Πολιτική|22.04.2021 11:36

Ο οδικός χάρτης Μητσοτάκη προς την «κανονικότητα»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Για πολλοστή φορά μέσα στην πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απευθυνθεί μέσω διαγγέλματος προς τους Έλληνες πολίτες. Η συγκεκριμένη «στρατηγική», εκτιμούν από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι λειτουργεί προς τη θετική κατεύθυνση, αφού εκτίθεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Χθες, όμως, το μήνυμα του πρωθυπουργού εμπεριείχε μια θετική νότα, μια και πλέον η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν την μεγάλη κούραση που τη δεδομένη στιγμή κυριαρχεί στην κοινωνία, ωστόσο το μήνυμα είναι σαφές: «Η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει».

Τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία, όμως, -όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός- προϋποθέτουν όμως και πειθαρχία. «Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους», τονίζουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Οι ίδιοι εξηγώντας τους λόγους που επελέγη ο δύσκολος δρόμο να μη γίνουν μετακινήσεις το Πάσχα ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ως μόνο δρόμο της την υπευθυνότητα και την αλήθεια. «Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας σώθηκαν γιατί κράτος και πολίτες συνεργάστηκαν σε μία πρωτόγνωρη συμμαχία ευθύνης. Τώρα που βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της μεγάλης περιπέτειας δεν συγχωρούνται λάθη. Όσο υπάρχει ιός, δεν υπάρχουν άτρωτοι», λένε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, βασικός στόχος παραμένει το «ελεύθερο καλοκαίρι». Αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα, πλέον, μια και ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και εάν απαιτηθούν νέοι περιορισμοί η οικονομική εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη.

Ο οδικός χάρτης

Χθες ο πρωθυπουργός ανέλυσε διεξοδικά που αίρεται το lockdown. Ειδικότερα:

  1. Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις εστίασης: Η εστίαση επαναλειτουργεί τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, σε εξωτερικούς χώρους, με υποχρεωτικά self-test,  με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self- test δύο φορές στους εργαζομένους την εβδομάδα. Από την ίδια μέρα η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ.
  2. Ποιο είναι το σχέδιο για τα σχολεία: Τα Γυμνάσια τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία ανοίγουν και πάλι στις 10 Μαΐου. Η δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, θα γίνει με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια -υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία.
  3. Πότε ανοίγουν ο Τουρισμός και οι υπερτοπικές μετακινήσεις: Ο Τουρισμός ανοίγει το Σάββατο 15 Μαΐου με προδιαγραφές τόσο για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Από την ίδια μέρα απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

εστίασησχολείαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠάσχα