Πολιτική|14.01.2019 10:28

Ευάγγελος Αποστολάκης: Το «βατράχι» που έγινε υπουργός

Αντώνης Γκιόκας

Από τη στιγµή που το διαζύγιο ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ έδειχνε να βρίσκεται προ των πυλών, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει ότι ο άνθρωπος που θα αντικαθιστούσε τον Πάνο Καµµένο, όταν εκείνος θα αποχωρούσε από το υπουργείο Αµυνας, θα ήταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αµυνας, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Είναι ο δεύτερος αξιωµατικός -πρώτος ήταν ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, χωρίς να υπολογίζονται οι υπηρεσιακοί- που θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Αµυνας µετά τη Μεταπολίτευση, αλλά ο πρώτος ευρισκόµενος εν ενεργεία. Οµως, η επιλογή αυτή έµοιαζε µονόδροµος στην παρούσα συγκυρία. Ο Ευ. Αποστολάκης είναι το πρόσωπο που µπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια της πολιτικής που έχει χαραχθεί τα τελευταία χρόνια στον τοµέα της άµυνας, σε µια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε πλήρη έξαρση. Μάλιστα, λίγη ώρα µετά την παραίτηση Καµµένου και λίγα µόλις λεπτά µετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ο ναύαρχος Αποστολάκης θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Αµυνας, η Αγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX για έρευνες από το «Μπαρµπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η πολιτική της έντασης θα συνεχιστεί.

Τη «λύση» του πατέρα του γνωστού σεφ Γιάννη Αποστολάκη ο Αλέξης Τσίπρας τη «µαγείρευε» προσωπικά εδώ και αρκετές εβδοµάδες, όταν και έγινε σαφές πως ο Π. Καµµένος σύντοµα θα αποχωρήσει από το Πεντάγωνο. Ο πρωθυπουργός, που σέβεται και εκτιµά απεριόριστα τον νέο υπουργό Αµυνας, προσπαθούσε όλο αυτό το διάστηµα να κάµψει τις αντιρρήσεις του σχετικά µε την ανάληψη πολιτικού ρόλου. Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, ο ναύαρχος Αποστολάκης δεν επιθυµούσε να αποστρατευτεί, καθώς δεν είχε πολιτικές φιλοδοξίες, προτιµώντας να ολοκληρώσει τη θητεία του ως Α/ΓΕΕΘΑ.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι ο δεύτερος αξιωµατικός, µετά τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, που αναλαµβάνει καθήκοντα υπουργού Αµυνας µετά τη Μεταπολίτευση

Η επιµονή όµως που επέδειξε ο πρωθυπουργός αλλά και η «πίεση» που δέχθηκε από τους Πάνο Καµµένο και Παναγιώτη Ρήγα έκαµψαν τις όποιες αντιστάσεις του. Οι άριστες σχέσεις που διατηρεί µε τους Αµερικανούς, το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά και η γνωριµία του µε τον Τούρκο υπουργό Αµυνας, Χουλουσί Ακάρ, θεωρήθηκαν από την πολιτική ηγεσία στοιχεία δυσεύρετα.

Παράλληλα, η επιλογή Αποστολάκη σηµατοδοτεί και την πλήρη υιοθέτηση εκ µέρους της κυβέρνησης της δήλωσης που είχε κάνει µέσα στις γιορτές ο νέος υπουργός Αµυνας, ο οποίος, αναφερόµενος στη δική του «κόκκινη γραµµή» έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, είχε αναφέρει: «Αν κάποιοι ανέβουν σε ελληνική βραχονησίδα, τότε θα την ισοπεδώσουµε».

Αν η κυβέρνηση καταφέρει να λάβει εκ νέου την εµπιστοσύνη της Βουλής, στο τιµόνι του υπουργείου Αµυνας θα βρίσκεται τους επόµενους µήνες ένας «βάτραχος» του Πολεµικού Ναυτικού. Ο Ευ. Αποστολάκης δεν υπήρξε ποτέ ένας αξιωµατικός του γραφείου, αλλά ήταν πάντα «µάχιµος», έχοντας αποφοιτήσει από τη ∆ιοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών -στην οποία υπηρέτησε και ως διοικητής- αλλά και από τα σχολεία των Ειδικών Δυνάµεων του Στρατού Ξηράς.

«Καραµπόλες» στις ΕΔ

Η παραίτηση του Πάνου Καµµένου και η υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη αναµένεται να προκαλέσουν «καραµπόλες» στην ηγεσία των Ενόπλων ∆υνάµεων, καθώς θα πρέπει να οριστεί νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ αλλά και να αντικατασταθεί ο αρχηγός του Επιτελείου που θα επιλεγεί για τη θέση. Βάσει νόµου, το ΚΥΣΕΑ θα συνεδρίαζε αύριο, Τρίτη 15 Ιανουαρίου, προκειµένου να αποφασίσει για το µέλλον των τριών αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. ∆ηλαδή του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη, και του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτεράρχου Χρήστο Χριστοδούλου, των οποίων η διετής αρχική θητεία λήγει.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα πάρει παράταση µερικών ηµερών, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παροχής 
ψήφου εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση – άλλωστε, µπορεί να παραταθεί µέχρι και κατά έναν µήνα. Και οι τρεις αρχηγοί είναι υποψήφιοι για να προαχθούν σε Α/ΓΕΕΘΑ, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, όµως φαβορί µοιάζει να είναι ο αντιπτέραρχος Χριστοδούλου. Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η θητεία των άλλων δύο αρχηγών -εκείνων που δεν θα προαχθούν- θα ανανεωθεί για ακόµη έναν χρόνο. Πάντως, σηµαντικό ρόλο για την ηγεσία των Επιτελείων αναµένεται να παίξει η εισήγηση του Αποστολάκη.

υπουργός ΆμυναςναύαρχοςΕυάγγελος Αποστολάκης