Πολιτική|15.01.2019 00:08

Ο Σπύρος Δανέλλης θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Newsroom

Ο Σπύρος Δανέλλης απάντησε στο «τελεσίγραφο» του Σταύρου Θεοδωράκη που έληγε το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη στάση του ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ποτάμι, ο Δανέλλης ανακοίνωσε στον Στ. Θεοδωράκη ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Έτσι, αναμένεται να είναι ο 151ος βουλευτής, ο οποίος θα στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με τον Σπύρο Δανέλλη, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινώσει την Τρίτη στη Βουλή τη διαγραφή του βουλευτή του από την ΚΟ του Ποταμιού.

Δανέλλης-Θεοδωράκης σε αντίθετη γραμμή

Η πρόταση του κ. Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης έρχεται σε αντίθεση με τη γραμμή του Σταύρου Θεοδωράκη για στήριξη των Πρεσπών, αλλά όχι της κυβέρνησης στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. 

Ο πρόεδρος του Ποταμιού συναντήθηκε με τον βουλευτή το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία του κόμματος και του ζήτησε να ξεκαθαρίσει τη στάση του, δίνοντάς του «τελεσίγραφο» μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, για να πάρει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τη συγκεκριμένη απάντηση.

Νωρίτερα, «μονόδρομος θα είναι το να τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, ο Σπύρος Δανέλλης, σε περίπτωση που δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», τόνισε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς.

«Σε θέματα ψήφου εμπιστοσύνης υπάρχει κομματική πειθαρχία όπως και στην πρόταση μομφής», ανέφερε ο κ. Μαυρωτάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σημειώνοντας ότι θα ήταν μονόδρομος να τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού ο Σπύρος Δανέλλης.

Επίσης, ο κ. Μαυρωτάς έκανε λόγο για δεύτερες σκέψεις για τη στάση του Ποταμιού σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην περίπτωση που ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Καλό θα είναι να μην το κάνει. Αν το κάνει, προφανώς θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Μαυρωτάς.

Ακόμη πιο οξύς ήταν ο Γρηγόρης Ψαριανός, που με ανάρτησή του στο Twitter ουσιαστικά πρότεινε να μην ψηφίσει το Ποτάμι ούτε τη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον ο κ. Δανέλλης δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

T

Ετσι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ποια θα είναι η τελική στάση του Ποταμιού στην επόμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αντίστοιχα, την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και πως στη συνέχεια θα περάσει από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε από την Πάτρα όπου βρίσκεται ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε βέβαιος για την έκβαση των δύο κρίσιμων ψηφοφοριών που έρχονται το αμέσως προσεχές διάστημα κι εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Αναλυτικά στις δηλώσεις του σημείωσε:

«Ήταν προγραμματισμένη η σημερινή εκδήλωση και συμπίπτει με πάρα πολύ σημαντικές εξελίξεις. Θέλω να πω εξαρχής ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και θεωρώ ότι, τελικά, και στις δυο μεγάλες και σημαντικές ψηφοφορίες που είναι μπροστά μας, τόσο αυτή που είναι για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση -όσο και για τη συμφωνία των Πρεσπών - θα βρεθούν πάνω από 151 ή τουλάχιστον 151 έλληνες βουλευτές για να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική κυβέρνηση».

Ο Δανέλλης «κρίνει» τις πολιτικές ισορροπίες

Σε κάθε περίπτωση, η στάση του κ. Δανέλλη έδειχνε ότι εδώ και καιρό έχει ανοίξει «πανιά» με προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει ταχθεί ακόμη και υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας την ενότητα της Κεντροαριστεράς.

Την Κυριακή, ο κ. Δανέλλης ήταν ομιλητής στην εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ πήρε τον λόγο τη στιγμή που εισήλθε στην αίθουσα ο πρωθυπουργός.

«Η στάση μου είναι αυτονόητη. Αυτά μου επιβάλλει η συνείδησή μου και η συνέπειά μου σε αυτά που διατύπωνα τα πέτρινα χρόνια του ‘92. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας και την ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση. Να σας συγχαρώ και για την επιλογή μιας εξαιρετικής ημέρας. Ουδέν τυχαίο στη ζωή τούτη» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού, καταχειροκροτούμενος.

Σπύρος ΔανέλληςΤο Ποτάμιψήφος εμπιστοσύνης