Πολιτική|16.01.2019 07:50

Mετωπική Τσίπρα κατά της αντιπολίτευσης

Βούλα Κεχαγιά

Mέσα σε κλίμα οξύτατης πόλωσης η κυβέρνηση επιζητεί σήμερα τις απαιτούμενες ψήφους για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της από τη Βουλή.

Ολα δείχνουν πως έχει εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές, μετά και το οριστικό «όχι» του Σπύρου Δανέλλη στο Ποτάμι, κι εκτός απροόπτου από αύριο κιόλας θα αρχίσει τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων της. Ο επόμενος κάβος για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι άλλος από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θέμα που προκάλεσε άλλωστε πολιτική αστάθεια στη χώρα και οδήγησε τον πρωθυπουργό στην απόφαση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Θεωρητικώς το Μαξίμου έχει διασφαλισμένους και τους 151 για να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, μολονότι το Ποτάμι υπαινίσσεται ότι θα ζυγίσει όλα τα δεδομένα, από τη στάση του διαγραμμένου κ. Δανέλλη έως τα τελικά κείμενα της συμφωνίας προτού ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις. Πάντως ο Σταύρος Θεοδωράκης, μολονότι εμφανίστηκε απόλυτα επικριτικός χθες στη Βουλή για την επιλογή του πρώην βουλευτή του, δεν συνέδεσε ευθέως τις αποφάσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών με το γεγονός πως ο Σπύρος Δανέλλης προτίθεται να δώσει απόψε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Απάντηση μέσω Twitter

Η πρώτη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης βρήκε μάλιστα και τους δύο πρώην κυβερνητικούς εταίρους, τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο, να αφήνουν αιχμές ο ένας για τον άλλον, καθώς ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για λάθος του προέδρου των ΑΝΕΛ το οποίο δεν ήταν αναπόφευκτο και ο δεύτερος απάντησε με τον προσφιλή του τρόπο, δηλαδή μέσω Τwitter, σχολιάζοντας πως ήταν λάθος του πρωθυπουργού η στήριξη της ήδη νεκρής Συμφωνίας των Πρεσπών. Προηγουμένως ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής με τον τρόπο του έψεξε τον πρώην κυβερνητικό εταίρο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας επί της ουσίας πως θα μπορούσε να παραμείνει στην κυβέρνηση και να μην άρει την υποστήριξή του προς αυτή.

Εμμέσως πλην σαφώς καταλόγισε στον κ. Καμμένο ότι με τις επιλογές του θέτει σε κίνδυνο την πορεία μίας κυβέρνησης την οποία στήριξε και ο ίδιος επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια: «Αυτή η επιλογή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μίας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί. Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Βεβαίως από τη χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού έγινε σαφές πώς θα αντιμετωπίζει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κυβέρνηση-κουρελού.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας σκληρή κριτική στον Κ. Μητσοτάκη θύμισε πως κυβέρνηση-κουρελού ήταν εκείνη που συγκρότησαν το 2011 οι για 40 χρόνια εχθροί (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη (Λουκά Παπαδήμο), αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Συγχρόνως όμως απάντησε και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για αποστασία, συστήνοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη μιλά για αποστάτες καθώς λόγω οικογενειακής παράδοσης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. «Αυτοί που ρίχνουν μία κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν» ανέφερε, αντιδρώντας στις επιθέσεις που δέχονται όσοι βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Ως εκ τούτου από την παρέμβαση του πρωθυπουργού δεν έλειψαν οι εκτενείς αναφορές στη δημόσια στοχοποίηση βουλευτών αλλά και στο πογκρόμ επιθέσεων, απειλών και εκβιασμών προς όσους εκφράζουν την πρόθεση «να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον». Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του σε αντιπολιτευτική τύφλωση της ΝΔ, που αποτελεί τον δρόμο του μίσους και του διχασμού, όπως είπε, και θυμίζει άλλες εποχές.

Οι απειλές

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός καθώς από τη στιγμή που στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στοχοποιούνται βουλευτές, θεωρεί δεδομένο ότι όσο πλησιάζει η ώρα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή οι απειλές εναντίον βουλευτών θα εντείνονται. Πάντως η Συμφωνία δεν θα αργήσει να κατατεθεί προς κύρωση, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως αυτό μπορεί να συμβεί είτε στο τέλος αυτής της εβδομάδας είτε στις αρχές της επόμενης 

Κυριάκος Μητσοτάκηςψήφος εμπιστοσύνηςΑλέξης Τσίπρας