Πολιτική|15.01.2019 14:45

Kυριάκος Μητσοτάκης: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χώρισαν, απλά συγχωνεύθηκαν

Newsroom

Από το βήμα της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλεί το κοινοβούλιο να πει «όχι» στην Συμφωνία των Πρεσπών, «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κι απαιτεί άμεση αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα.

«Πρόκειται για ένα άθλιο θέατρο το οποίο έστησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος. Καμμένος και Τσίπρας θέλουν να κερδίσουν λίγους μήνες εξουσίας, να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να διατηρήσει τα προνόμιά του ο Πάνος Καμμένος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Διεκπεραιώνεται σε ζωντανή μετάδοση μια θλιβερή συναλλάγή. Ο κ. Καμμένος δανείζει στον κ. Τσίπρα δυο βουλευτές τους οποίους δεν διαγράφει για να μη χάσει την ιδιότητα του ως αρχηγού κόμματος. Και ο κ. Τσίπρας κρατά δυο υπουργούς των ΑΝΕΛ οι οποίοι δεν παραιτούνται. Η κυβέρνηση έχει γίνει κουρελού αφού κουρέλιασε την οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για ψεύτικο διαζύγιο: «Ο κ. Καμμένος δανείζει δυο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα και δεν τους διαγράφει για να μην χάσει την Κ.Ο. Για τον κ. Καμμένο ισχύει η λαϊκη ρήση: "Αν δεν ταιριάζατε δεν θα συμπεθεριάζατε". Βλέπω ακόμα και τις εφημερίδες σας να πανηγυρίζουν για την απομάκρυνση Καμμένου λες και σας τον είχαν επιβάλλει με το ζόρι. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χώρισαν, απλώς συγχωνεύθηκαν. "Αναντικατάστατο" είχατε αποκαλέσει τον κ.Καμμένο. Και τώρα ξαφνικά απαλλαγμένος δήθεν από το βάρος της ακροδεξιάς συνιστώσας, κάνετε δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά. Η έξοδος Καμμένου από την κυβέρνηση είναι εικονική κύριε Τσίπρα. Τι σόι έξοδος είναι όταν 4 από τους 7 βουλευτές του εξακολουθούν να σας στηρίζουν;»

«Προσπαθήσατε να περάσετε μια σκανδαλώδη τροπολογία για τα αντισταθμιστικά ωφέλη των F16. Κάποτε κύριε Τσίπρα τα λέγατε εστία σκανδάλων και τώρα τα φέρνετε από την πίσω πόρτα. Θα ξαναφέρετε την τροπολογία που έφερε νύχτα ο κ. Καμμένος; Θέλω να πω και κάτι για την επιλογή του κ. Αποστολάκη: ποτέ, καμία κυβένρηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατευματος ένα εν ενεργεία στρατιωτικό. Για την πρώτη φορά Αριστερά όλα αυτά ειναι ψιλά γράμματα, αλλά όσους απελπισμένους κι αν μαζέψετε τους πολίτες δεν θα τους ξεγελάσετε. Τον λογαριασμό θα τον πληρώσετε.»

«Πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλάγή»

«Είναι σχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής στο κατάστρωμα του δικού σας Τιτανικού που βυθίζεται. Πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλάγή, κ. Τσίπρα. Από τα σενάρια για μια κυβέρνηση ανοχής καταλήξαμε σε μια συβέρνηση συνενοχής. Επιλέξατε να ξεπετάξετε τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης σε δυο μέρες και δώσατε στους Σκοπιανούς μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Πότε ήταν αυτά μέρη της εθνικής γραμμής; O δεύετερος , ο κ. Καμμένος ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας τον περασμένο Ιούλιο στήριξε την κυβέρνηση. Είστε και οι δυο συνεργοί και υπόλογοι στον ελληνικό λαό και στην κρίση της Ιστορίας», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου διαλύει κόμματα, διαφθείρει συνειδήσεις, καταπατά αρχές και υπονομέυει θεσμούς. Κλωνίζετε με αυτόν τον τρόπο την τραυματισμένη εμπιστοσύνη του λαού. Θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο για να αποκολληθείτε από τις καρέκλες σας όταν χάσετε τις εκλογές.

Αύριο η Βουλή καλείται να εμπιστευθεί, να νομιμοποιήσει μια κυβέρνηση που δεν θα βασιστεί σε προγραμματική σύγκλιση αλλά θα προκύψει αργότερα, φτιαγμένη από απελπισμένους γυρολόγους της πολιτικής.

Τα ψεμματά σας δεν πείθουν πια κανέναν . Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι εξαπατήθηκαν, ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους. Ξέρουν ότι έχουν υποστεί 29 αυξήσεις φόρων, ότι η πατρίδα μας επιτηρείται στο πλάισιο ενός άτυπου μνημονίου και με ενέχυρο για 99 χρόνια τον εθνικό πλούτο μας, ακόμη και τα μνημεία μας. Δεν σας χρειάζονται οι πολίτες να τους εξηγήσετε πόσο καλά ζουν και πόσο η οικονομία είναι το ατού σας.

Ελεύθερος ο Κουφοντίνας παρέα με τους Ρουβίκωνας να κάνει βόλτα στους δρόμους που έβαψε με το αίμα των θυμάτων του. Πανεπιστήμια κουκουλοφόρων. Εκχωρείτε κομμάτι κομμάτι τα συμφέροντα της χώρας. Η απάντηση θα δοθεί στην κάλπη. Κάνετε ότι μπορείτε για να στηθεί λίγους μήνες αργότερα.»

Για τη διαπλοκή

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση αναφερόμενος στη μάχη κατά της διαπλοκής: «Για τον απολογισμό της κάθαρσης και της μάχης κατά της διαπλοκής τι να θυμηθεί κανείς; Τα μεγάλα λόγια για την λίστα Λαγκάρντ; Αντί να έρθουν τα χρήματα έφυγε ο υπουργός. Η διαγραφή τεραστίων προστίμων για λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων. Οι νέοι ολιγάρχες μπαίνουν ανενόχλητοι από την πίσω πόρτα στο Μαξίμου. Διαγωνισμοί σκάνδαλα όπως αυτός στο Θριάσιο και εκατομμύρια που χάθηκαν στην υπόθεση της ΔΕΠΑ, Μιλάτε για κάθαρση ενώ πρόσωπα συνδεδεμένα μαζί σας έχουν αφήσει βρώμικα αποτυπώματα. Υπηρετείτε συστήματα διαπλοκής. Είστε ικανοί για τα πάντα αλλά ανίκανοι να κυβερνήσετε. Το Μάτι κάηκε.100 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και το μόνο που κάνατε ήταν να στήνετε κυβερνητικές παραστάσεις για να κρύβετε τους νεκρούς Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να στήνετε παραστάσεις για την τηλεόραση. Έχετε διαλύσει το κράτος, το βλέπετε μόνο ως μηχανισμό διευθετήσεων. Εξακολουθείτε να κυβερνάτε με ψέμματα. Αυτό το άθλιο σόου που στήσατε στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Ενα θέατρο άθλιο. Ποιος σας συμβουλεύει; Κοροιδεύετε τους Θεσσαλονικείς μπροστά στα μάτια τους.

Ο κ. Πολάκης δεν είναι αυτός που επώνυμα αναφέρθηκε σε δικαστές στο Facebook και τον καλύψατε γιατί Πολάκης=Τσίπρας, είναι ο καθρέφτης του δικού σας ήθους.

Ένα σύννεφο πολιτικού αμοραλισμού σκιάζει τη δημοσια ζωή και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψάχνουν στηρίγματα για να συνεχίσουν να παραμένουν στην εξουσία. Καπώς έτσι ζητά σημερα ο κ. Τσίπρας απο τη Βουλή να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση. Προς μια εξουσία λίγων ακόμη μηνών που θα βαθύνει τις πληγές της χώρας;

«Oι πρόωρες εκλογές θα βοηθήσουν τον τοπο και την οικονομία»

Από αυτό το βήμα είμαι υποχρεωμένος και πάλι να προειδοποιήσω για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας, που θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και από χειρισμούς όπως αυτοί που γίνονται σήμερα από τον κ. Τσίπρα.»

«Οι διεθνείς οίκοι λένε ότι οι πρόωρες εκλογές θα βοηθήσουν τον τοπο και την οικονομία. Στέλνω σήμα κινδύνου για την υποβάθμιση της δημόσιας ζωής.Σε όλα αυτά αποκτούν μερίδιο ευθύνης και οι πρόθυμοι βουλευτές που ακουγεται ότι βρέθηκαν σε προσφορά στην τιμή έξι για μια ψήφο εμπιστοσύνης. Αντί να μιλάμε για το πώς θα φέρουμε επενδύσεις και δουλειές, παρακολουθούμε την μικρότητα και τον τυχοδιωκτισμό δυο κομμάτων που ταλαιπωρούν την χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια. Αντί να μιλάμε για το πώς θα στηριχθούν οι πολίτες και οι τράπεζες, βλέπουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παίρνουν ένα ψέυτικο διαζύγιο.

Συναλλαγή μεσολάβησε τόσο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο όσο ανάμεσα και σε άλλους βουλευτές. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Όποιος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ψηφίζει ΝΑΙ και στην συμφωνία των Πρεσπών, που συνιστά μια εθνική υποχώρηση. Όπως ο βουλευτής που υπερψήφισε την πρόταση μομφής και τώρα είναι έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση. Τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες κ. Δανέλλη; Eγώ δεν φοβάμαι να μιλήσω με όνόματα. 

Δεν βλέπω την κ. Παπακώστα στην άιθουσα, μάλλον θα μπει στα μουλωχτά να ψηφίσει. Κι εσείς κ. Τσίπρα την κάνατε υφυπουργό και τώρα την αναβαθμίσατε. Την κάνατε υπουργό. Αυτά που προσφέρετε ως ανταλλάγματα είναι πρόσκαιρα και η αριθμιτική είναι αμείλικτη. Δεν θα οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές όποτε σας βολεύει. Η χώρα χρειάζεται νέα κυβέρνηση ενώνοντας δυνάμεις. Έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο για να καθηλωθούμε στη λάσπη. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν γίνει τοξικοί.  Και πρέπει να ηττηθείτε και ως πολιτικό και ως ηθικό πρότυπο.

Από τότε που γίνατε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα τα έχετε πέι και τα έχετε κάνει όλα. Συγκρατώ μια φράση που είχατε πει στις 4/10/2014: «Tην ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Την δίνει ο λαός ανοιχτά και καθαρά μέσα από τις εκλογές. Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα»

Στο βήμα θα ανέβουν μετά τους αρχηγούς των κομμάτων, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και πολλοί βουλευτές, στη διάρκεια της πρώτης μέρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης