Πολιτική|29.05.2021 08:40

Πράσινο Πιστοποιητικό για ταξίδια: Τι είναι, πώς λειτουργεί, πώς εκδίδεται

Newsroom

Επειτα από πυρετώδεις προεργασίες αρκετών μηνών, παρουσιάστηκε επισήμως το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό (EU Digital COVID Certificate). Πρόκειται για το «διαβατήριο» ανοσίας, ένα εργαλείο που όπως έχει επισημανθεί τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα διευκολύνει την κυκλοφορία των τουριστών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πράσινο Πιστοποιητικό: Πρεμιέρα από την Ελλάδα – Πώς θα λειτουργεί

Το πιστοποιητικό είναι το αποτέλεσμα της πρότασης που κατέθεσε από τις αρχές του έτους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω επιστολής που είχε στείλει στις 12 Ιανουαρίου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κίνηση που δρομολόγησε συζήτηση της πρότασης και στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 του ίδιου μήνα.

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που παρουσίασε το πιστοποιητικό, καθώς προχώρησε εξ αρχής στην ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών που θα απαιτούνταν για την ανάπτυξή του καθώς και στις δοκιμές για την τελειοποίησή του. Πράγμα λογικό εάν αναλογιστεί κανείς πως το πιστοποιητικό θα βοηθήσει πολύ στο ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού.

Στο πιστοποιητικό θα καταχωρούνται μόνον βασικά στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και η ημερομηνία έκδοσης, όπως και πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο που έχει λάβει ο ταξιδιώτης ή σχετικά με τη διαγνωστική εξέταση στην οποία έχει υποβληθεί ή αναφορικά με την ανάρρωσή του.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ασφάλεια και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Το πιστοποιητικό θα είναι έγκυρο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Πώς θα εκδίδεται το πράσινο πιστοποιητικό

Η έκδοση του πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έγχαρτη μορφή, θα γίνεται δωρεάν μέσω της πύλης gov.gr. Κάθε πολίτης θα μπορεί να συνδεθεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ή με τον ΑΜΚΑ του. Το EU Digital COVID Certificate υλοποιείται στη χώρα μας από το ΕΔΥΤE και την ΗΔΙΚΑ, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Το Πράσινο Πιστοποιητικό θα παρέχεται σε ψηφιακή ή εκτυπωμένη μορφή και θα διατίθεται δωρεάν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην Ε.Ε.

Κονδύλια για περισσότερα rapid tests από την ΕΕ

Σε δηλώσεις του προ ημερών, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς, υπογράμμισε ότι θα υπάρχουν τρεις τύποι του πιστοποιητικού: «Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, ένα πιστοποιητικό αρνητικού τεστ και ένα ανάρρωσης από την νόσο». Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη, ώστε να μπορέσουν να παρέχουν προσιτά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID 19 προς τους πολίτες.

Πρότυπο του Ψηφιακού Πιστοποιητικού/Ελληνική Κυβέρνηση

Παράλληλα ο Επίτροπος κάλεσε τα κράτη-μέλη να αποφύγουν να επιβάλουν επιπλέον περιορισμούς σε Ευρωπαίους πολίτες που διαθέτουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και ζήτησε την πλήρη ετοιμότητα ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα του πιστοποιητικού αποκτώντας πρόσβαση στην Ψηφιακή Πύλη, ώστε να επαληθεύεται η γνησιότητα του ψηφιακού ή έντυπου πιστοποιητικού, ανεξαρτήτως σε ποιο κράτος-μέλος έχει εκδοθεί.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης δήλωσε ακόμα ότι η διάρκεια του εν λόγω πιστοποιητικού σε μη εμβολιασμένους πολίτες δεν έχει καθοριστεί ακόμα καθώς ενδέχεται ένας Ευρωπαίος πολίτης που θα ταξιδέψει τον Ιούλιο με πιστοποιητικό αρνητικού τεστ να χρειαστεί να εκδώσει καινούργιο, εάν ταξιδέψει ξανά έναν μήνα αργότερα. Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, η καλύτερη λύση είναι η επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Ο Επίτροπος δήλωσε ακόμα ότι οι πολίτες που έχουν λάβει μόνο μια δόση του εμβολίου θα μπορούν επίσης να εκδώσουν το πιστοποιητικό, ωστόσο καθώς το πιστοποιητικό αυτό αποτελεί απλώς ένα εργαλείο, εναπόκειται στα κράτη-μέλη το πώς θα το χρησιμοποιήσουν, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συντονίσει τις εθνικές κυβερνήσεις.

Όλες οι ειδήσεις

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ραντεβού στο emvolio.gov.gr για πολίτες 18-29 ετών

Προανακριτική: Ψάχνουν τα πρακτικά και τους… λογαριασμούς

Κωνσταντινούπολη: Οι τρεις αλώσεις και τα 4 ορόσημα στην πολύχρονη Ιστορία

Τελικός Champions League: 39 νεκροί βλέπουν από ψηλά, 36 χρόνια μετά το Χέιζελ, Άγγλους στον τελικό

κυβέρνησηπιστοποιητικό εμβολιασμούΚυριάκος Μητσοτάκης