Πολιτική|16.01.2019 07:55

Νέα Δημοκρατία: Γαλάζιες «μπηχτές» για όσους υπερψηφίζουν

Σπύρος Μουρελάτος

Με το βλέμμα στη σημερινή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά και στην επικείμενη για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμάκωσε χθες στο έπακρο την πολιτική πίεση της Νέας Δημοκρατίας προς όλες τις κατευθύνσεις στο πολιτικό φάσμα.

Στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τρέφουν αυταπάτες για την αποψινή ψηφοφορία ούτε για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη δεν επιδέχεται παρερμηνείες και όπως σημειώνουν στενοί του συνεργάτες: «Οποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ψηφίζει “ναι” και στη Συμφωνία των Πρεσπών, που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσδίδοντας χαρακτήρα οιονεί ψήφου εμπιστοσύνης και στην κοινοβουλευτική διαδικασία της κύρωσης της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Το μήνυμα

Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ διαμηνύει πως θα κάνει τα πάντα ώστε να μην κυρωθεί η επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό καθόλου τυχαία δεν ήταν, όπως επιβεβαιώνουν τακτικοί του συνομιλητές, η «σύστασή» του προς το προεδρείο της Βουλής ότι εν όψει της ψηφοφορίας σχετικά με τη συμφωνία για το Σκοπιανό θα πρέπει να προβλεφθεί ικανός χρόνος ώστε να συζητηθούν όλες οι πτυχές του εθνικού ζητήματος. Η συγκεκριμένη αναφορά συνεπάγεται, σύμφωνα με έμπειρους κομματικούς παράγοντες, ότι εφόσον προκριθούν... φαστ τρακ διαδικασίες, δεν αποκλείεται η ΝΔ να ενεργοποιήσει το όπλο της πρότασης δυσπιστίας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι το θέμα θα αναλυθεί εις βάθος.

Σε πλήρη συνάρτηση με τα παραπάνω είναι και το συλλαλητήριο της προσεχούς Κυριακής, το οποίο εκτιμάται ότι πιθανώς να επηρεάσει την πολιτική εξίσωση του όλου ζητήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προχθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 τόνισε ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Οπως αναμενόταν, ο πρόεδρος της ΝΔ προεξόφλησε ότι ο βίος της νέας πλειοψηφίας, που κατά τα φαινόμενα έχει εξασφαλίσει το Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα είναι μακρύς, ενώ, όπως είπε, βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με το αίσθημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Επιχειρώντας, δε, να εξουδετερώσει το δήθεν, όπως χαρακτηρίζεται, άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για πολιτικούς γυρολόγους και πολιτικά ναυάγια.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΝέα Δημοκρατία