Πολιτική|21.04.2021 15:46

Ερντογάν: Ευχαριστώ τον Τσαβούσογλου για την απάντηση σε Δένδια

Μαρία Ζαχαράκη

Ευχαριστίες στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την απάντηση που έδωσε στον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία νέα προσπάθεια στήριξης του υπουργού των Εξωτερικών του μετά την ηχηρή παρέμβαση του Νίκου Δένδια στη συνέντευξη Τύπου.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό των Εξωτερικών μας για τις απαντήσεις που έδωσε στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Δεν θα σκύψουμε ποτέ το κεφάλι, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε όρθιοι. Είμαστε ένα έθνος που δεν έχει ζήσει ποτέ με το ζυγό της δουλείας στο λαιμό του», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ερντογάν: «Ευχαριστώ τον υπουργό μου για την απάντηση στον Δένδια»

Ευχαριστίες στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την απάντηση που έδωσε στον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος, σε μία νέα προσπάθεια στήριξης του υπουργού των Εξωτερικών του μετά την ηχηρή παρέμβαση του Έλληνα ΥΠΕΞ στη συνέντευξη τύπου.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό των Εξωτερικών μας για τις απαντήσεις που έδωσε στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Δεν θα σκύψουμε ποτέ το κεφάλι, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε όρθιοι. Είμαστε ένα έθνος που δεν έχει ζήσει ποτέ με το ζυγό της δουλείας στο λαιμό του», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

«Ξεδιάντροποι όσοι εύχονται την κρεμάλα μου»

Λάβρος εμφανίστηκε παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος κατά του αντιπροέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ενγκίν Αλτάι, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή χθες το βράδυ ότι ελπίζει ο Ερντογάν να μην έχει το τέλος του πρώην πρωθυπουργού, Αντνάν Μεντερές, που απαγχονίστηκε το ’60 μετά από πραξικόπημα.

«Χαίρεστε με τη μοίρα του Μεντερές; Αυτοί που ετοιμάζουνε μία τέτοια μοίρα, είστε εσείς. Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με πολλές άδικες, παράνομες και άσχημες συνωμοσίες. Τώρα, βγήκε ένας ανήθικος και ξεδιάντροπος και είπε ότι ελπίζει να έχω την ίδια μοίρα με τον Μεντερές. Βρε ανήθικε, βρε ξεδιάντροπε, για να πάρουμε αυτό το δρόμο που έχουμε πάρει, φορέσαμε πρώτα το σάβανό μας και μετά βγήκαμε. Εμείς δεν φοβόμαστε να πεθάνουμε. Η πίστη μας φόβισε το θάνατο κι έτσι θα συνεχίσουμε. Εσείς όταν μιλάμε για θάνατο, ψάχνετε για τρύπα να κρυφτείτε. Μην κοπιάζετε να μας θυμίζετε αυτή τη μοίρα. Το είδα και στις 15 Ιουλίου και θάψαμε όσους ετοίμαζαν μία τέτοια τύχη στη χώρα».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνδύασε εμμέσως τη δήλωση του Ενγκίν Αλτάι με τη δήλωση των 104 απόστρατων ναυάρχων, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για υποκινητή όλων αυτών των κινήσεων εναντίον του.

«Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είναι αγκαλιά με τους απόστρατους ναυάρχους. Είναι ο μέντοράς τους. Μάθετε ότι σε αυτήν τη χώρα, δεν θα υπάρχει χώρος για μέντορες», κάνοντας έμμεση αναφορά στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Εξηγήσεις για τα 128 δις. δολάρια

O Τούρκος πρόεδρος θέλησε σήμερα να δώσει εξηγήσεις στην αντιπολίτευση που ωρύεται για τα 128 δις. δολάρια που φέρεται να «έκαναν φτερά» από την Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι ένα μέρος από τα συναλλαγματικά αποθέματα έχει επιστραφεί στην Κεντρική Τράπεζα.

«Ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων επέστρεψε στο αποθεματικό της Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτά τα χρήματα πήγαν σε 4 βασικές δημοσιονομικές δαπάνες το 2019 και 2020.

Ο Ερντογάν διευκρίνισε πάντως ότι αυτή τη στιγμή η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει αποθεματικά σχεδόν 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια, που διαμαρτύρονται για το πού ξοδεύτηκαν, δεν έχουν εξανεμιστεί, ούτε έχουν περιέλθει στις τσέπες κανενός άδικα και παράνομα. Αυτά τα χρήματα παραχωρήθηκαν σε διάφορους τομείς της οικονομίας και στους πολίτες μας».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ευθύνεται για το χρέος της χώρας από την εποχή που είχε την εξουσία, κι ότι λέει ψέματα ότι λείπουν αυτά τα χρήματα. 

«Έι Κιλιτσντάρογλου, για να ελέγξουμε τη μνήμη σας αν υπάρχει. Οι αρχηγοί του CHP, που τώρα έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία εναντίον μας, ήταν εκείνοι που χρέωσαν με εκατομμύρια δολάρια το έθνος. Μια τέτοια Τουρκία μας κληροδοτήθηκε.

Εμείς ήμασταν κ. Kemal που αυξήσαμε τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας από 27,5 δις. δολάρια σε 135 δις. δολάρια. Αυξήσαμε τα αποθεματικά, όχι για να τα κάνουμε τουρσί, αλλά για να τα χρησιμοποιήσουμε όταν το χρειαζόταν η χώρα μας. Και όταν ήρθαν εκείνες οι μέρες, τα χρησιμοποιήσαμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Βασικά δεν είναι τίποτα αληθές από αυτά που λέγονται για την τύχη των 128 δις. δολαρίων που αναζητούνται.

Ούτε ο αριθμός είναι σωστός, ούτε η εκστρατεία που γίνεται με βάση αυτόν τον αριθμό είναι σωστή. Είναι λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος και είναι ανίδεοι. Επιθυμία τους είναι να προκαλέσουν μια απότομη, πολιτική κρίση. Το CHP θέλει να τρομάξει τους επενδυτές και να αποθαρρύνει το έθνος μας.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που ούτε 128 τούβλα δεν έχει καταφέρει να βάλει το ένα πάνω στο άλλο, μιλάει τώρα για τέτοια θέματα.

Η Τουρκία δεν αξίζει τέτοιες καρικατούρες που λένε ψέματα, όπως πίνουν νερό».

Μίνι ανασχηματισμός με στόχο το 2023

Αναφερόμενος στον μεταμεσονύχτιο μίνι ανασχηματισμό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά 2023 πλέον.

«Χθες το βράδυ, χωρίσαμε ένα από τα υπουργεία μας σε δύο και διορίσαμε 3 νέους υπουργούς. Έχουμε πλέον εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να επικεντρωθούμε καθολικά στο στόχο του 2023. Γνωρίζουμε από τώρα ότι δεν θα είναι εύκολο», είπε.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΝίκος ΔένδιαςΤουρκία