Πολιτική|20.04.2021 14:49

Προανακριτική για Παππά: Στο φως σύμβαση ανάμεσα σε Καλογρίτσα - Χούρι

Αλέξανδρος Διαμάντης

Δύο νέα στοιχεία κατέθεσε ο φερόμενος ως «ενδιάμεσος» ανάμεσα στην οικογένεια Χούρι και τον Χρήστο Καλογρίτσα, Κυριάκος Τόμπρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην προανακριτική επιτροπή. Από την μια, σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής Επιτροπής, αποκάλυψε ότι η Λιβανέζικη εταιρεία CCC ζήτησε την κατάθεση μιας τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2016 προκειμένου οι εμπορικές εταιρείες του νόμου 89 να φορολογούνται σαν τις ναυτιλιακές, κάτι που το τότε το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να δεσμεύτηκε, και από την άλλη κατέθεσε στην έγγραφο με το οποίο -σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ο Χρήστος Καλογρίτσας αναγνωρίζει την οφειλή των 3 εκατ. ευρώ προς την CCC.

Πηγές της συμπολίτευσης, υπογραμμίζουν ότι ο κ. Τόμπρας μετά τη δέσμευση για τη μείωση της φορολογίας (η οποία σημειωτέον ποτέ δεν έγινε πράξη), οι Χουρι έγιναν ΣΥΡΙΖΑ friendly κι άλλαξαν στάση. «Τους το υποσχέθηκαν. Όμως τελικά δεν το έκαναν. Για την ακρίβεια δεν το έκαναν τότε αλλά την 1η Απριλίου 2019», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμπρας, με στελέχη της ΝΔ να σημειώνουν ότι έγινε λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης: Προκλητικός Μπαχτσελί: «Η Ελλάδα θα χάσει το κεφάλι της»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του έφερε στο «φως» ένα e-mail που δεν συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία, όπως επίσης μία χειρόγραφη συμφωνία που συντάχθηκε δύο χρόνια μετά το πέρας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και φέρει τις υπογραφές του ιδίου αλλά και των Χρήστου Καλογρίτσα και Χούρι. Σύμφωνε με πηγές της Κουμουνδούρου το εν λόγω έγγραφο αποτελεί προϊόν νέων διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν, στις 6/5/2018, στην οικία του Χούρι στην Πολιτεία, με σκοπό να βρεθεί η φόρμουλα για να επιστραφούν τα 3 εκατ. ευρώ στους Λιβανέζους. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσας αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη οφειλή προς τους Λιβανέζους».

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά του κ. Τόμπρα όταν ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου τον ρώτησε γιατί εφόσον η σύμβαση ήταν νόμιμη έγινε η εικονική σύμβαση και δεν είπαν απευθείας την αλήθεια. «Είναι σαν τη σύζυγο με την ερωμένη. Την ερωμένη μπορεί να την έχεις αλλά δεν τη συστήνεις στη σύζυγο», απάντησε ο οικονομικός σύμβουλος.

Διαβάστε επίσης: Πρόσκληση της ΟΝΝΕΔ στις Νεολαίες των κομμάτων να στηρίξουν τον εμβολιασμό

προανακριτικήΣΥΡΙΖΑΧρήστος Καλογρίτσαςτηλεοπτικές άδειεςΜέγαρο Μαξίμου