Πολιτική|06.04.2021 15:04

Στη Λιβύη σήμερα ο Μητσοτάκης - Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού

Newsroom

Σε μια δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατηφορίζει» προς την Λιβύη, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις σχέσεις με τη Τρίπολη, μετά τη σύναψη του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού που θα επισφραγίσει και την επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη- σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση.

Ιδιαίτερη σημασία αναμένεται να δοθεί στην προσπάθεια να απομακρυνθούν από το λιβυκό έδαφος οι μισθοφόροι, με την παράλληλη διενέργεια εκλογών- πρόκειται για αίτημα και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Σε κάθε περίπτωση, ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση είναι και η «διείσδυση» ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και στις κατασκευές.

«Προσβλέπουμε ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», λένε κυβερνητικές, προαναγγέλλοντας ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ανυπόστατο και παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα προσβλέπει ουσιαστικά στην αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, εντούτοις γνωρίζοντας ότι η Τουρκία ουσιαστικά κινεί τα νήματα αναμένεται ότι ο (διπλωματικός) δρόμος θα είναι μακρύς και πιθανότατα δύσβατος.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ο κ. Μητσοτάκης Στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΛιβύηελληνική πρεσβείαΤρίπολη