Πολιτική|29.10.2018 20:19

Σκληρή κόντρα στη Βουλή με θέμα το μεταναστευτικό

Κατερίνα Τζαβάρα

Για κακοδιαχείριση και ανικανότητα παρά την πρωτοφανή διεθνή βοήθεια κατηγόρησε η ΝΔ την κυβέρνηση για την υλοποίηση της μεταναστευτικής της πολιτικής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της επίκαιρης επερώτησης που είχαν καταθέσει 73 βουλευτές της κοινοβουλευτικής της ομάδας με θέμα «Πλήρης αδιαφάνεια και αδυναμία διαχείρισης Ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Μεταναστευτικό». Οι ομιλητές της μείζονος αντιπολίτευσης κατήγγειλαν κυρίως έλλειψη διενέργειας διαγωνισμών, απευθείας αναθέσεις και διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με χειρισμούς που προβλέπονται για περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών χωρίς αυτές να υφίστανται.

Ο πρώτος ομιλητής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή «ενώ η χώρα μας έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη βοήθεια που έχει λάβει ποτέ χώρα της ΕΕ» δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί το θέμα. Μίλησε για εικόνες ντροπής, εξαθλίωσης και ανασφάλειας στις δομές φιλοξενίας, ανεπαρκή απαίτηση συνέπειας στη συμφωνία με την Τουρκία, αργές διαδικασίες ασύλου και «μάλιστα σε εποχές που οι ροές δεν δικαιολογούν τίποτα το έκτακτο». Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί το θέμα και να προσφέρει συνθήκες επιβίωσης που να ταιριάζουν στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συνθήκες ασφάλειας στους πολίτες των νησιών και των άλλων περιοχών που υποδέχονται τους πρόσφυγες και οι οποίοι έχουν με το παραπάνω δείξει την αλληλεγγύη τους. Μάλιστα εγκάλεσε την κυβέρνηση επειδή δεν έχει απαντήσει σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες, βιασμούς,… στα κέντρα φιλοξενίας παρά την πρωτοφανή διεθνή βοήθεια.

Κυρίως όμως ο βουλευτής της ΝΔ, έθεσε το ερώτημα «γιατί ενώ δεν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες συνεχίζει η κυβέρνηση να διαχειρίζεται όλα τα κονδύλια με παραθυράκι του νόμου» που δίνει το δικαίωμα για χειρισμούς οι οποίοι κανονικά προβλέπονται σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση χώρου φιλοξενίας στις Μηλιές Πιερίας, όπου όπως είπε απευθυνόμενους στους παριστάμενους υπουργούς «δίνετε 2.500 ευρώ το μήνα για να νοικιάσετε ένα χωράφι από μία κυρία που η ίδια το έχει νοικιάσει καταβάλλοντας 2.500 ευρώ το χρόνο». Επίσης ρώτησε δηκτικά «έως πότε θα συνεχίζεται το πάρτυ» καταγγέλλοντας πως έχουν διατεθεί 85 εκατομμύρια, από τα οποία τα 57 χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού και πάνω από 10 με απευθείας ανάθεση».

Ο Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε στη συνέχεια την κυβέρνηση ότι προκάλεσε τεράστια κρίση στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη, που παλεύει να συνέλθει χωρίς ίσως να καταφέρει να την ξεπεράσει.

Η Σοφία Βούλτεψη είπε ότι στην περίπτωση της διαχείρισης του μεταναστευτικού θα μπορούσαμε να δεχθούμε είτε την εκδοχή της ηλιθιότητας (με την έννοια της μη σωστής εκτίμησης της κατάστασης) είτε την εκδοχή της σκοπιμότητας προκειμένου να «στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων» και διαχείρισής τους εκτός μνημονιακών ελέγχων.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου έκανε λόγο για «πράξεις και παραλείψεις που έχουν οσμή σκανδάλου ενώ ο Παναγιώτης Μηταράκης είδε «θέμα ανικανότητας ή θέμα επιλογής».

Στην αρχή της συζήτησης, η ΧΑ ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα το οποίο δεν έγινε δεκτό γιατί όπως είπε ο προεδρεύων κ. Κρεμαστινός, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό χωρίς απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

«Όλα τα ποσά είναι ανηρτημένα στη Διαύγεια»

Τονίζοντας ότι «το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό δεν είναι ένας τόπος στον οποίο μπορεί η ΝΔ να υψώνει ανάστημα», ξεκίνησε την απάντησή του στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Ο υπουργός υπαινίχθηκε σκοπιμότητα στην επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για άσκηση κριτικής από τη ΝΔ κατηγορώντας τη για «επίδειξη άγνοιας» επειδή έφθασε σε σημείο να καλεί «λάθος υπουργούς» απευθύνοντας ερωτήματα στον υπουργό Οικονομικών – ο οποίος δεν έχει σχέση με τη διάθεση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό- και παραλείποντας άλλους όπως ο υπουργός Υγείας ή ο υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «κάθε έλεγχος είναι όχι μόνο καλοδεχούμενος αλλά και επιβεβλημένος» όπως και ότι «κανείς δεν μπορεί να πει ότι το Μεταναστευτικό ζήτημα έχει ημερομηνία λήξης».

Επίσης παραθέτοντας στοιχεία, ανέφερε ότι το σύνολο της έκτακτης χρηματοδότησης υπόκειται σε έλεγχο και «επειδή τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση άγγιξε τα όρια ανθρωπιστικής κρίσης, δικαιολογούνται οι συνθήκες εκτάκτων αναγκών». Ανέφερε μάλιστα ότι έχουν γίνει διεθνείς διαγωνισμοί που βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο αν και ο ίδιος ως υπουργός δεν θα μπορούσε να πει για τη σίτιση: «Περιμένετε να το εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο για να φάτε».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ τόνισε ότι «κατηγορώντας δήθεν για αδιαφάνεια την ελληνική κυβέρνηση στην ουσία κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» επειδή τα ευρωπαϊκά κονδύλια ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το αντίστοιχο Ελεγκτικό Συνέδριο και από την αρμόδια Οργάνωση για τη Διαχειριστική Απάτη. «Ο έλεγχος έχει κλείσει με άριστα. Εσείς αμφισβητείτε ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους;», είπε χαρακτηριστικά.

«Όλα τα ποσά είναι ανηρτημένα στη Διαύγεια», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στη δική του παρέμβαση αναφέρθηκε στη ρητορική του μίσους που χρησιμοποιούν στελέχη της αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για «περιφρόνηση» έναντι «των κατατρεγμένων από την φτώχεια, τον πόλεμο και την κλιματική αλλαγή», τονίζοντας τη διάσταση πολιτικών απόψεων στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος.

Βουλήμεταναστευτικό