Πολιτική|07.06.2021 09:04

Άμεση ανάλυση: Γιατί η επίσκεψη Τσαβούσολγου κύλησε τόσο υποτονικά

Αδάμος Ζαχαριάδης

Αφού ο Δένδιας συνεχάρη την Ανατολού Εφές για την κατάκτηση του τίτλου της Euroleague και ο Μεβλούτ Τσαβούσγολου ευχαρίστησε τον ομόλογό του για το χθεσινό δείπνο, οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση της συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, δήλωσαν ικανοποιημένοι για τα σημεία συμφωνίας στην οικονομική θετική ατζέντα ενώ αναφέρθηκαν και στις διαπραγματεύσεις για τα στρατιωτικά ΜΟΕ.

Το διήμερο της παρουσίας του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κύλησε ομαλά και σε γενικές γραμμές υποτονικά. Πάνε αρκετά χρόνια που επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στην Ελλάδα κύλησε σε τόσο χαμηλούς τόνους.

Ο λόγος προφανώς και δεν είναι η έλλειψη διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αλλωστε, ο Νίκος Δένδιας το τόνισε ξεκάθαρα: «Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε. Σκοπός της συνάντησής μας, ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και εάν καταστεί δυνατό σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου».

Μια σειρά από παραμέτρους οδήγησαν σε αυτό το κλίμα:

α) Δένδιας και Τσαβούσογλου δεν είχαν κανένα λόγο να επαναλάβουν το μπρα – ντε – φερ της Αγκυρας. Και οι δύο, τότε, κέρδισαν εσωτερικά πολιτικούς πόντους, όμως ως υπουργοί Εξωτερικών γνωρίζουν πολύ καλά πόσο απαραίτητη είναι η διπλωματία σε αυτές τις περιπτώσεις.  

β) Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σε δύο περίπου εβδομάδες, εκ των πραγμάτων, δημιουργεί μια νέα συνθήκη. Πλέον, εναπόκειται στους αρχηγούς των κρατών αν και πόσο θα θέσουν τα ανοικτά ζητήματα και πώς θα αποφασίσουν να τα διαχειριστούν. Με λίγα λόγια, ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα αναβαθμιστεί και το πεδίο θα ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο μετά από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

γ) Και οι δύο χώρες επιθυμούν ένα ήρεμο καλοκαίρι. Για την Ελλάδα είναι κομβικής σημασίας η φετινή τουριστική περίοδος. Με αυτό το δεδομένο κανείς δεν θέλει να ρισκάρει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, που πιθανώς να δημιουργούσε πρόβλημα στον τουρισμό. Από την άλλη, η Τουρκία βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρώπης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι Αθήνα αλλά και Λευκωσία δεν θα επιτρέψουν να μπει στο τραπέζι η «θετική ατζέντα» αν δεν υπάρχει ένδειξη προόδου στα ανοικτά ζητήματα.

δ) Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται εν αναμονή των κινήσεων Μπάιντεν. Τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ήδη «κλείσει» τη δική του συνάντηση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, και το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο τρόπος που θα κινηθεί στην περιοχή η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι κομβικής σημασίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όλες οι ειδήσεις

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Το ανακοίνωσαν Δένδιας - Τσαβούσογλου

Δολοφονία στη Βάρη: Θύμα ο γνωστός πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης

Self test: Τι αλλάζει από σήμερα - Tι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, για νέους και μαθητές

Κρήτη: Πέθανε η 44χρονη που εμφάνισε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της

Μεβλούτ Τσαβούσογλουελληνοτουρκικά(9968)Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝίκος Δένδιας