Πολιτική|18.05.2021 14:26

Γεννηματά: «Ο στόχος μας είναι ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο για τη χώρα και τη κοινωνία»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την πράσινη επανεκκίνηση παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στη Βουλή. Ειδικότερα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τις σκέψεις για το πως θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση:

  • Μεγάλη ενίσχυση των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και τουλάχιστον το 80% ως το 2050. Αλλά όχι ΑΠΕ για τους λίγους. Ενεργειακή Δημοκρατία με την συμμετοχή Δήμων, ενεργειακών κοινοτήτων, αγροτών και παραγωγών, καταναλωτών, να αποθηκεύουν, να πωλούν την δική τους ενέργεια.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Εντοπισμό δραστηριοτήτων, πρακτικών και υπηρεσιών που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος, ώστε να τεθούν σε χαμηλότερες κλίμακες ΦΠΑ.
  • Μεταβίβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει επέκταση και αξιοποίηση των τραίνων στις μεταφορές.
  • Μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής με στόχους τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, την ποιοτική διατροφή, την μείωση της σπατάλης τροφίμων, την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
  • Ένταξη του Τουρισμού στις αρχές της αειφορίας. Ώστε όλες οι επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτόν, την μεταποίηση και το μάρκετινγκ, μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία, να έχουν εγγυήσεις ποιότητας και πράσινη σφραγίδα.
  • Επεξεργασία και εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησης τους. Αρκετά πια με την διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.
  • Στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, και υποδομές για την πράσινη αστική ανάπτυξη.

Παράλληλα η κυρία Γεννηματά πρότεινε τη σύσταση Ανεξάρτητου Κλιματικού Συμβουλίου, αποτελούμενο από διακεκριμένους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, που θα προτείνει λύσεις προς την Κυβέρνηση και θα παρακολουθεί την πρόοδο στην υλοποίηση των κλιματικών στόχων, καθώς επίσης και τη θεσμοθέτηση Κλιματικής Συνέλευσης με τυχαία επιλογή πολιτών ώστε να εκπροσωπούν αντιπροσωπευτικά την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους. Έτσι ώστε να έχουν οι ίδιοι οι πολίτες φωνή, με άμεση συμμετοχή στην υλοποίηση των στόχων μέσα από μια ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία.

Τέλος η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για δύο δρόμους: «Είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης. Εμάς η πορεία μας είναι αταλάντευτη προς την κατεύθυνση, να σφυρηλατήσουμε ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, μια προοδευτική αναπτυξιακή πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Έπειτα από 12 χρόνια κλείνει η πληγή αναπληρωτών νηπιαγωγών

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛGreen DealΒουλή