Πολιτική|28.04.2021 08:03

Νέα Δημοκρατία: Ο Τζανακόπουλος, ο Πολάκης και τα… σταλινικά καθεστώτα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνει την πίεσή της προς την κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, η Νέα Δημοκρατία με προμετωπίδα τις δηλώσεις Τζανακόπουλου προετοιμάζει την αντεπίθεσή της. Από το κυβερνών κόμμα εκτιμούν αφενός ότι οι ευθείες απειλές του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ περί εκκαθαρίσεων στο Δημόσιο είναι δείγμα ολοκληρωτικής αντίληψης και αφετέρου ότι δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων του κ. Πολάκη αλλά και του ίδιου του κ. Τσίπρα περί «ελέγχου των αρμών της εξουσίας».

Υπενθυμίζουν, δε, όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια της προανακριτικής επιτροπής εναντίον του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (μια υπόθεση που βρίσκεται στο ειδικό δικαστήριο) αλλά και στην υπόθεση του Ν. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία βρίσκεται εξέλιξη. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι αμέσως μετά το Πάσχα η επιτροπή εισέρχεται στο κυρίως μενού το οποίο περιλαμβάνει την εξέταση του πρωταγωνιστή της υπόθεση Χρήστου Καλογρίτσα, οι καταγγελίες του οποίου αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης: Νέα κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Τζανακόπουλου περί «εκκαθαρίσεων» στο Δημόσιο

Την ίδια στιγμή , συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποδοκίμασε τις απόψεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτιζόμενος – συνεπώς- με αυτές. «Οι αντιλήψεις αυτές παραπέμπουν σε σταλινικά καθεστώτα και σε άλλες εποχές, όχι σε μία ευρωπαϊκή, ευνομούμενη χώρα», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί σαφή επιλογή της Νέας Δημοκρατίας κυρίως να εστιάσει σε όσα υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Είτε αυτά αφορούν το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε στις αντιλήψεις που επικρατούν στην Κουμουνδούρου. Σε ότι αφορά τα όσα εξαγγέλλει ο Αλ. Τσίπρας (για το νέο «ΕΣΥ» αλλά και την οικονομία) επισημαίνουν ότι πρόκειται για ευχολόγια, ακοστολόγητες και ανέξοδες υποσχέσεις που επαναφέρουν στη μνήμη το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.

Για τις απόψεις, δε, των βουλευτών του κόμματος παραπέμπουν σε όλα όσα λένε σε «κλειστές» συσκέψεις και σταδιακά έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Υπογραμμίζουν, παράλληλα, ότι μάλλον η άποψη «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» είναι αυτή που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντας στην ακριβή δήλωση του Δ. Τζανακόπουλου: «Θα πρέπει να συζητήσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος, τον τρόπο δηλαδή που αυτού του τύπου οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν».

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Κάλεσμα συστράτευσης όλων των εργαζομένων για το εργασιακό νομοσχέδιο

Νέα ΔημοκρατίαΠαύλος ΠολάκηςΔημήτρης Τζανακόπουλος