Πολιτική|22.04.2021 15:09

Προανακριτική: Εικονική σύμβαση μεταξύ Καλογρίτσα - Χούρι κατήγγειλε ο Χρήστος Νικολάου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Νέα στοιχεία για τις σχέσεις Παππά - Καλογρίτσα - Χούρι εισέφερε την Πέμπτη στην Προανακριτική Επιτροπή ο Χρήστος Νικολάου εις εκ των συνεργατών του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Ο κ. Νικολάου αποκάλυψε ότι συνάντησε τον πρώην Υπουργό Επικρατείας στο σπίτι του κ. Καλογρίτσα (πιθανότατα το Πάσχα του 2016) σε μια εκδήλωση όπου το παρών φέρεται να είχε δώσει και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Επίσης, είπε ότι υπήρχε εικονική σύμβαση ανάμεσα στον Καλογρίτσα και τους Χούρι για τα περιβόητα 3 εκατ. ευρώ τα οποία θα αποτελούσαν την εγγυητική επιστολή, ώστε να συμμετέχει ο επιχειρηματίας στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στη συνέχεια να δημιουργηθεί το κανάλι.

Πιο αναλυτικά ο κ. Νικολάου ξεκαθάρισε αναφορικά με τη σύμβαση των δύο πλευρών: «Κατέληξα πολύ σύντομα στην πλασματικότητα της σύμβασης. Δεν υπήρχε τεχνική περιγραφή του έργου. Δεν υπήρχε τίποτα. Αν δείτε τις διαδικασίες δημοπράτησης ενός τέτοιου μεγάλου έργου ύψους 45 εκατ. ευρώ απαιτούνται 150 σχέδια και 2000 σελίδες. Εδώ δεν υπήρχε τίποτα. Ήταν … ό,τι προαιρείστε»! Η CCC για ένα τέτοιο έργο μάλιστα όφειλε να είναι περισσότερο προσεκτική καθώς ήταν το πρώτο έργο που δήθεν θα επιχειρούσε η Τοξότης ποτέ στο εξωτερικό. Είναι κάτι πρωτοφανές».

Διαβάστε επίσης: Πελώνη: Εμβολιασμοί και σε ιδιωτικά πολυιατρεία, διαγνωστικά, κλινικές και θεραπευτήρια

Ερωτηθείς, δε, λίγο αργότερα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Σταύρο Κελέτση για ποιον λόγο θεωρεί ότι έργο δεν ήταν τεχνικό απάντησε: «Αν ήταν τεχνικό θα το ήξερα, θα με είχε καλέσει ο Καλογρίτσας ως μηχανικό. Δεν με κάλεσε γιατί το έργο δεν ήταν τεχνικό, αφορούσε την δημιουργία καναλιού τηλεόρασης».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του κ. Παππά με τον εργολάβο, ο Χρήστος Νικολάου αποκάλυψε ότι είχε γνωρίσει τον πρώην Υπουργό σε συνάθροιση στο σπίτι του Καλογρίτσα πιθανότατα το Πάσχα του 2016. Ανέφερε, μάλιστα, ότι οι σχέσεις του κ. Καλογρίτσα με την τότε κυβέρνηση ήταν καλές. Ειδικότερα, φέρεται να έλαβε χώρα ο εξής διάλογος:

  • Θ. Πλεύρης: Ο κ. Καλογρίτσας σας είπε αν στο κανάλι ενεπλάκη η κυβέρνηση;
  • Χ. Νικολάου: Μου είπε ότι θα γινόταν με την αποδοχή της
  • Θ. Πλεύρης: Σας είπε ο κ. Καλογρίτσας αν είχε καλές σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα τον κ. Παππά;
  • Χ. Νικολάου: Δεν χρειαζόταν να μου το πει διότι τον είχα γνωρίσει σπίτι του κ. Καλογριτσα Χριστούγεννα ή Πάσχα
  • Θ. Πλεύρης: Όταν ήταν υπουργός;
  • Χ. Νικολάου: Ναι το 2016 μάλλον Πάσχα γιατί ήμασταν έξω. Είχε και άλλους καλεσμένους, περί των 50 ατόμων. Ήταν ο μόνος πολιτικός αν θυμάμαι. Οι σχέσεις τους ήταν πολύ καλές.

Λίγο αργότερα, πάντως, κατόπιν ερωτήσεων του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ , Διονύση Καλαματιανού τόνισε ότι παρών ήταν και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Σύμφωνα, ωστόσο, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης η συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση έγινε τα Χριστούγεννα του 2016 και συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα.

Λίγο αργότερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανήλθε στα περί εικονικής σύμβασης επιμένοντας ότι η σύμβαση ήταν εικονική:

  • Δ. Τζανακόπουλος: Γνωρίζετε ότι η υπάρχει απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου, που αυτή τη σύμβαση που εσείς ονομάζετε εικονική την έχει αναγνωρίσει ως νόμιμη και πραγματική;
  • Χ. Νικολάου: Ναι το γνωρίζω.
  • Δ. Τζανακόπουλος: Θεωρείτε ότι ο διαιτητής έχει δει λιγότερες η περισσότερες συμβάσεις από εσάς;
  • Χ. Νικολάου: Λιγότερες.
  • Δ. Τζανακόπουλος: Γιατί δεν παρέστη στο Διαιτητικό Δικαστήριο ο Καλογρίτσας;
  • Χ. Νικολάου: Γιατί δεν είχε να πληρώσει το παράβολο.

Τέλος, με ομόφωνη απόφασή της η επιτροπή, θα καλέσει τον Καλογρίτσα προς κατάθεση την Τετάρτη (και πιθανότατα Παρασκευή) μετά το Πάσχα, προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα. Μάλιστα σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας αρνηθεί, συμφωνήθηκε να διαταχθεί ακόμα και η βίαιη προσαγωγή του.

ΣΥΡΙΖΑ: Η φαρσοκωμωδία στην Προανακριτική συνεχίζεται

Ο μάρτυρας και συνεργάτης του Χρήστου Καλογρίτσα, Χρήστος Νικολάου, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση και ότι στις συναντήσεις της CCC με Καλογρίτσα, όπου ο ίδιος μετείχε, δεν έγινε καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι τόσο ο Χρήστος Καλογρίτσας όσο και η CCC έχουν αναγνωρίσει την ύπαρξη οφειλής 3 εκατ. ευρώ από τον εργολάβο προς τη λιβανέζικη εταιρεία, καθώς και την υποχρέωση επιστροφής του ποσού αυτού. Σημειώνεται ότι το ίδιο είχε αποδειχθεί από το συμφωνητικό που κατέθεσε στην επιτροπή ο Κυριάκος Τόμπρας.

Ο συνεργάτης του Χρήστου Καλογρίτσα ανέφερε ότι δεν γνώριζε τον Νίκο Παππά, τον οποίον όπως είπε έχει δει μία και μοναδική φορά σε κοινωνική εκδήλωση. Πρόκειται για εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, από τότε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καλό Πάσχα σε όλους.

Διαβάστε επίσης: Σε άγρια κόντρα Μαρκόπουλος - Σβέρκος στον ΣΚΑΪ: «Είσαι fake news» - «Ντροπή σου»

Τάκης ΘεοδωρικάκοςΝίκος ΠαππάςπροανακριτικήΣΥΡΙΖΑΧρήστος Καλογρίτσας