Πολιτική|15.01.2019 13:25

Αλέξης Τσίπρας: Βρίσκονται σε αντιπολιτευτική παραζάλη - Κάνει λάθος ο Καμμένος

Newsroom

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της αγόρευσης του ανέφερε πως «σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την 25η του Γενάρη του 2015 από τότε που ο τόπος έζησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και ανατροπή». «Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από τότε».  «Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για τον τόπο μας. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα».

Το βίντεο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η πολιτική ανατροπή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χροεκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών». \

«Λίγες μέρες πριν σε τούτη εδώ την αίθουσα ψηφίστηκε πανηγυρικά ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός Ένας προϋπολογισμός που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση». «Η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση που προκάλεσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2015». Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε έντιμη και ειλικρινή την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Για την Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφορικά με την Συμφωνία τον Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε αρχικά, «από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε στην συνέχεια ότι η κυβέρνηση «έπραξε  το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό», συμπληρώνοντας ότι ο  πατριωτισμός «δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς την δικιά σου πατρίδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για υποκριτές και καιροσκόπους στα μεγάλα εθνικά θέματα οι οποιοι βάζουν το κομματικό όφελος μπροστά. «Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα, όχι, όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αποστοφή του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Θεωρώ πως ο Πάνος Καμμένος κάνει λάθος

Θα μπορούσε να διατηρήσει την διαφορετική στάση και θέση χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός για την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου. «Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του. Μια επιλογή όμως που με οδηγεί σήμερα ενώπιον της βουλής ζητώντας καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από όλους τους βουλευτές». Στην παραζάλη και τον πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες τα μύρια όσα, ανέφερε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Κυβέρνηση κουρελού ήταν αυτή του 2011

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε κουρελού την κυβέρνηση του 2011, κατά την οποία «εχθροί 40 ετών σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι», και κατά την οποία διορίστηκε για πρωθυπουργός ένας μη εκλεγμένος τεχνοκράτης. «Μιλάτε όμως και για αποστάτες», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη,  «εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγο οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κε Μητσοτάκη».

«Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε σχολιάζοντας τις «μετεγγραφές» βουλευτών, «μλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές; Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα». «Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής».

Βουλήψήφος εμπιστοσύνηςΑλέξης Τσίπρας