Πολιτική|20.05.2021 16:19

Συνεπιμέλεια - Τσιάρας: Κρίμα που ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί διχαστική τακτική

Newsroom

Ως ένα ζήτημα «που θα έπρεπε να μας ενώνει» χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας το νομοσχέδιο που αφορά στη συνεπιμέλεια των παιδιών και απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε πως «είναι κρίμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετείτε μια τέτοια διχαστική τακτική. Για τη δήλωση Τσίπρα ότι εκτελεί χρέη «αυτοφωράκια» του κ. Μητσοτακη, ο κ. Τσιάρας απάντησε ότι του επιστρέφει τον χαρακτηρισμό.

«Προσωπικά, σε όλη την πολιτική μου διαδρομή δεν έκανα ποτέ κάτι που δεν πίστευα. Εγώ προτείνω αυτό το νομοσχέδιο γιατί πιστεύω ότι είναι ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό βήμα και γιατί πιστεύω ότι θα στηρίξουμε το πραγματικό συμφέρον του παιδιού, γιατί πρέπει να δούμε ένα πρόβλημα πραγματικό», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναγνώρισε καν ότι υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα. Λυπάμαι πραγματικά, αν δεν προσβάλλει αυτή η στάση εσάς που αναγνωρίσατε ότι υπάρχει πρόβλημα, την περίοδο που κυβερνούσατε συστήνοντας νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν από τη Βουλή να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών», είπε ο κ. Τσιάρας, απευθυνόμενος στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα το αναγνωρίσατε όταν κάνατε εσείς νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Αλήθεια, πού βρίσκεται το πόρισμα εκείνο; Θέλατε να αποφύγετε την κοινωνική ένταση, δεν θέλατε να έρθετε αντιμέτωποι με οποιαδήποτε κοινωνική ένταση. Είναι συνεπώς υποκρισία μέγιστη να λέτε ότι ανεβάζουμε ένα θέμα που δεν υπάρχει, όταν εσείς το αναγνωρίσατε, το προηγούμενο διάστημα αλλά δεν είχατε την τόλμη να το αντιμετωπίσετε και αυτό σας καθιστά εκτεθειμένο στην κοινωνία. Είναι κρίμα που χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε μέγιστη ανακρίβεια τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει την εφαρμογή της Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. 
«Η παραπομπή στη συνθήκη αναφέρεται σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου», είπε ο κ. Τσιάρας και σχολίασε: «Ωραία κρύφτηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πίσω από τη φράση ότι “υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα” πίσω από τη νομοθετική μας πρωτοβουλία. Μα δεν έχετε ιδέα ποιοι είναι οι περισσότεροι από αυτούς που πλήττονται; Είναι φτωχοί άνθρωποι, είναι αγωνιστές που παλεύουν καθημερινά και θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους και να τα στηρίξουν».

Απάντηση σε Τσίπρα για τη λειτουργία της Βουλής

Ο Κώστας Τσιάρας σχολίασε και το «δριμύ κατηγορώ» του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. «Είναι γνωστό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την ομιλία του φεύγει. Δεν θέλει να ακούσει τις απαντήσεις. Ο κ. Τσίπρας έρχεται εδώ ανεβάζοντας τα θέματα της υγειονομικής κρίσης, αν και γνωρίζει ότι είναι θέματα που χρειάζονται ειδική διαχείριση. Η στάση του αυτή δείχνει τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η παράταξή του, με όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες στην προανακριτική επιτροπή. Όταν ακούτε τι έγινε την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνομαι ότι σας δημιουργεί δυσκολία», σχολίασε ο Κώστας Τσιάρας σχετικά με την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μέτρα προστασίας από την Covid-19, στη Βουλή.

«Τα θέματα της λειτουργίας της Βουλής έχουν απαντηθεί συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της Βουλής. Οι κανόνες μπήκαν γιατί έπρεπε να ληφθούν. Άνθρωποι που έχουν επίγνωση τι σημαίνει διασφάλιση της υγείας, δεν ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής να μιλάνε με τέτοιο λαϊκισμό», είπε επίσης ο κ. Τσιάρας.

Τσίπρας: Ο κ. Τσιάρας εκτελεί χρέη αυτοφωράκια

Νωρίτερα, για το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «δε πρόκειται για νομοσχέδιο Τσιάρα αλλά για νομοσχέδιο Μητσοτάκη.Ο κ. Τσιάρας απλά εκτελεί χρέη αυτοφωράκια». Επισήμανε ότι είναι η «επιτομή της ενός ανδρός αρχής που επικρατεί σήμερα στη χώρα. Ο κύριος Μητσοτάκης αποφάσισε να «ρυθμίσει» εν μέσω κοινοβουλευτικής καραντίνας και το θέμα της συνεπιμέλειας».

Αναρωτήθηκε «που είναι ο ηθικός αυτουργός του, ο πρωθυπουργός, να μας διαφωτίσει γιατί, σε τίνων ρήμασι πειθόμενος, αποφάσισε και διέταξε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα;». Επικαλέστηκε μάλιστα τις διαφωνίες της Ο.Κεφαλογιάννη και της Μ.Γιαννάκου όπως και τις καταγγελίες της τελευταίας για οργανώσεις με πολλά χρήματα που στηρίζουν το νομοσχέδιο. Έτσι ο Αλ.Τσίπρας αναρωτήθηκε ρητορικά: «Ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα σε τόσο ευαίσθητα θέματα; «Ισότιμα», ναι, θα πρέπει να ασκείται η γονική μέριμνα. Αλλά όχι «εξίσου». Γιατί εισάγοντας αυτό τον όρο, εισάγετε την υποχρεωτική ίση χρονική κατανομή της γονικής μέριμνας. Επαναλαμβάνω την υποχρεωτική ισόχρονη. Και επιβάλλετε την εναλλασσόμενη κατοικία. Αυτό όμως αντιμετωπίζει το παιδί σα να είναι βαλίτσα». Τέλος πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο παραγνωρίζει «όσα προβλέπονται στη Σύμβαση της Κων/πολης -που κυρώθηκε επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει τις αναγκαίες προβλέψεις για να διασφαλίσει ότι ο ένας γονέας -συνήθως η μητέρα- και το τέκνο θα προστατεύονται απόλυτα και χωρίς κανενός είδους νομικούς αστερίσκους σε σχέση με τον κακοποιητή γονέα».

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Κακοποιεί την Δημοκρατία ο Μητσοτάκης - Σπάει την καραντίνα στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ

συνεπιμέλειαΑλέξης ΤσίπραςΚώστας Τσιάρας