Πολιτική|25.05.2021 07:01

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Τσίπρας βάζει στο «στόχαστρο» τους νέους

Βούλα Κεχαγιά

«Αυτό που πρέπει να σχεδιάσουμε το επόμενο διάστημα είναι μία πολιτική που θα αφορά τους νέους ανθρώπους, είτε αυτοί σπουδάζουν, είτε επιχειρούν, είτε βγαίνουν στην παραγωγή». Η φράση - από την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Ηλεία- καταδεικνύει για μία ακόμη φορά την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στους νέους και στα προβλήματά τους αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που συναντούν έπειτα από μία δεκαετή οικονομική κρίση και μία υγειονομική από την οποία ακόμη η χώρα δεν έχει απεμπλακεί.

Διαβάστε επίσης: Tσίπρας: Τρίτη φορά επίκαιρη ερώτηση για τα πανεπιστήμια στον Μητσοτάκη

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι άλλωστε στοχευμένη σε ζητήματα που αφορούν την νέα γενιά. Σε κάθε μία από τις προτάσεις που παρουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση για μείζονα θέματα, η ενίσχυση των νέων ανθρώπων μέσα από ειδικά προγράμματα ενίσχυσής τους αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για τους νέους εξέφρασε τον φόβο του για την πιθανότητα ενός νέου brain drain με αφορμή τις ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά και ζήτησε να δοθούν κίνητρα για την ένταξη των νέων ανθρώπων και ειδικά των επιστημόνων στην αγορά εργασίας.

Το ίδιο έκανε και κατά την περιοδεία του στην Ηλεία λέγοντας πως η πολιτική για τους νέους αποτελεί την πιο δύσκολη εξίσωση για το μέλλον. «Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος. Αν δεν δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά, στους νέους ανθρώπους δεν θα μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τους νέους συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με την εκλογική τους συμπεριφορά. Στην Κουμουνδούρου στις εθνικές εκλογές του 2019 διαπίστωσαν ότι στις νεαρές ηλικίες ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Ομοίως στις δημοσκοπήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ακόμη μεγαλύτερο έδαφος στις νεαρές ηλικίες έναντι της ΝΔ που έπεσε σε μονοψήφια ποσοστά ιδίως μετά την νομοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την δράση της Αστυνομίας μεσούσης της πανδημίας με κορύφωση τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε για τρίτη φορά την επίκαιρη επερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις πανελλαδικές εξετάσεις τονίζοντας πως δεν μπορεί μέσα σε μία χρονιά πανδημίας και μεγάλης πίεσης για τους μαθητές της Γ’Λυκείου να αποφασίζεται η περικοπή του ⅓ των εισακτέων, δηλαδή περί τους 25.000 υποψηφίους. 

Κατά τις πληροφορίες ακόμη κι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τον πρωθυπουργό η ίδια ερώτηση θα κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή ώς άσκηση πίεσης για όσα συντελούνται στον χώρο της παιδείας με επίκεντρο της πανελλαδικές.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Ξεγραμμένη από τον χάρτη η Ηλεία – Παντελής αδιαφορία από την κυβέρνηση

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΗλεία