Πολιτική|11.05.2021 13:02

Στην Αθήνα ο Ζάεφ: Συνάντηση με Μητσοτάκη και Τσίπρα

Τίμος Φακαλής

Οχτώ μήνες μετά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα όπου συμμετείχε στο συνέδριο του «Economist» στο Λαγονήσι, o πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επιστρέφει στην Ελλάδα, παίρνοντας μέρος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο Ζόραν Ζάεφ θα μιλήσει την Πέμπτη 13 Μαΐου.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας ο κ.Ζάεφ  θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.Στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις και με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και άλλους πολιτικούς εκπροσώπους από τη διεθνή σκηνή και εκπρόσωπους εταιρειών και εμπορικών επιμελητηρίων.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα βρεθεί στην Αθήνα από την Μαδρίτη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη για πρώτη φορά. Στην ισπανική πρωτεύουσα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεζ και τον Πιλάρ Λοπ Κουένκα, Πρόεδρο της ισπανικής Γερουσίας. Σημειώνεται ότι στη αρχή της βδομάδας ο Ζαέφ βρέθηκε στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας να ξεμπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα κάλεσε τους Ευρωπαίους να τεθούν εκτός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τα ανοιχτά ζητήματα και οι εθνοτικές διαφορές μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας.που έχουν ρίζες στον προηγούμενο αιώνα.  

συνάντησηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΟικονομικό Φόρουμ ΔελφώνΖόραν Ζάεφ