Πολιτική|04.06.2021 07:20

Τα μηνύματα Τσίπρα: Το ΚΙΝΑΛ και όσοι δεν έχουν εισιτήρια διαρκείας

Βούλα Κεχαγιά

Αποφασισμένος να πατήσει γκάζι στη διαδικασία της διεύρυνσης και να λύσει το φρένο που επέβαλε η πανδημία προκαλώντας καθυστερήσεις στα κοινωνικά ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην πορεία προς τις εκλογές - όποτε κι αν αυτές γίνουν- είναι σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα επιδιώξει να ενισχύσει το προφίλ του κόμματός του με νέα πρόσωπα που θα θελήσουν να ενταχθούν στην δημοκρατική παράταξη είτε αυτά προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής είτε από την κοινωνία των πολιτών. 

Ενδεχομένως μάλιστα πολλά από τα νέα πρόσωπα που θα συμπορευθούν με την Κουμουνδούρου να αξιοποιηθούν και σε μία μελλοντική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ένα από τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στην Όλγα Τρέμη ήταν πως κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, χωρίς να εξαιρεί τον εαυτό του, έχει εισιτήριο διαρκείας σε ό,τι αφορά ρόλους και καθήκοντα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατέστησε σαφές πως οι θέσεις δεν είναι μόνιμες για κανέναν. Είτε γι’ αυτούς που βρέθηκαν σε θέσεις διακυβέρνησης είτε γι’ αυτούς που σήμερα έχουν θέσεις σημαίνουσες ως τομεάρχες. Εξηγώντας πως «αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης μπορεί να είναι και άλλα τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν».

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας υπονόησε ότι από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας ο ίδιος ως πρωθυπουργός μπορεί να κάνει επιλογές και από πρόσωπα που σήμερα δεν έχουν κεντρικό ρόλο στο κόμμα. Αν συνυπολογίσει βεβαίως κανείς την πιθανότητα να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση συνεργασίας με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τότε είναι πολύ πιθανόν σε αυτήν να αναλάβουν σημαίνοντες ρόλους και πρόσωπα από τις άλλες συνεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις.

Έχει τη δική του σημασία το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, αυτές δεν θα είναι άγονες και η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση γιατί θα επιδιώξει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. «Θα συγκυβερνήσουμε με όλες εκείνες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές δυνάμεις». Το κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη συμφωνίας δεν θα είναι όμως μόνο τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές και οι προγραμματικές θέσεις με τις οποίες θα κυβερνηθεί η χώρα. Γιατί κατά τον Αλέξη Τσίπρα την κρίσιμη στιγμή όλες οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να τοποθετηθούν και να διασαφηνίσουν εάν θέλουν η χώρα να κυβερνάται στη βάση ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου ή ενός κοινωνικού μοντέλου που θα ενισχύει τους πολλούς. Ειδικά για το ΚΙΝΑΛ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκρινίζει ότι θα σεβαστεί απολύτως την εσωτερική αυτονομία και τις διαδικασίες του, περιμένοντας ωστόσο να δει τις πολιτικές και προγραμματικές αντιπαραθέσεις, καθώς «η προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μία υπόθεση παρασκηνίου».

ΚΙΝΑΛΑλέξης ΤσίπραςΚορονοϊόςΣΥΡΙΖΑ