Πολιτική|16.01.2019 07:52

Απασφάλισε κατά Δανέλλη ο Θεοδωράκης

Φώφη Γιωτάκη

Βροχή µηνυµάτων που στροβιλίζονταν εντός της αιθούσης καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης µέχρι να βρουν τον κατάλληλο στόχο έστειλαν χθες από το βήµα της Ολοµέλειας τόσο η Φώφη Γεννηµατά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής επιχείρησε να «αποκαθηλώσει» την εικόνα ενός «καθαρού διαζυγίου» µεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ενώ ο επικεφαλής του Ποταµιού ξεκίνησε «πυροβολώντας» τον Σπύρο ∆ανέλλη για την κίνησή του να δώσει ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που «δεν είναι εξύψωση, αλλά κατάντια της πολιτικής». Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συνέχισαν περιγράφοντας µε συγκεκριµένα επιχειρήµατα και άκρως επιθετική ρητορική εναντίον της κυβέρνησης τους λόγους απόρριψης της πρόσκλησης για ψήφο εµπιστοσύνης, ωστόσο µόνο η κυρία Γεννηµατά έσπευσε να επαναλάβει ότι το κόµµα της θα καταψηφίσει τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Θεοδωράκης προτίµησε τον αινιγµατικό λόγο, προκαλώντας σενάρια επί σεναρίων για τη στάση που θα κρατήσει το Ποτάµι στην κρίσιµη ψηφοφορία των «Πρεσπών», η οποία, σύµφωνα µε πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να συµβεί µέχρι την Κυριακή. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πλέον πέντε βουλευτές του Ποταµιού, αν και ακούγεται ότι µπορεί να απουσιάζουν από την ψηφοφορία, παραµένουν πιστοί στη θέση τους για τη Συµφωνία των Πρεσπών. Αυτοί είναι οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, που θα στηρίξουν µε την ψήφο τους τη «θετική συµφωνία», ενώ Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αµυράς θα καταψηφίσουν το σχετικό νοµοσχέδιο.

Μάλιστα, ο κ. Ψαριανός είχε µε «πολεµικό» ύφος διαµηνύσει στην ηγεσία του Ποταµιού ότι, ενώ παραµένει συνεπής ως προς τις θέσεις και τις διαβεβαιώσεις του, θα... πάρει το καπελάκι του να αποχωρήσει στην περίπτωση που δεν διαγραφεί ο Σπύρος ∆ανέλλης. «Κύριε ∆ανέλλη, αυτό που κάνετε δεν είναι έγκληµα, είναι κάτι χειρότερο. Είναι λάθος! Στο έγκληµα µπορεί να υπάρχει πάθος, µπορεί να υπάρχει ένστικτο, µπορεί να υπάρχει απερισκεψία. Στο λάθος, όµως, υπάρχει σκέψη, υπάρχει µελέτη, υπάρχει υπολογισµός» είπε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόµενος στον πρώην βουλευτή του από το βήµα της Ολοµέλειας. Και προσέθεσε: «Ολους αυτούς τους εθελοντές που µετέχουν στα όργανα, στα συνέδρια, τους ρώτησες;».

Αξίζει να σηµειωθεί, πάντως, ότι η αναφορά του κ. Θεοδωράκη που συζητήθηκε ευρέως ήταν αυτή µε το εξής δηκτικό σχόλιο για τον Σπύρο ∆ανέλλη: «Θέλω να είµαι κατηγορηµατικός. ∆εν εξαγοράσθηκε. Ούτε λεφτά παζάρεψε ούτε καρέκλα. Είµαι σίγουρος γι’ αυτό. Αλλά αυτό δεν κάνει µικρότερο το λάθος του. Σε µια συνεχή έξαρση εγωισµού έβαζε κάθε µέρα το τελευταίο διάστηµα πάνω από όλα το δικό του “θέλω”. Η δική του εκτίµηση, η δική του άποψη, η δική του ιδέα ήταν ανώτερες από τις εκτιµήσεις, τις απόψεις, τις ιδέες όλων των άλλων» Ο αρχηγός του Ποταµιού απευθύνθηκε και σε άλλους µέσω της αναφοράς του στον κ. ∆ανέλλη, για να ξεκαθαρίσει ότι «το Ποτάµι παραµένει στην αντιπολίτευση και δεν µετατρέπεται ξαφνικά σε συµπολίτευση. ∆εν συγχωνεύεται µε κανέναν. ∆εν κάνει τα ρεπό του Καµµένου. ∆εν επιβραβεύει τα λάθη τόσων ετών».

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής θέλησε να εξηγήσει τους λόγους που τον ώθησαν να δώσει ψήφο εµπιστοσύνης, υποστηρίζοντας ότι «γνώµονάς µου ήταν πάντα να τηρώ τις αρχές µου και να λειτουργώ µε βάση τη συνείδησή µου» και υπογραµµίζοντας επίσης ότι «η ∆ηµοκρατία µπορεί να γίνει εύκολο θύµα και θήραµα».

«Να µιλήσει ο λαός»

Η Φώφη Γεννηµατά επεσήµανε ότι διακρίνει στην ηγεσία της κυβέρνησης φόβο και βουλιµία για την εξουσία, εξηγώντας: «Επειτα από όσα έγιναν την Κυριακή, θα έπρεπε να προκηρύξετε εκλογές για να µιλήσει ο λαός. Μόνο οι εκλογές δίνουν απάντηση, δίνουν ένα τέλος σε αυτό που ζούµε στον τόπο, κλείνουν τα στόµατα για τις συναλλαγές. Αλλά δεν θέλετε να µιλήσει ο λαός, γιατί τον φοβάστε. Γιατί φοβάστε πάρα πολύ τι θα βγει από αυτήν την κάλπη και δείξατε για δεύτερη φορά τον µεγάλο σας φόβο». Η κυρία Γεννηµατά κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «δεν παίζει καθαρά και τίµια», µίλησε για το «ΠΑΣΟΚ, τον βασικό πυλώνα του Κινήµατος Αλλαγής, το κόµµα που ταυτίστηκε γνήσια µε το λαϊκό αίτηµα για αλλαγή», συµπλήρωσε ότι χρειάζονται εκλογές και µια κυβέρνηση µε προοδευτική ατζέντα, και έκανε την εξής αισιόδοξη πρόβλεψη για το κόµµα της: «Αντί της διχαστικής συντήρησης, οι πολίτες θα επιλέξουν την προοδευτική ανατροπή». Νωρίτερα είχε επιτεθεί µε καυστικά σχόλια στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας µε νόηµα: «Για εµάς, οι ανισότητες δεν είναι ποτέ φυσικές και αναµενόµενες»… 

Φώφη ΓεννηματάΣπύρος ΔανέλληςΣταύρος Θεοδωράκης