Πολιτική|29.04.2021 21:50

Τούρκος διπλωματικός συντάκτης στο OPEN: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης

Newsroom

O διάλογος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας παραμένει ανοιχτός, σημείωσε μιλώντας στο OPEN TV και στην Γεωργία Γαρατζιώτη ο διπλωματικός συντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ, Χουσεϊν Χαγιατζεβέρ, ωστόσο τόνισε πως το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι πάντα ανοιχτό. Παράλληλα, ο δημοσιογράφος αποκάλυψε τα πρώτα βήματα που έχει κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να προσεγγίσει ξανά την Αίγυπτο.

«Ο Eρντογάν φαίνεται να είναι ανοιχτός για διάλογο με τον κύριο Μητσοτάκη. O Ερντογάν προτίμησε να συναντήσει τον κύριο Δένδια. Με αυτό μας έδειξε ότι δίνει μεγαλύτερη σημασία στις σχέσεις με την Ελλάδα. Φαίνεται να θέλει να μιλήσει με τον κύριο Μητσοτάκη. Το πιο πιθανό είναι ότι θα κανονιστεί συνάντηση μεταξύ τους», ανέφερε στο OPEN ο διπλωματικός συντάκτης.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμάκωση είναι πάντα ανοιχτό. «Αν όμως γίνουν παρόμοια γεγονότα, όπως με το γαλλικό πλοίο, όπου η Τουρκία το θεώρησε προκλητική ενέργεια από την Ελλάδα, αν δει τέτοιες κινήσεις στο άμεσο μέλλον, θα υπάρξουν απαντήσεις από πλευράς της. Μπορεί να στείλει δηλαδή ξανά το Oruc Reis στη Μεσόγειο», τόνισε.

Στην ερώτηση, εάν είναι εφικτή η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Αιγύπτου ο κ. Χαγιατζεβέρ απάντησε:  «Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Τσαβούγλου, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Τουρκίας - Αιγύπτου τον Μάιο. O κ.Τσαβούσογλου είπε ότι μετά από αυτή τη συνάντηση, θα συναντηθεί με τον κ. Σούκρι. Την περιμένουμε σύντομα πάντως. Δεν περιμένω ξαφνική εξομάλυνση των σχέσεων. Η Τουρκία βέβαια ζήτησε από τα ΜΜΕ της Αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία, να χαμηλώσουν τους τόνους στην κριτική που ασκούν προς την κυβέρνηση Αλ Σίσι, όμως παράλληλα δήλωσε ότι δεν θεωρεί την Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική Οργάνωση, όπως την αποκαλεί η Αίγυπτος. Υπάρχουν λοιπόν ακόμα οι διαφωνίες, όμως έχουν γίνει κάποια βήματα εξομάλυνσης».

ΤουρκίαΑίγυπτοςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική Μεσόγειος