυνάμεις κόβουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυάρχων

θερμό επεισόδιοΤαγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΑιγαίο«Γαλάζια Πατρίδα»