Πολιτική|07.04.2021 16:07

Τσίπρας: «Βλέπει» πολιτικές εξελίξεις - Προειδοποιεί με αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από ψηφοφορίες

Βούλα Κεχαγιά

Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου διαστήματος μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πολιτικές εξελίξεις. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας κάτι σε συνδυασμό με φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργεί ένα πνιγηρό κλίμα στην κοινωνία.

Ως εκ τούτου έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του να είναι έτοιμο ακόμη και για μία πρόωρη εκλογική μάχη αλλά και στην κοινωνία πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλέον έτοιμος οργανωτικά και πολιτικά να διεκδικήσει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας με επιτυχία. Υπενθύμισε δε τους κεντρικούς άξονες του προγράμματός του ΣΥΡΙΖΑ για το Νέο ΕΣΥ και τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που έχουν ως στόχο τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Θα ζητήσουμε έλεγχο των πεπραγμένων του ΤΧΣ

Χαρακτήρισε «μητέρα των μαχών» την μάχη που θα δοθεί για τα εργασιακά καλώντας το σύνολο των κομματικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ετοιμαστούν γι' αυτήν την εξέλιξη και ανέφερε με νόημα πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αποτελεί «την κήρυξη του πολέμου εναντίον των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για θέματα Δημοκρατίας δεν απέκλεισε την πιθανότητα να μην συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ψηφοφορίες στη Βουλή, εάν δεν επανέλθει το δικαίωμα του βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ανέφερε πως “η κυβέρνηση συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου με κορυφαίο παράδειγμα τον τρόπο ψηφοφορίας που ακυρώνει την γνώμη των βουλευτών” και ζήτησε να αλλάξει αυτή η κατάσταση όπως ο ίδιος έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. 

Είπε επίσης σε σχέση με τις απευθείας αναθέσεις ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει “κάτι που μάς επιβάλλει να χρησιμοποιήσουμε κάθε πιθανό μέσο για να υπάρξει ο απαραίτητος θεσμικός έλεγχος ακόμη και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Επίσης, για το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ότι η κυβερνητική πρόταση αποδεικνύει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επιστροφή σε αποτυχημένες και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές. Ειδικά ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στα εργασιακά αποτελεί την κήρυξη πολέμου εναντίον των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε και για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκλογή νέων νομαρχιακών οργάνων και σχολίασε πως αυτό μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που με όρους “ψηφιακού άλματος” δείχνει ότι και μέσα στην πανδημία η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα.

Διαβάστε επίσης: Ακρόπολη: Η κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, τα fake news, η Λίνα Μενδώνη και η πινακίδα

ΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατία