Πολιτική|19.05.2021 20:40

ΣΥΡΙΖΑ: Η «υπολειτουργία» της Βουλής ξανά στο επίκεντρο

Βούλα Κεχαγιά

Ο υποβαθμισμένος τρόπος λειτουργίας της Βουλής απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ο οποίος ως γνωστόν έχει ήδη διαμαρτυρηθεί για τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στον ίδιο τον Πρόεδρο της Κώστα Τασούλα με το αίτημα να αρθούν πρωτίστως τα μέτρα που αφορούν τη συμμετοχή των βουλευτών. Το θέμα έχει τεθεί τουλάχιστον δύο φορές στη Διάσκεψη των Προέδρων και από τη γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Kοινοβούλιο απασχόλησε μάλιστα το πολιτικό κέντρο της Κουμουνδούρου που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα με την κοινή διαπίστωση πως την ώρα που έχουν ανοίξει όλες οι δραστηριότητες μόνο η Βουλή και τα πανεπιστήμια δεν λειτουργούν. Κατά τις εκτιμήσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία  στην συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ο Πρόεδρος του Σώματος καθυστερεί την κανονική λειτουργία της προκειμένου να κρυφτούν τα εσωκομματικά προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας σε πολλά ζητήματα όπως για παράδειγμα στο θέμα της συνεπιμέλειας για το οποίο καταγράφονται σφοδρές αντιδράσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης και εκδηλώνονται και «απειλές» καταψήφισης. Ως εκ τούτου τις επόμενες ημέρες θα ασκηθούν πιέσεις και προς τον Πρόεδρο της Βουλής και προς την κυβέρνηση για να αρθούν οι περιορισμοί στην υποεκπροσώπηση.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ: Ψεύδη και παραποίηση της ιστορίας - Σκληρή απάντηση σε Τουρκία  

Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας θα παρέμβει κατά πάσα πιθανότητα στη Βουλή για το μείζον θέμα της συνεπιμέλειας κι εκεί δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει την ευκαιρία να καταγγείλει την υπολειτουργία του Κοινοβουλίου προς χάριν των εσωτερικών ισορροπιών της Νέας Δημοκρατίας. «Τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ δημιουργούν προβλήματα για τη Δημοκρατία» αναφέρουν παράγοντες του κόμματος.

Στην συνεδρίαση του οργάνου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε ότι καλώς η αξιωματική αντιπολίτευση «σήκωσε» εγκαίρως το θέμα με τα εργασιακά καθώς το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αναμένεται να προκαλέσει και νέο κύμα ανεργίας και μειώσεις στους μισθούς, κάτι που θα έχει συνέπεια στην μείωση της κατανάλωσης και νέο brain drain. O Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς» για τους Νέους Επιστήμονες έκανε λόγο για «νομοσχέδιο ταφόπλακα που θα δημιουργήσει όρους για νέες γενιές ανέργων και νέο brain drain».

Πάντως, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου το θέμα με τα εργασιακά προκαλεί ήδη πολιτική φθορά στην κυβέρνηση καθώς πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την πανδημία για να προωθήσει το εργασιακό νομοσχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα εντείνει την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για τις εργασιακές ανατροπές ζητώντας από τις οργανώσεις του να συνεχίσουν την καμπάνια ενημέρωσης για το ζήτημα που επηρεάζει τις ζωές της πλειονότητας των εργαζομένων. 

Διαβάστε επίσης: Mητσοτάκης: Να στείλουμε το μήνυμα και στους υγειονομικούς ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΌλγα ΓεροβασίληΒουλή