Πολιτική|18.04.2021 14:37

Στα «κεραμίδια» η Τουρκία για Δένδια και Ελληνο-Ισραηλινή συμφωνία

Μαρία Ζαχαράκη

Για συμφωνία-σκάνδαλο κατά της Τουρκίας κάνει λόγο ο τουρκικός τύπος σήμερα μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Τελ Αβίβ της ελληνο-ισραηλινής αμυντικής συμφωνίας για ίδρυση κέντρου εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα.

Όπως σχολιάζεται, «ενώ το σοκ από την σκανδαλώδη προβοκάτσια που βιώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Δένδια, που αποτελεί πισώπλατο μαχαίρωμα για την Τουρκία, δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, αποκαλύπτεται ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν υπογράψει τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία τους».

Διαβάστε επίσηςΠροκαλεί ο Σοϊλού: Οι Ελληνες επιχείρησαν να ρίξουν βενζίνη και να κάψουν ανθρώπους

Ενδεικτικό της μεγάλης ενόχλησης της Τουρκίας από τη συμφωνία είναι ότι Ελλάδα και Ισραήλ χαρακτηρίζονται ως «εχθροί των Τούρκων».

είναι μερικοί από τους τίτλους των ιστοσελίδων και τηλεοπτικών καναλιών της Τουρκίας.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και η εταιρεία Elbit Systems θα ιδρύσουν ένα διεθνές κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων για την ελληνική πολεμική αεροπορία στην Καλαμάτα. Το ελληνικό κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων θα διαθέτει 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 της ιταλικής εταιρείας Leonardo.

Επίσης, η Elbit θα παρέχει υλικά για την αναβάθμιση και τη λειτουργία των μαχητικών αεροσκαφών T-6 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς και εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Στο μέλλον, τα δύο μέρη θα εξετάσουν επιπλέον τομείς συνεργασίας μεταξύ της ισραηλινής ακαδημίας πτήσεων και της Σχολής Ικάρων. Η διακυβερνητική συμφωνία ανέρχεται στα 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια και θα έχει διάρκεια 22 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου έβαλε όρια στη συμπεριφορά Δένδια

Νίκος Δένδιαςελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκίαΙσραήλ