Πολιτική|15.01.2019 08:04

Το στοίχηµα της επόµενης µέρας για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Βούλα Κεχαγιά

Προσπερνά το Μαξίµου τις καταγγελίες για «ανταλλάγµατα» και «σικέ διαζύγιο» µε τους ΑΝΕΛ και από τώρα σκέφτεται την «επόµενη µέρα» της κυβέρνησης, µετά τις δύο κρίσιµες ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης και την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Ολα αυτά µε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της και χωρίς τους ΑΝΕΛ, καθώς θεωρεί διασφαλισµένη την επίτευξη του στόχου των 151 βουλευτών τόσο για την ανανέωση της εµπιστοσύνης όσο και για τις Πρέσπες. Μάλιστα, θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ψήφο του Σπύρου ∆ανέλλη, εκτιµώντας πως, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τον επικεφαλής του Ποταµιού Σταύρο Θεοδωράκη να µη δώσει εµπιστοσύνη στην κυβέρνηση, εκείνος δεν θα αλλάξει γνώµη.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν χθες στο «Εθνος» πως «όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», θυµίζοντας πως ο κ. Θεοδωράκης σε ανύποπτο χρόνο και λίγο πριν αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ είχε πει ότι δεν θα γίνει πολιτική κατσαρίδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται και σε δυνάµεις που αντιτίθενται στη Συµφωνία των Πρεσπών, για παράδειγµα στο ΚΙΝΑΛ

Το πρωθυπουργικό επιτελείο χτίζει σιγά σιγά το νέο αριστερό και προοδευτικό προφίλ της, κάτι που έγινε απολύτως ξεκάθαρο µε την οµιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τη Συµφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής.

Κάλεσµα

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσµα για τη συγκρότηση ενός αριστερού και προοδευτικού µετώπου και στην κυβέρνηση επιµένουν ότι ο πρωθυπουργός το εννοεί – και πάνω σε αυτόν τον καµβά θα ξεδιπλώσει τις πολιτικές του και τις πρωτοβουλίες του στο επόµενο διάστηµα έως τις εθνικές εκλογές. Φαίνεται πως η συγκολλητική ουσία δυνάµεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ήταν η επίλυση του «Μακεδονικού», όµως ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται δικαιούται να λείψει κανείς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην οµιλία του, δίνοντας αµέσως µετά τη λύση της κυβερνητικής του σχέσης µε τους ΑΝΕΛ το στίγµα της νέας διακυβέρνησης.

Γίνεται σαφές πως ο πρωθυπουργός, εφόσον αποφασίσει να καλύψει κάποια κενά που θα δηµιουργηθούν από αποχωρήσεις υπουργών, θα επιδιώξει να ενσωµατώσει στη νέα κυβέρνησή του στελέχη που σηµατοδοτούν την Κεντροαριστερά και τον προοδευτικό χώρο.

«Η µετατόπιση του κορµού της συντηρητικής παράταξης όλο και δεξιότερα απαιτεί τη συγκρότηση ενός προοδευτικού µετώπου» είπε χθες ο Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας πως κάποιες δυνάµεις του Κέντρου που µέµφονταν την ετερόκλητη συµµαχία µε τον Πάνο Καµµένο καταψηφίζουν τώρα µαζί του τη Συµφωνία των Πρεσπών

ΣΥΡΙΖΑΣυμφωνία των ΠρεσπώνΑλέξης Τσίπρας