Πολιτική|26.05.2021 08:06

Τι μάθαμε και τι δεν… μάθαμε από τον Χρήστο Καλογρίτσα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Η εξέταση του Χρήστου Καλογρίτσα, πρωταγωνιστή ουσιαστικά της υπόθεσης με τις τηλεοπτικές άδειες, ολοκληρώθηκε την Δευτέρα. Θεωρείτο από τη Νέα Δημοκρατία, κατά κύριο λόγο, ως ο βασικός μάρτυρας και ο άνθρωπος που θα «έδενε» την υπόθεση, για να παραπεμφθεί αργότερα ο Νίκος Παππάς, με βάση το σχετικό πόρισμα, στο ειδικό δικαστήριο. Και το ερώτημα που αυτονόητα προκύπτει είναι, αρκεί η κατάθεσή του, αλλά κυρίως τα στοιχεία που εισέφερε για να παραπεμφθεί ο πρώην Υπουργός; Γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν ότι τα sms, τα όσα είπε για τον Αρτεμίου, οι λεπτομέρειες για τις συναντήσεις με τους Χούρι της CCC αρκούν, ώστε η Δικαιοσύνη να πάρει τον λόγο.

Αρκετοί, δε, εικάζουν ότι ο κ. Καλογρίτσας γνωρίζει κι άλλα, ωστόσο επέλεξε (για δικούς του λόγους) να μην τα κάνει γνωστά στην επιτροπή. Οι θιασώτες αυτής της άποψης ισχυρίζονται ότι ναι μεν οι βουλευτές έχουν ρόλο ανακριτή (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) αλλά η προανακριτική παραμένει ένα «πολιτικό όργανο», όπου κυριαρχούν οι συγκρούσεις και σε δεύτερη μοίρα έρχονται τα στοιχεία. Να θυμίσουμε ότι μόνο οι συνομιλίες μέσω SMS ανάμεσα στον ίδιο και τον Νίκο Παππά αριθμούν μερικές χιλιάδες σελίδες και εκτός από τον κ. Καλογρίτσα και τον Υπουργό κανείς δεν γνωρίζει τι έλεγαν εκείνη την περίοδο. Σίγουρα όχι για τον καιρό…

Το ζήτημα για τη ΝΔ

Και εδώ ουσιαστικά ξεκινάει το ζήτημα για τη Νέα Δημοκρατία, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω έχει επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα στοιχεία που εισέφερε ο κ. Καλογρίτσας δεν θεωρούνται, πιθανότατα, καταδικαστικά για τον πρώην Υπουργό, μολονότι όντως δημιουργούν ένα «κλίμα» εναντίον. Έμπειροι δικαστικοί μας τόνιζαν ότι πάντα υφέρπει και το ζήτημα της αξιοπιστίας ενός μάρτυρα, και σίγουρα με βάση την τετραήμερη κατάθεσή του, ο κ. Καλογρίτσας πόντους δεν κέρδισε σε αυτό το κομμάτι. Υπέπεσε σε ορισμένες αντιφάσεις, «τσακώθηκε» με τους πρώην(;) συντρόφους του, αλλά σημαντικά στοιχεία που ουσιαστικά να κάνουν το… μπαμ δεν έδωσε. Ακόμα τουλάχιστον.

Η υπόθεση έχει μέλλον, τα περιθώριο στενεύουν

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει τα περιβόητα 3 εκατομμύρια ευρώ στην CCC, η οποία τα ζητά πίσω. Στοίχημα, βέβαια, για τη ΝΔ είναι να βρει που πήγαν αυτά τα χρήματα- εξου κιόλας ζητήθηκε (επισήμως) η συνδρομή του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα. Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η εμπλοκή του Α. Αρτεμίου. Η ΝΔ εκτιμά ότι αποτελεί τον άνθρωπο- κλειδί για την υπόθεση, καθώς ήταν εκείνος που λειτουργούσε στο παρασκήνιο για τον Παππά. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι μαζί πήγαν και στη Βενεζουέλα…

Από εδώ και πέρα, το «βάρος» πέφτει στους ανθρώπους ή και στους επιχειρηματίες που είχαν επαφές με τον κ. Καλογρίτσας. Τον Δ. Κοντομηνά (θα έρθει ο Δ. Βερύκιος) και τον Β. Μαρινάκη. Λίγο πολύ, βέβαια, οι ίδιοι έχουν μιλήσει δημοσίως για την υπόθεση, εντούτοις πλέον θα πρέπει να καταθέσουν και ενώπιον της επιτροπής. Η υπόθεση, όπως μας λένε οι γνωρίζοντες, έχει μέλλον, δεδομένου ότι ο κατάλογος των μαρτύρων παραμένει πάντα ανοιχτός, αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν….

Διαβάστε επίσης:  Προανακριτική: Νέα στοιχεία για την εμπλοκή του Αρτέμη Αρτεμίου αποκάλυψε ο Καλογρίτσας

Χρήστος ΚαλογρίτσαςΝίκος ΠαππάςΣΥΡΙΖΑπροανακριτικήΝέα Δημοκρατία