Πολιτική|14.01.2019 07:32

ΚΙΝΑΛ: Διπλή άρνηση για ψήφο εμπιστοσύνης, Πρέσπες

Φώφη Γιωτάκη

Με δύο αρνήσεις υποδέχεται και απαντά το Κίνημα Αλλαγής στην κυβερνητική πρόκληση για ψήφο εμπιστοσύνης και κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι «μοναδική λύση υπέρ των εθνικών συμφερόντων είναι εκλογές τώρα».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με τη δήλωσή της μετά την πρωθυπουργική ανακοίνωση υπέρ της εκκίνησης της διαδικασίας για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, διέγνωσε την τυπική διάλυση του κυβερνητικού «συνεταιρισμού που έκανε μεγάλη ζημιά στη χώρα» και έκανε λόγο για σκηνοθετημένο σκηνικό, όπου «ο Καμμένος φεύγει, αλλά αναλαμβάνουν οι Καμμένοι των Πρεσπών».

Εκτός από το άκρως δηκτικό σχόλιο προς τους πιθανούς συμμάχους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κυρία Γεννηματά διαμηνύει προς το Μέγαρο Μαξίμου, πρώτον, ότι «τυχόν κυβερνητική συνέχεια με υπολείμματα και γυρολόγους της πολιτικής, ακόμα και αν εξασφαλίσει την τυπική ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο σε νέα αδιέξοδα θα οδηγήσει» και, δεύτερον, ότι «δεν υπάρχει λαϊκή και ουσιαστική εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και στον ετερόκλητο κυβερνητικό θίασό του».

Η Χ. Τρικούπη επιμένει ότι αν ο πρωθυπουργός δεν βρει τους 151 βουλευτές, η κυβέρνηση αυτή δεν θα υφίσταται πολιτικά και γι’ αυτό την επομένη θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές. «Ακόμα, όμως, και εάν βρει τους 151, στη λογική ‘‘έλα εσύ από εδώ και εσύ από εκεί’’ και όχι κομματικά συντεταγμένα, αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία τύπου ‘‘ρεφενέ’’ σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει τη λαϊκή ετυμηγορία των τελευταίων εθνικών εκλογών» τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος υπενθυμίζοντας τη θέση που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας την 1η Δεκεμβρίου 2014 προέβλεψε συνέχεια... αποστατών: «Οταν ένας βουλευτής λειτουργεί αντίθετα στη θέση του κόμματός του, τότε μιλάμε για αποστασία. Και αυτός που διεκδικεί την ψήφο του, επενδύει στην αποσταθεροποίηση της χώρας».

Η Φώφη Γεννηματά τονίζει ότι «μοναδική λύση υπέρ των εθνικών συμφερόντων είναι εκλογές τώρα»

Οσον αφορά στη στάση του Κινήματος Αλλαγής μπροστά στην πρόσκληση της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης, οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι το σύνολο των βουλευτών της ΔΗΣΥ θα δώσει αρνητική απάντηση – ωστόσο δεν φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η ενιαία στάση για την εξίσου κρίσιμη ψηφοφορία σχετικά με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και αυτό γιατί ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παρότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποια στάση θα κρατήσει απέναντι στις «Πρέσπες». Εμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος χαρακτηρίζοντας θετική τη Συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερψήφισής της.

Προς το παρόν, πάντως, ο κ. Θεοχαρόπουλος παραπέμπει στον όρο που είχε θέσει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να υπερψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η οποία και θα αποφασίσει μετά τη δική του εισήγηση. «Χωρίς συντεταγμένη κυβερνητική πλειοψηφία δεν πρέπει να τεθεί καν ζήτημα ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών» υποστηρίζει δε ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με τη στάση του κ. Θεοχαρόπουλου δίνει έμφαση στην απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που θα συνεδριάσει προφανώς μετά την ΚΕ της ΔΗΜΑΡ...

ψήφος εμπιστοσύνηςΚΙΝΑΛΣυμφωνία των Πρεσπών